Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye’nin gerçek bir köprü olduğunun kanıtı

Ortodoks dünyasının ruhani liderleri dün İstanbul Aya Yogi Kilisesi’nde pazar ayinindeydi. Aynı saatlerde İtalyan Başpiskopos’un öncülüğünde Meryem Ana’da Katolikler ayin yapıyor, Aleviler’in Genel Merkez’i açılıyordu

Ortodoks Kilise Önderleri, 2008’in “Aziz Pavlos Yılı” olarak kabul edilmesi dolayısıyla Fener Rum Patrikhanesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayine katıldı. Yaklaşık 2,5 saat süren ayinde Rumca, Arapça ve Rusça ilahiler ile İncil’den bölümler okundu. Ayin, Hz. İsa’nın ölümü ve dirilişinin tasvir edildiği ekmek ve şarabın kutsanmasının ardından, kapanış duasıyla tamamlandı. Ayinde daha sonra, katılımcılara kutsanmış ekmek ve şarap (komünyon) dağıtıldı. Ayin sırasında Dini Meclis (Sensinod) Başkatibi El Pidoforis tarafından 10 ve 11 Ekimde 16 ülkenin Ortodoks temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda alınan kararların yer aldığı bildiri okundu.

Ortodoks inancını yabancı tesirlerden uzak tutmak gerektiği ifade edilen bildiride, “Diğer Hristiyan kiliseleri ile Musevi ve İslam dinleriyle başlatılan diyaloglara, dünya barışına katkıda bulunabilmek amacıyla beraberce ve ısrarla devam edilmeli. Ortodoks kiliselerin çevreyi koruma çabaları desteklenmeli. Bioetik konusunu araştırmak amacıyla bir Ortodoks Kiliseler arası komisyon oluşturulması için çalışmalara en kısa zamanda başlanmalı” denildi.

DİNİ LİDERLER BULUŞMASI

Ayine, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İskenderiye Patriği (Mısır) Theodoros, Antakya Patriği (Şam, Suriye) İğnatios, Küdus Patriği Theofilos, Moskova Patriği (Rusya) Alexi, Kıbrıs Başpiskoposu Hrisostomos, Yunanistan Başpiskoposu İeronimos, Arnavutluk Başpiskoposu Anastasios, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya Başpiskoposu Hristoforos, Finlandiya Başpiskoposu Leon, Estonya Metropoliti Stefan ile Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan ve Polonya kiliselerinden temsilciler katıldı.


Haberin Devamı