Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye’nin yeni opera binası

Taksim Meydanı’ndaki AKM binasının yeni projesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtıldı. Türkiye bu yeni projeyle dünyanın en büyük opera binalarından birine sahip olacak

İşte Türkiye’nin yeni opera binası

Büyük tartışmalara, protestolara ve davalara konu olan Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenmesi projesi sonunda hayata geçiyor. Haliç kongre Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla tanıtımı yapılan proje tamamlandığında, dünyanın sayılı operalarından biri İstanbulluların hizmetine sunulmuş olacak. İşte projeye göre yeni AKM...

Kafeler, restoranlar

Daha önce 1300 kişilik olan AKM yenilendikten sonra 2500 kişilik büyük bir opera salonuna kavuşacak. Bu büyük salon her operada olduğu gibi doğal bir akustiğe sahip olacak. Diğer konser salonları, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkanları ve bunların arasında yer alan kafeler ve restoranlar gibi ikincil mekanları, daha etkin hizmet verebilecekleri şekilde, senelerce atıl kalmış olan depo ve otopark alanında, tamamen baştan kurgulandı.

Tiyatro, sinema...

Mevcut AKM’ye eklenecek yeni binada ise 800 kişilik tiyatro salonu, 1000 kişilik konferans salonu, 285 kişilik sinema, 250 kişilik oda tiyatrosu, sergi salonu, kütüphane, 885 araçlık otopark bulunuyor. Zemin ve birinci kattan fuayelerin birleşmesi vasıtasıyla birbirlerine ve nihayetinde ana binaya bağlanan alçak yapılardan oluşan bu ikincil üniteler sokak seviyesinde, kolay erişilebilir, bağımsız mekanlardan ibaret olacak. İçinden geçilen kültür merkezi sokağı boyunca, bahsedilen tüm fonksiyonlara ait mekanlar sokağın etrafında, çeşitli kotlarda konumlanacak. AKM tek bir binadan, geniş kapsamlı, büyük bir komplekse dönüşecek.

Haberin Devamı

İkinci bir meydan

Bu yeni planda, Atatürk Kitaplığı ve Teknik Üniversite’nin yer aldığı kongre vadisi yönünde ikinci bir meydan oluşacak. Yeni oluşan bu kademeli binaların üzerinde ise bir park yer alacak.

Yerli malzeme

AKM’nin yapımı sayesinde elde edilecek tartışmasız kültürel artı değerin yanı sıra malzeme kullanımında gösterilen özenle Türkiye menşeili tercihler yapılarak üretim ve ekonomiye katkı söz konusu olacak.

365 gün açık olacak

Mümkün olan her uygulama için, özellikle zeminlerde, doğal malzeme kullanılacak. Binanın içi ve çevresi için sanatçılarla birlikte çalışılacak, ortaya çıkacak olan sanat eserleri de binanın önemli bir parçası olacaktır. Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi İstanbul’un 365 gün kullanılan yeni bir kültür mekanı olacak.

Haberin Devamı

Sanatçılar da destek verdi

Haliç Kongre Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına, milletvekilleri, belediye başkanlarının yanı sıra, aralarında sanatçılar Orhan Gencabay, Ajda Pekkan ile şarkıcı Hande Yener’in de yer aldığı kişiler katıldı. Toplantıda “Yeni Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Projesi”nin tanıtıldığ bir video yayınlandı.

PROJENİN MİMARI TABANLIOĞLU

Babasının yaptığını oğlu yenileyecek

Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine yapılacak yeni opera binasına ilişkin projenin mimarı Tabanlıoğlu Mimarlık olarak açıklandı. Projeyi çizen Mimar Murat Tabanlıoğlu, eski AKM’nin mimarının oğlu. 1950’li yıllarda temeli baba Hayati Tabanlıoğlu tarafından atılan bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen bir dizi büyük projesine imza attı. Ailenin ikinci kuşak isimlerinden Murat Tabanlıoğlu’nun başında bulunduğu şirketin bir diğer yöneticisi ise Cemal Gürsel’in torunu Melkan Gürsel Tabanlıoğlu. Baba Hayati Tabanlıoğlu’nun kurduğu şirketin geçmiş yıllarda imza attığı projeler arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi, Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Atatürk Havalimanı, Çankaya Camii gibi projeler bulunuyor. İstanbul Modern, Selçuklu Kongre Merkezi, Dakar Kongre Merkezi gibi bir dizi büyük proje Tabanlıoğlu Mimarlık imzası taşıyor. İstanbul ofisinin yanı sıra yurt dışında da 4 ayrı yerde ofisi bulunuyor.

