Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye'nin gerçek nüfusu

Gerçek nüfusumuz 3.5 milyon az çıktı bir İzmir yok oldu

TÜİK, Türkiye nüfusunun 2007 yılı itibarıyla 73 milyon 785 bin yerine 70 milyon 586 bin olduğunu açıkladı. Yeni verilerle yaklaşık 3.5 milyon kişi buhar oldu. İstanbul 12.5 milyonluk nüfusuyla en kalabalık kent olmayı sürdürürken, ilçesi Gaziosmanpaşa 64 ili geçti. Ortalama yaş 28.3 çıktı
Türkiye’nin gerçek nüfusu neredeyse İzmir şehri kadar eksik çıktı. 2000 yılı nüfus sayımından bu yana projeksiyonlarla belirlenen ve 73 milyon 850 bin olarak kabul edilen Türkiye nüfusunun 70 milyon 586 bin olduğu açıklandı. Yeni verilerle yaklaşık 3.5 milyon kişinin sanal olduğu ortaya çıktı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarını dün birlikte açıklayan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Türkiye nüfusunun 2007 sonu itibarıyla 70 milyon 586 bin 256 kişi olduğunu” bildirdiler.

En az nüfus Bayburt’ta
Türkiye’de ikamet eden 98 bin 339 yabancı uyruklu sayısının düşülmesi halinde Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı da 70 milyon 487 bin 917 kişi olarak belirlendi. Türkiye nüfusunun yüzde 17.8’inin yaşadığı İstanbul’da 12 milyon 573 bin 836 kişinin yaşadığı açıklandı. En az nüfusun bulunduğu Bayburt’ta ikamet eden kişi sayısı 76 bin 609 oldu. Türkiye’nin yaş ortalaması ise 28.3 çıktı.
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, yeni kayıt sistemi ile her yıl Türkiye’nin ve yerleşim yerlerinin nüfusunun, şüpheye yer bırakmayacak şekilde hesaplanabilecğini söyledi. Ekren, yeni sistemle 3 temel konuda önemli değişiklikler olacağının altını çizdi. Ekren, şöyle devam etti:
“Bunlardan biri, yıllık ve istenilen zaman diliminde genel nüfus, yerleşim yerlerinin nüfusu ve yerleşim yerleri arasındaki göçler belirlenebilecektir. İkincisi sosyal ve kültürel faaliyetlere ara vermeden, yani sokağa çıkma yasağı olmadan nüfus sayımını da yapabileceğiz. Sonuncusu, sayım günlerinin ortaya çıkardığı yapay nüfus hareketliliği de kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktır. Sayım gününde bulundukları yerde kaydolma zorunluluğu bir dizi komplikasyonlara da yol açmıştır. 2000 yılındaki nüfus sayımından sonra kalite kontrol çalışmalarıyla ortaya çıkan 3.5 milyon civarındaki fazla kayıt da bunun en güzel örneği” diye konuştu.

Sağlıklı tespit olmamış
TÜİK Başkanı Ömer Demir de daha önce yapılan 74 milyonluk nüfus projeksiyonlarıyla ilgili olarak, “Projeksiyonlar biraz yukarı idi. Projeksiyonlar 2000 nüfusunun üzerine konmuştu, dolayısıyla aradaki fark büyük oranda 2000’deki tespitin şimdiye kadar sağlıklı olmamasından kaynaklanıyor.” dedi.




































































Haberin Devamı