Gazete Vatan Logo

İşte Windows 8'in yenilikleri.

Resmi olarak duyurulan Windows 8'in yeniliklerini sizler için araştırdık.

Windows 8 yeni arayüzü ile geliyor ama bu sadece başlangıç. Microsoft'un en son işletim sisteminde önemli yeni özellikler olduğunu biliyor muydunuz?

Microsoft'un son işletim sistemi Windows 8, belkide şirketin tarihinde yaptığı en önemli atılım oldu. Çoğu okuyucunun muhtemelen bu konuda bildiği yeni bir arayüzü ve birlikte gelecek olan Windows Phone 8 işletim sistemidir. Windows 8, çeşitli girişler için tasarlanan bu arayüz üzerinden tipik cihazlar içinde gelecek. Ayrıca Windows'un üzerinde iki yıldır bir parçası olan tasarım ögeleri de değiştiriliyor.


Ancak bu söylediklerimiz birçok değişiklikten sadece biri. Windows 8'de bir ton yeni özellik bulunuyor ve bazı eski özellikler önemli ölçüde revize edilmiş. Herkesin Windows 8 hakkında bilinmesi gereken tüm yeni veya değiştirilmiş özellikleri hep birlikte inceleyelim.

Sonraki sayfalarımızda Windows 8'in bilinmesi gereken yeni özelliklerini inceleyebilirsiniz.

Dosya geçmişi:

Bir güncelleştirme ve bir yedek için Yedekleme ve Geri Yükleme, Windows 7'de bulunan bir özellik. Microsoft OS X Time Machine ve bazı üçüncü taraf yedekleme çözümlerine benzer bir yaklaşımı bu özellikte benimsemiş.

Sadece önceden belirlenmiş zamanlarda büyük yedekleme yapmak yerine Windows 8'in belirlenen klasörlerinde depolanan dosyalarında artımlı yedeklemeler oluşturabilirsiniz. Daha sonra büyük veya küçük silinen verileri kurtarmak için bunu kullanmak mümkün.

Eğer önemli verileriniz varsa ve depoluyorsanız, bilgisayarınız çöktükten sonra bile ayrıca sistemin geri kalanını etkilemeden belirli dosyaları ve klasörleri kurtarmanız ve geri yüklemeniz mümkün olacak. Bu kayda değer dezavantaj kullanıcılar için büyük bir gelişme gibi görünüyor.

Cloud Storage Entegre/ Senkronizasyon:

Windows 8 kullanıcılarının bir Microsoft hesabı ile oturum açma seçimi olacak. Bu uygulama şirketin bulut depolama hizmeti SkyDrive ile senkronize olması ile mümkün oluyor. Bulut depolama servisine sınırlı bir miktarda kaydolmak ücretsiz. Kullanıcıların SkyDrive'a üçüncü parti uygulamalardan doğrudan dosyaları kaydetmesi de mümkün olacak.

Bu entegre özelliği birçok kullanıcı için daha çekici ve kolay olacak ancak, bir Microsoft hesabı ile oturum açmak istemeyebilirler.

Internet Explorer 10:

Windows 8'de İnternet Explorer'in iki versiyonu bulunuyor. Biri plug-in olmayan mobil uygulaması desteği ikincisi ise işlevselliğini koruyan masaüstü yazılımı. Mobil versiyonunda dokunmatik girişe yönelik olan bir revize arayüzü bulunuyor.

HTML 5 donanım hızlandırma ve CSS3 desteği gibi küçük ama önemli bir dizi özellik güncellemeleri de bulunuyor. Adobe Flash da güvenliği artırmak ve kullanıcıların yazılımı güncel tutmasını sağlamak için Windows 8'e entegre edilmiş.

Hybrid Boo:

Hibernate hızlı boot Windows'ta uzun süredir kullanılan bir özellik ancak, bu konuda iki büyük sorun var. Çok hızlı değil ve birkaç gigabayt sabit disk alanı gerektiriyor.

