Gazete Vatan Logo

İsteyene parası iade

Özak GYO’nun yüzde 25’ini dünyada ilk kez ‘fiyat garantili halka arz’ ile satacak

Özak Global Holding, Özak GYO’nun yüzde 25’ini dünyada ilk kez ‘fiyat garantili halka arz’ ile satacak. Özak GYO hissesi alanlar 3 ay sonunda fiyatı beğenmezse hisselerini iade edip parasını alabilecek. Özak, İstanbul, Didim ve Demre’de konut, işyeri ve otel yatırımı yapacak.

Dolce&Gabbana, Guess ve Armani gibi moda devlerine tasarım ve üretim yapan Özak Global Holding, turizm ve gayrimenkul sektöründeki yatırımlarını hızlandırıyor. Grup bünyesindeki Özak GYO, Şubat ayında Türkiye ve dünyada ilk kez uygulanacak fiyat garantisiyle halka arz edilecek. Fiyat garantili satışla hisse alan yatırımcı, fiyat düşse de 3 ayın sonunda isterse hissesini aldığı fiyattan Özak’a iade edebilecek.

Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili olan Ahmet Akbalık, 2012 yılının ilk halka arzını kendilerinin yapacağını söyledi. Akbalık, toplam varlık değeri 740 milyon lira olan Özak GYO’nun yeni yatırımlarla 1 yıl içinde yüzde 30 büyüyeceğini belirtti.

200 milyon $’lık yatırım

Bu yıl için beklenen durgunluğun Avrupa’yı etkileyeceğini, Türkiye’nin ise büyümeye devam edeceğini söyleyen Akbalık, “Yılın ilk halka arzıyla büyümeye olan güvenimizi de göstermek istiyoruz. Piyasadaki mevcut olumsuz havayı dağıtacağız” dedi.

Piyasa koşullarının iyi olmadığını ancak değişeceğini savunan Akbalık şöyle konuştu: “Halka arz fiyatı Şubat’ta belli olacak. Şu an görüşmeleri yapıyoruz. Fiyattaki iskonto oranının bu kadar olacağını düşünmüyorduk. Bu zor bir koridor. Buradan nasıl geçeriz düşünüyoruz.”

Akbalık, en büyük varlıklarının Antalya Belek’teki Ela Quality Resort olduğunu anlattı. Özak GYO, halka arz sonrası ilk yatırımını Bayrampaşa’da Carrefour ve Ora AVM’ye komşu olan 33 bin metrekarelik arazisinde gerçekleştirecek. Konut sektörünün tekrar şehir içine doğru kaymaya başladığını düşünen şirket, bu bölgeye konut ve ticari karma proje yapacak. Projenin maliyeti ise 200 milyon dolar olacak.

Özak GYO, İstanbul’daki ikinci projesini ise Mahmutbey’de 7 bin metrekarelik arsasında hayata geçirecek. Bu arsa üzerine de 20 bin metrekarelik iş merkezi inşa edilecek. Turizmde de Aydın Didim’deki 164 bin metrekareye bölgenin tek planlı turizm yatırımı yapılacak. Otel inşaatı 2013 yılında başlayacak. Antalya Demre’de 71 bin metrekarelik arsada da dünyanın en büyük turizm acentesi TUI’nin konsept katkısıyla otel inşa edilecek.

Halka arz konsorsiyum lideri Deniz Yatırım’ın İcra Kurulu Başkanı Cafer Bakırhan ise fiyat garantili hisse satışında 3 aylık süre öngördüklerini belirterek, “Sağlıklı piyasa koşulları oluşmazsa yatırımcı 90 günün sonunda hisselerini aynı fiyattan hisse senedini Özak GYO’ya iade edebilecek. Bunu yapmamızın sebebi şirketin öz sermayesini garanti altına almak ve küçük sermayedarı korumak” diye konuştu.

Satmayana bonus hisse var

ÖZAK GYO’nun 141.3 milyon liralık halka arz öncesi sermayesi, 15.5 milyon liralık sermaye artırımı ve 23.7 milyon liralık ortak satışıyla halka arz sonrasında 157 milyon liraya çıkacak. Böylece şirketin yüzde 25 hissesi halka açılacak. Sabit fiyatla satılacak hisseleri 3 ay a satmayanlara ise aldığı hissenin yüzde 3’ü kadar bonus hisse verilecek. Halka açılacak hisselerin yüzde 90’ı yurtiçi bireysel, kalanı kurumsal müşterilere satılacak. Hisse satışı için yurtdışına çıkmanın maliyetli olduğunu vurgulayan Cafer Bakırhan, “Yabancılar gayrimenkulle çok ilgili ama bu ilgi hisse satışında yok. Hisseleri alıp çok kısa sürede satıyorlar. Bu nedenle sadece içerde satmaya karar verdik” dedi.

Haberin Devamı