Gazete Vatan Logo

İsteyene çifte maaş isteyene toplu para

Çalışanların otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne geçmesine yönelik çalışma, yaşlılıkta rahat ettirecek. Sistemde kalanlar, ya ikinci emekli maaşı ya da toplu para elde edecek.

İsteyene çifte maaş isteyene toplu para

Emeklilerin gelir düzeyini artıran pek çok düzenlemeye imza atan hükümet, çifte emekliliği destekleyecek uygulama için de düğmeye bastı. Çalışanların otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne geçmesini sağlayacak çalışma büyük yankı uyandırırken, detayları da merak konusu oldu. Halen üzerinde çalışılan ve pilot uygulamasından başarılı sonuçlar elde edilen uygulama ile çalışanlar ilk kez işe başladıklarında veya iş değiştirdiklerinde otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilecek. Çalışanlara belli şartlar çerçevesinde sistemden çıkma imkanı verilecek. İsteyen çalışan bu şartlar çerçevesinde sistemden ayrılacak isteyen ise devam edecek. Sistemde kalan çalışanlar, yaşlılıkta ise rahat edecek. Bu sayede ya ikinci emekli maaşını elde edecek ya da toplu paraya kavuşacak.

SİSTEM ÇOK CAZİP

Halen ülkemizde 6 milyon kişi Bireysel Emeklilik Sistemi'nde bulunuyor. 2013'ten itibaren yatırılan katkı paylarına yüzde 25 devlet katkısı verilmeye başlanması sistemin cazibesini artırırken, yeni düzenleme ile Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki katılımcı sayısının hızla artması bekleniyor. Takvim'deki habere göre, 604 çalışanı kapsayan pilot uygulamada sadece 4 kişinin sistemden ayrılması da bunu gösteriyor. Ekonomi yönetimi, düzenlemeye ilişkin çalışmaları kısa süre içinde tamamlayacak.

Haberin Devamı

ZAMLAR HESAPTA

Halen kendi işini yapan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yeni zamlarına bu ay kavuşuyor. Söz konusu emekliler, maaşlardan yapılan yüzde 10'luk kesintinin kaldırılmasının sağladığı yüzde 11.1'lik gelir artışını bu ay hesaplarında görecek. Halen Bağ- Kur kapsamında çalışan memur emeklileri ise söz konusu zammı geçtiğimiz ay almıştı. Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılmasıyla emekli maaşlarında 63 ile 345 lira arasında artış yaşandı. Hükümet, bu kesintiyi geçen yıl yüzde 15'ten 10'a indirmişti. Şubat ayında Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile de tamamen kaldırıldı.