Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye'nin yolsuzluk karnesi

Transparency International Başkanı Huguette Labelle, çalışmanın amacını "hükümetlerin yaptığı yolsuzluğun kamuoyunda yarattığı huzursuzluğu incelenmek" olarak özetledi. Labelle, dünyada yükselen protesto dalgalarını, "vatandaşların, hükümetlerin ve kamu kurumlarının hesap verebilirliğinden şüphe duyduğunun bir işareti" olarak yorumladı.



Raporda, Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerin, listenin en alt sıralarında yer aldığına dikkat çekildi.



Araştırmada 17 anket ve değerlendirme kriterinin sonuçları bir araya getirildi. Bu kriterler arasında, yolsuzlukla mücadele yasalarının uygulanması, bilgiye erişim ve çıkar çatışmaları gibi noktalar yer alıyor.



TÜRKİYE'NİN NOTU 10 ÜZERİNDEN 4.2

Notların 10 üzerinden belirtildiği endeksin birinci sırasında yer alan Yeni Zelanda’nın notu 9.5 olurken, sonunculuğu paylaşan Kuzey Kore ve Somali’nin notu 1’de kaldı.



Türkiye ise, 4.2 ile listenin 61’inci sırasında bulunuyor. Bu değer, Türkiye’deki kamu sektöründe orta düzeyde yolsuzluk olduğu anlamına geliyor.



Türkiye, yer aldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri grubundaysa birinci oldu. Türkiye’nin grubunda en son sırada yer alan ülkeler ise 177’nci sıradaki Türkmenistan ve Özbekistan.

AVRUPA'NIN KUZEYİ TERTEMİZ

En temiz ülkelerde ilk 10 sırada Yeni Zelanda’nın ardından Finlandiya, Danimarka, İsveç, Singapur, Norveç, Hollanda, Avustralya, İsviçre ve Kanada bulunuyor.



ABD listede 24’üncü sırada yer aldı. Katar ve Şili 22’nci, Fransa ise 25’inci oldu. İngiltere ise Barbados ve Avusturya’yla birlikte 16’ncı sıraya yerleşti. Almanya ve Japonya 14’üncü olurken "Asya kaplanı" Çin 75’inci sırada kendisine yer buldu.



Avrupa mali krizinin başlangıç noktası olan Yunanistan, Kolombiya, El Salvador, Peru, Fas ve Tayland’la birlikte 80’inci oldu.

Haberin Devamı