Haberin Devamı

Cıvıl cıvıl bir merkez olacak

Yeni AKM binasının proje mimarı Murat Tabanlıoğlu, şu bilgileri verdi: “Bizim Taksim Meydanımız var. Onun cephesi, fuayesi ve içindeki oditoryumu hepimizin beraber olduğu yer ama onun da arkasında ise hepimizin görmediği devasa bir mekanizma var. Zaten AKM de eskiden ilk opera binası olarak yapılırken daha sonra bir kültür binası olması istenmişti. Onun için içinde tiyatrolar, konser salonları vardı ama hiçbiri tam teşekküllü değildi. Dünyanın en büyük operaları arasına girecek. Aynı zamanda operalarda doğal akustik çok önemli. Dünyanın en iyi akustik opera salonlarından biri olacak. Burası cıvıl cıvıl, İstanbul’un yeni bir merkezi olacak.”

Haberin Devamı

23 yılda yapılabildi, bir yıl sonra yangın çıktı!

AKM, 1946 yılında Mimar August Perret tarafından tiyatro binası olarak projelendirilerek inşaatına başlandı. Ancak finansman yetersizlikleri ve çeşitli aksilikler sonucu ancak 1969’da İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açılabildi. 1970’te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen bina, onarımların ardından 1977’de yeniden sanatseverlerle buluştu. Koruma kurulu kararıyla binanın bulunduğu alan 1993’te “kentsel sit alanı”, bina da 1999’da “korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edildi. Daha sonra tamirat, tadilat konusunda proje hazırlandı ancak tahribatın beklenenin üzerinde olması nedeniyle işlem durduruldu. Bulunduğu alanın mülkiyetinin birden çok kamu idaresine ait taşınmazlardan oluşması nedeniyle parseller 2017 yılında birleştirilebildi ve bugünkü proje kabul edilerek yürürlüğe girebildi.

En çok sabote etmek isteyenler yararlanacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin tanıtımını yaptığı konuşmada şunları söyledi:

İDEOLOJİK SAPLANTI: Bu yapının yıkılıp yeniden inşaasına karşı direnişin, kültür sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın yoluna gelinmiştir. Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM’yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktır.

KURUMSALLAŞMIŞ BİR LOBİ: Ülkemizin kaybettiği bu 10 yılın hesabını kim verecek? Çünkü bu engellemeyi yapanların sırtlarında yumurta küfesi yok. Kaybettikleri hiçbir şey de yok. Ülkemize kaybettirdikleri var. Bu zihniyet bizim karşımıza her alanda çıkıyor. Ülkemizde taş üstüne taş koydurtmamayı maharet sayan, sistemin açıklarını kullanan hatta dışarıdan da ciddi destek alan kurumsallaşmış bir lobi bulunuyor. Biz ta İstanbul Büyükşehir Başkanı olduğum gün bu lobiyi tespit etmiştik. Başbakan olduk, bu lobinin her yerde aynı faaliyeti gösterdiğini gördük. Cumhurbaşkanı olduk, dünyanın dört bir yanında aynı lobinin uzantılarıyla karşılaştık. AKM’nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle, terörle mücadeleyi engellemeye çalışan anlayış aynıdır. Yeni havalimanı ve diğer projelerimizi engellemek isteyen güçlerle, operasyonumuzu engellemeye çalışan eller de aynıdır.

DİK DURDUK: AKM’nin yeniden inşası konusunda sabırlı bir tutum sergiledik. Dikleşmedik, ama dik durduk. Hedeflerimizden de taviz vermeden işte bugüne geldik. Yeniden ama daha büyük, daha işlevsel, modern şekilde inşa edilecek yeni Atatürk Kültür Merkezi’nden en çok, yıllardır bu projeden sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum. Fakat onların yanlış yolda gidiyor olmaları, bizi doğru işler yapmaktan alı koyamazdı, alıkoyamaz.

2019’UN İLK ÇEYREĞİNDE AÇILACAK: Benzer görüntüleri Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne Yavuz Sultan Köprüsü’nden Osman Gazi Köprüsü’ne kadar nice projelerde gördük. Milletimizin engel olanları da gördüğüne inanıyoruz. Şimdi AKM inşallah 2019 ilk çeyreğinde Murat beyden sözünü aldım; bitireceğiz. Zaten mermerlerine varıncaya kadar her şeyleri geldiler sundular.