Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye’ye güvenin ispatı

Hazine’nin 2 milyar dolarlık 5 yıl vadeli ihracına 6 milyar dolardan fazla talep geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Bu ihraç, yatırımcıların ekonomik göstergelere güveninin göstergesi” dedi

İşte Türkiye’ye güvenin ispatı

Hazine’nin Nisan’dan bu yana gerçekleştirdiği ilk ihraca uluslarası yatırımcılardan rekor seviyede ilgi gelirken, “Türkiye ekonomisine güven” mesajı verildi. Hazine bu yılın dış borçlanma programı kapsamında 2023 vadeli dolar cinsi tahvil ihracını gerçekleştirdi. Türkiye uluslararası piyasalarda 5 yıl vadeli eurobond ihracını 2 milyar dolar borçlanma ile tamamlarken, ihraca 3 kat talep geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirilen tahvil ihracına toplamda 250’den fazla yatırımcının talep gösterdiğini bildirdi.

Getirisi yüzde 7.5

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Aralık 2023 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 7.25, yatırımcıya getirisi yüzde 7.5 oldu. İhraca yatırımcılardan 6 milyar doların üzerinde talep geldi. Tahvilin yüzde 60’ı ABD, yüzde 23’ü İngiltere, yüzde 11’i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 5’i Türkiye ve yüzde 1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı” denildi. Tahvil ihracıyla birlikte 2018’de küresel sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 6.5 milyar dolar tutarına kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 6 milyar dolarlık kısmının tamamlandığının altı çizildi.

Haberin Devamı

1- Hazine’nin 2 milyar dolarlık tahvil ihracına 3 kattan fazla talep geldi.

2- 5 yıl vadeli eurobond ihracına 250 uluslararası yatırımcı ilgi gösterdi.

3- Tahvilin yüzde 60’ı ABD’li, yüzde 23’ü İngiliz yatırımcılara satıldı.

4- İhraç, bankalar ve şirketlerin küresel borçlanma piyasasında önünü açtı.

5- Bakan Albayrak, “Yatırımcı aldığımız tedbirlerin başarısını teyit etti” dedi.

BANKALARIN ELİ RAHATLAR

Türkiye uluslararası piyasalarda 5 yıl vadeli eurobond ihracını 2 milyar dolar borçlanma ile tamamlarken, analistler Hazine’nin Nisan’dan beri gerçekleştirdiği ilk ihracın bir gösterge oluşturacağını ve şirketlerin döviz borçlanma piyasalarındaki erişilebilirliğini artıracağını bildirdi. BlueBay Asset Management Stratejisti Tim Ash, “Türkiye için pozitif bir gelişme. İhraç bankalara ve şirketlere yeniden uluslararası borçlanma piyasalarına girmek için bir gösterge oluşturarak, döviz likiditesi sağlamakta destek sağlayacak” dedi. Ash ihracı “Normalizasyon sürecinde atılan bir adım” sözleriyle yorumladı.

Haberin Devamı

YEP HEDEFLERİNE ULAŞIRIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Küresel finans sistemindeki dalgalanmaların bu denli yüksek olduğu bir dönemde, ihraç tutarının 3 katından fazla gerçekleşen bu talep, piyasaların ve yatırımcıların ülkemizin sağlam ekonomik ile finansal göstergelerine duyduğu güvenin bir göstergesi olması açısından oldukça önemli” dedi. İhraç sonucunun, atılan adımların ve Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) küresel finans çevrelerince ne kadar güçlü karşılık bulduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti: “İhalenin sonucu, uzun zamandır uluslararası yatırımcılarla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde vurguladığımız Türkiye’nin iktisadi temellerinin sağlamlığının, dış şoklara karşı dayanıklılığının ve hayata geçirdiğimiz tedbirlerin başarısının yatırımcılar tarafından teyit edildiğini net bir şekilde yansıttı. Hedeflere ulaştıkça, stratejilerimizi ve politikalarımızı hayata geçirdikçe, Türkiye’ye küresel piyasalarda duyulan güven daha da artacak, makroekonomik göstergelerimiz çok daha iyi seviyelere ulaşacak.”

Haberin Devamı

ÜRETİM HAMLEMİZLE YENİ TARİH YAZACAĞIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TOBB Sanayi Odaları Konseyi’nde birlik başkanlarıyla reel ekonomiye ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Albayrak, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı; “Bugün (dün) TOBB Sanayi Odaları Konseyi’nde, birlik başkanlarımızla reel ekonomiye ilişkin stratejilerimizi paylaştık. 16 yıllık ekonomideki başarı hikayemizin merkezinde reel sektörümüz vardı. Şimdi teknoloji ve yüksek katma değerli üretim hamlemizle yeni bir hikaye yazacağız.”