Hybrid Boot bu konuda farklı bir yaklaşım getiriyor. Yalnızca Windows çekirdek ve aygıt sürücüleri ile ilgili bilgileri saklıyor. Bu özellik hızlı önyükleme sağlar ve aynı zamanda sabit disk alanı miktarını önemli ölçüde azaltır.

Microsoft, Hybrid Boot özelliği ile önyüklemenin yüzde 70 daha hızlı olacağını ve Hibernate kadar güç kullanmadığını iddia ediyor.

Hyper-V:

Sanallaştırma, Windows Server 2008 ve 2012 teknolojisi olan Hyper-V tarafından ele alınır. Bu özellik Windows 8 için genişletilmiş ve kullanıcıların Windows 8 ortamında diğer işletim sistemlerini çalıştırabilmesine olanak tanıyor.

Gelişmiş ve güçlü bir sanallaştırma için Hyper-V iyi bir seçenek. İyi bir performans sağlayan Hyper-V, 32 bit ve 64 bit işletim sistemlerinde çalışır ve çok sayıda arayüze sahip. Ayrıca işletim sistemi çalışmaları ve kaynaklarını erişim sağlayıp yönetmek için seçenekler bulunuyor.

Yeni çoklu monitör özellikleri:

Windows daha önce çoklu ekran desteğini kullanmıştı ama bu tek birincil ekrana dayanıyordu. Kullanıcılar yalnızca bu ekran üzerinden görev çubuğuna erişebildi ve tüm ekranlarda duvar kağıdı birincil üzerinde kullanılabildi.

Windows 8'de yapılan değişiklik ise birden çok monitörde, görev çubukları ve duvar kağıtlarını görmenize izin veriyor olması.

Çoklu monitör kullananlar için bu özellik yararlı olacaktır.

Bölünmüş ekran multi-tasking:

Windows 7'de yeni akıllı çoklu görev özellikleri bulunuyordu örneğin Aero Snap yan yana yapılandırılmış iki açık pencere için yapılandırılmış. Microsoft benzer özelliği yeni Metro uygulamasına dahil etmiş.

Bu özellik yerine yarı yarıya bölünmüş ekran özelliği bulunuyor ancak bu görüntüye arka plan uygulaması yapılabileceksiniz ve sadece ekranın bir bölümünü kaplayacak. Eğer ihtiyacınız varsa bu sizin için harika olabilir ama yoksa verimlilik açısından bu uygulama iyi olmayabilir.

Depolama sanallaştırma:

Yeni işletim sistemi Hyper-V özelliğine ek olarak depolama sanallaştırmayı destekleyecek. Bu özelliği sayesinde birden çok fiziksel sabit diski bir tek mantıksal birimle birleştirmeniz mümkün olacak.

Diyelim ki örneğin bir PC'de 500 GB sabit disk bulunuyor. Windows'un önceki sürümlerinde, kendi sürücü harfleri ve kendi dosya hiyerarşisi olurdu. Windows 8 altında tek bir hiyerarşi ile bir sürücü harfini birleştirmek mümkün oluyor. Bu özellik masaüstü ve birçok sürücüler için harika olabilir. Bir sabit disk başarısız olunca ne olacağını merak ediyoruz.

Dosya Gezgini Şerit Arayüzü:

Microsoft, Windows Gezgini ve Dosya Gezgini, Ribbon arayüzü ile yeniden adlandırdı. Bu arayüz menüsünde metin satırları kaldırılmış ve bunun yerine kullanıcının ne sıklıkta ve öncelikte görülebileceğini ayarladığı fonksiyonlar getirilmiş. Ofis kullananlar bu arayüze zaten alışıktır ama kullanmayanlar için alışmak biraz zaman alabilir.

Bu değişim biraz dramatik görünüyor. Dosya ve klasörleri taşıma yine olacak, belirli bir ürün ile etkileşim halindeyken kenar konumları kullanan arabirimi sayesinde menüler arası geçiş daha kolay olacak. Eski Windows Gezgini ile Windows 8 arayüzündeki farkı hissedeceksiniz.

