Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye’nin en güzel ağacı

Kilis’teki 385 yaşındaki kızılçam, Orman Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği “Yılın Ağacı” yarışmasında Türkiye’nin en güzel ağacı seçildi.

İşte Türkiye’nin en güzel ağacı

Orman Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Yılın Ağacı yarışmasını emekli Orman Yüksek Mühendisi Emin Güzenge’nin Kilis’te çektiği Kızılçam fotoğrafı kazandı. 498 eserin katıldığı yarışma sonuçlarına göre ikincilik ödülünü Hasan Aslan’ın fotoğrafladığı Aydıncık’taki kızılçam ve üçüncülük ödülünü ise Mehmetcan Düzgün’ün Zonguldak Gümeli tabiat anıtındaki posuk ağacı olarak belirlendi. Bu topraklarda yaşanan her şeye tanıklık eden, bu tanıklıkları kendi hikayeleriyle bugüne taşıyan ağaçlar, anıt ağaçlar... Orman mühendisleri anıt ağaçları “Yaş, çap ve boy itibarıyla kendi türünün alışılagelmiş ölçülerinin çok üzerindeki boyutlara ulaşan, yöre tarihinde, kültür ve folklorunda özel yeri bulunan, geçmiş ile günümüz, günümüz ile gelecek arasında iletişim sağlayabilecek uzunlukta doğal ömre sahip” olarak tanımlıyor. Türkiye’de 93 anıt ağaç var Anıt ağaçlarla ilgili envanter çalışması yapan Çevre ve Orman Bakanlığı, 1998 yılından bu yana 93 ağacı anıt ağaç olarak tescil ederken, 9 alanı da tabiat anıtı olarak korumaya aldı.

Haberin Devamı

385 yaşındaki abide

Kilis Ravanda Kalesi’ndeki kızılçam 385 yaşında ve 15 metre boyunda. Gövdesi 4 metre 60 santim olan bu anıt ağacın gölgesinde oturmak insana huzur veriyor. Tarihi Ravanda kalesini de gözetleyen bu ağaç, Ravanda’nın defalarca el değiştirmesine tanık olmuş.

Zonguldak

Bronz çağından beri dimdik ayakta

Dünyanın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan Zonguldak’taki 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacı Gümeli tabiat anıtında bulunuyor. Anıt niteliğindeki porsuk ağacının Bronz Çağı’ndan bugüne kadar Anadolu’da yaşayan yegane canlı olduğunu düşünülüyor.

Antalya

Lübnan bayrağında yer alan sedir ağacı

Antalya’nın Elmalı İlçesi’nde, 1995’te anıt ağaç ilan edilen ve Toros Sediri olarak da bilinen 1500 yıllık ağaç Çığlıkara Tabiatı Koruma alanında yaşıyor. Tek başına bir abide gibi ayakta duran sedir, kilometrelerce öteden görülebiliyor.

Hatay

1350 yaşında meyve veriyor

Hatay’ın Payas ilçesinde, 1350 yıllık zeytin ağacı meyve vermeye devam ediyor. Evliya Celebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsi geçen ağaç asırlara meydan okurcasına her sonbaharda meyve veriyor.

Haberin Devamı

Mersin

İki ağaç yıllar içinde birleşti

Mersin’in Aydıncık İlçesi’ndeki ikiz kızılçamın yaklaşık 450 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Yılın Ağacı yarışmasında ikinci seçilen kızılçam “H” harfine benzediği için ismi “H Çamı” olarak adlandırılmış.