Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye’nin en itibarlı üç markası

Türkiye İtibar Endeksi 2011 yılı sonuçları açıklandı. En itibarlı üç sektör sırasıyla gıda, elektronik ve perakende oldu. Türkiye’nin en itibarlı üç markası, Koç Holding, Turkcell ve Sabancı Holding olarak sıralandı.

Sonuçlar İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, İtibar atölyesi kurucusu Ertan Acar ve diğer davetliler katıldı. Türkiye İtibar Endeksi 2011 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’nin en itibarlı üç markası, Koç Holding, Turkcell ve Sabancı Holding oldu.

"AYNA GÖREVİ GÖRECEK"

Toplantıda bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, itibar endeksiyle bir eksikliğin doldurulduğunu belirterek, ; "Bir yerde gerek özel sektöre gerek kamuya radar görevi göreceksiniz. Bilhassa Türkiye’nin son on yılda gelişen büyüyen ekonomisi, Türkiye imajının, Türk malı imajının , Türk şirketi imajının dünyada her geçen gün arttığı bir ortamda Türkiye’nin gücüne güç kattığı bir ortamda böyle bir konunun ele alınması şirketlerimize sektörlerimize kamuya yapmış oldukları her faaliyetlerinde bir ayna görevi görecek olması bana göre bu konuyu son derece önemli kılıyor " dedi.

Çağlayan " Şimdi bu itibar endeksi itibar atölyesi de, gücün bir yerde nasıl algılandığını, nasıl görüldüğünü yeterli olup olmadığını veya neler yapılması gerektiğini çok net ortaya koyan bir çalışma" diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE 2011 YILINDA 54 BİN 109 ŞİRKET KURULDU"

2011 yılında Türkiye’de 54 bin 109 şirket kurulduğunu ifade eden Çağlayan, "191 bin iş yeri açılmıştır bir yılda. Türkiye her sene nüfusu 1 milyon 300 bin artan bir ülkedir. Her sene 600 bin evlilik yapılan bir ülkedir. 75 milyonluk nüfusa sahip olan son derece önemli pozisyonda olan bir ülkedir. Bugün Türkiye 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğu ve bu 56 ülkenin de 23 trilyon dolarlık bir milli gelirin olduğu bir coğrafyadadır. Böyle bir çalışmayı ben bundan sonraki yol haritamız açısından önemli bulduğum için bu bir çuval lafı söyledim " dedi.

Bu tür çalışmaların kamu için de yapılması gerektiğini dile getiren Çağlayan, " Tahmin ediyorum ki bu çalışma mutlaka kamu için de yapılacaktır. Çünkü kamunun da asıl müşterisi olan millet tarafından nasıl algılandığı önemli. Benim bakanlığımın müşterilerimin başta ben olmak üzere tüm çalışanlarının nasıl algılandığı ve yararlanılan hizmetlerde müşteri memnuniyetinin ne olduğunu sorgulanması kaliteyi çok daha fazla artıracaktır" diye konuştu.

"TÜRKİYE’Yİ ELEŞTİRENLERİN BİRÇOĞU YOĞUN BAKIMDA "

Türkiye’nin ekonomik krizden siyasi ve ekonomik açıdan güçlü çıktığını söyleyen Bakan Çağlayan, "Türkiye’yi geçmişte bu konuda eleştirenlerin birçoğu yoğun bakım çadırında. Allah onlara şifa versin. Tabii biz istiyoruz ki Avrupa ekonomisi bir an önce düzelsin. Hele bugün ve yarın Avrupa’da olabilecek önemli gelişmeler sözkonusu. Birçok ülkenin iflas etme konumuna gelmiş olduğu bir ortamda bunlardan bahsetmek gerçekten Türkiye adına son derece önemli " dedi. ;İtibar endeksi sonuçlarının açıklanmasından sonra kimsenin buna darılmaması gerektiğini dile getiren Çağlayan, " Sipariş verip yapmaları gereken birşeyi çıkıp bir kuruluşumuz yapıyor. Sektörlerin kendilerine çeki düzen vermesi bana göre son derece önemli olacaktır. Teşvik hadisesinde benim anlattığım örnek son derece önemli olacaktır " diye konuştu. ; ;Çağlayan ,endeksin ortaya çıkmasında emeği geçen herkesi tebrik de etti.

Türkiye İtibar Endeksi 2011 sonuçlarını İtibar atölyesi kurucusu Ertan Acar açıkladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, " İtibar diğer kişiler ve kurumlar tarafından tanımlanan kimliğin bir bileşeni olarak ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle itibar toplumun her kesimiyle ilgili oldukça etkili sosyal kontrol ve işbirliği mekanizması olarak kaele alınmaktadır. İtibar endeksi ülkemizin itibar piramidini veya haritasını oluşturmakta önemli bir işlev görecektir " dedi.

2011 İTİBAR ENDEKSİ SONUÇLARI

Araştırma İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin denetiminde uluslararası bir araştırma şirketi tarafından yapıldı. Araştırmada gıda, alkolsüz içecek, otomotiv, banka ve sigorta, konfeksiyon ve tekstil, enerji, beyaz eşya, elektronik, holdingler, iletişim, inşaat ve perakende alanlarında tüketici gözünde itibarı yüksek olan firmalar sıralandı. Araştırma 26 ildeki 2 bin 55 kişi üzerinde yapıldı. Araştırma sonucunda denekler en itibarlı 371 marka sıraladı. Araştırmanın sonucuna göre en itibarlı üç sektör sırasıyla gıda, elektronik ve perakende oldu. Türkiye’nin en itibarlı üç markası ise, Koç Holding, Turkcell ve Sabancı Holding oldu. Sabancı Holding’i sırasıyla Ülker, Arçelik, Ağaoğlu, Coca Cola, İş Bankası, BİM, Lc Waikiki, TEDAŞ ve Renault izledi.

Haberin Devamı