Revize Görev Yöneticisi:

Windows Görev Yöneticisinde bazı ince ayarlar kolay hale getirilmiş. Örneğin, işlemler sekmesi bilgi etkinliğine göre renklendirilmiş. İşlemci döngüsü kullanan bir uygulama ile boşta olan uygulamanın renkleri farklı olacak. Buda Görev Yöneticisi'ni çok daha kolay yapıyor.

Aynı özellik grafikler performansında da görülüyor. Büyük konum ve arka plan renklerini ayırmak renklendirme ile kolaylaşıyor. CMD veya Denetim Masası'nda IP adresinizi görmeniz mümkün.

Windows Defender:

Şuanda Windows 7 kullanıcıları Microsoft'un ücretsiz antivirüs programı Security Essentials olarak bilinen programını kullanıyor. Windows 8 ile Windows Defender adında işletim sistemi içine yerleştirilmiş program kullanılacak.

Windows Defender antivirüs özelliği, Security Essentials gibi çok basit. Tehditleri tespit eder karantinaya alır ve bazen de silebilir sadece bu kadar. Programda hiçbir kimlik koruma, parola şifreleme ve kimlik avı koruması işlevselliği bulunmuyor.

Windows Store:

Microsoft, Windows ile kendi app store'unu kullanıcılara sunacak. Neyseki bunu zorunlu yapmamış. Kullanıcılar gelen uygulamaları satın alabilecekler ama bunu yapmak mecbur değil.

Aslında Windows Store daha çok Windows RT ile ilişkilendirilir. Çünkü Microsoft hem Masaüstü hem de tabletlerde çalışabilen Windows RT sürümünün deposuna uygulamaları dahil edecek. Kullanıcıların Metro tarzı uygulamaları elde edebilmek için mağazaya uğraması gerekecek.

Windows To Go:

Windows 8 Enterprise sürümü, kullanıcıların bir flash sürücü veya harici sabit disk gibi taşınabilir aygıtlar ile Windows 8'i doğrudan kurmanızı sağlayan ilginç bir özellik içerir.

Bu özellik ile USB portu olan herhangi bir bilgisayardan Windows 8 kurulumunu direk yapabileceksiniz. Ev kullanıcıları için bu özellik çok gerekmeyecektir ama iş seyahatine çıkanlar bu özelliği sevecektir. Bu özellik ile kullandıkları ne olursa olsun onlara masaüstü bilgisayar kullanmak için değişik iş sahalarında fırsat verecek .

Xbox Entegrasyon:

Xbox entegrasyonu Microsoft'un Windows 8 için duyurduğu yeni bir özellik. Xbox 360 sahipleri Windows kullanırken bir Live hesabı ile oturum açabilecek ve Windows Xbox Oyunları oynayabilecek.

Windows 8 mağazasında Xbox Oyunları bölümü aracılığı ile kullanıcıların satın alabileceği bu oyunlar ile başarılı Xbox oyunları için çapraz multiplayer modları erişimi olacak.

Ayrıca Windows 8'li cihaz üzerinden Xbox uygulamalarını başlatmak mümkün olacak. Bu özellik kullanıcılara Xbox'u uzaktan kumanda gibi kullanarak bilgisayar veya tabletini kullanmasına izin verir.

Sonuç:

Windows 8 büyük özelliklere sahip ve yeni arayüzü ile ilgili bilgiler bunlarla bitmiyor. Ancak Windows 7'ye göre bir çok gelişmeler bulunuyor. Bunların içinde Hyper-V, Dosya Geçmişi yedekleme ve yeni Windows Defender antivirüs özelliğinin sisteme yerleşik olarak gelmiş olması en iyi özellikleri arasında yer alıyor.



KAYNAK : Teknolojioku.com - İşte Windows 8'in yenilikleri.

Haberin Devamı