Gazete Vatan Logo

İstifa dalgası sürüyor... Mevcut başkanlar CHP’ye rakip oluyor

CHP’de, belediye başkan adaylarının belirlenmesiyle ilgili istifalara varan görüş ayrılıkları sürerken, partinin birçok mevcut belediye başkanı da yerel seçimlerde CHP’ye rakip oluyor.

İstifa dalgası sürüyor... Mevcut başkanlar CHP’ye rakip oluyor

Bu çerçevede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2014’te aday olarak belirlediği Kırklareli’de Mehmet Kesimoğlu, Kırklareli Pınarhisar’da Mustafa Cingöz, Muğla Bodrum’da Mehmet Kocadon, Marmaris’te Ali Acar, Aydın Efeler’de Mesut Özakçan, Söke’de Süleyman Toyran, Denizli Buldan’da Mustafa Günal, Nevşehir Hacıbektaş’ta Ali Rıza Selmanpakoğlu, Adana Karataş’ta Boğaçhan Ünal, Tunceli Çemişgezek’te Ahmet Şadan Ersoy partilerinden ayrıldı.

Milliyet'te yer alan habere göre; istifa eden başkanların tamamına yakını ise 31 Mart seçimlerinde CHP’nin rakibi olmaya hazırlanıyor. Kesimoğlu’nun bugün bir açıklama yaparak Kırklareli’deki yarışa gireceğini ilan etmesi bekleniyor. Kocadon’un ise Demokrat Parti’den Muğla Büyükşehir adayı olacağı konuşuluyor. DSP’ye geçen Ali Acar yeniden Marmaris’te aday olurken, Söke’de Süleyman Toyran, Efeler’de Mesut Özakçan, Buldan’da Mustafa Günal’ın DP çatısı altında seçime girmesi kesinleşti. Adana Karataş Belediye Başkanı Ünal ise MHP’ye katıldı. CHP’den ayrılan belediye başkanları ve aday adaylarının DP’yi de tercih etmesi dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

‘Zora sokarlar’

Parti kaynakları; Kırklareli, Muğla ve Aydın’daki belediye başkanlarının CHP’ye rakip olmasının partinin bu seçim çevrelerindeki kazanma şansını “zora soktuğu” değerlendirmesini yapıyor. Ayrıca, Mustafa Sarıgül’ün DSP’nin Şişli adayı olmasıyla bu ilçenin de “el değiştirme” riskinin bulunduğu belirtiliyor. Kaynaklar, partiye rakip olan isimlerin seçimi “kazanamasalar bile kaybettirebilecekleri” görüşünü dile getiriyor. CHP yönetiminin, bu duruma karşı nasıl bir strateji izleyeceği ise merak ediliyor.

Kılıçdaroğlu'ndan ‘Listelere dokunmayın’ talimatı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurmaylarına örgütten gelen belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri listesine dokunulmaması talimatı verdi.
CHP, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde yarışa girecek aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim edileceği 19 Şubat’a az bir süre kala belediye meclis üyelikleri ve il genel meclisi üyeliklerini belirlemek için çalışmalara başladı. Öncelikle CHP ile İYİ Parti’nin işbirliği yaptığı 23 büyükşehir ve 27 il belediyesi ile ilçelerde, meclis üyelikleri listesi için hafta başından itibaren görüşme trafiği yaşandı. CHP’de hem belediye meclis üyelikleri hem de il belediye meclis üyelikleri için aday listelerinin ilçe, il örgütlerince kadın ve gençlik kotasına uygun bir şekilde hazırlanması yönünde örgütlere yetki verilmişti. Partide, belediye meclis üyelikleri için eğilim yoklaması yapılan seçim çevreleriyle birlikte belirlenen 21 kentte aday listelerinin onanması yetkisi ise Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) bırakıldı. Belediye meclis üyelikleri ile il genel meclisi üyelikleri için il ve ilçe örgütlerince hazırlanan listeler genel merkeze ulaştı. Listedeki isimler kontrol edilmek üzere genel başkan yardımcılarına dağıtıldı.
'MÜDAHALE EDİLMESİN' TALİMATI
Hürriyet'te yer alan habere göre; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, il ve ilçe örgütlerinden genel merkeze ulaştırılan listelerle ilgili örgüte ‘gençlik ve kadın kotasına uyulması’, kurmaylarına ise ‘yeni bir aday tartışması yaşanmaması için il ve ilçe örgütlerinden gelen listelere müdahale edilmemesi’ yönünde talimat verdi. Genel başkan yardımcıları listeleri sadece bu talimat doğrultusunda kontrol edecek. CHP’de listelerin, iki gün içerisinde yapılması beklenen MYK toplantısında onaylanacağı ifade edildi.

Haberin Devamı