Gazete Vatan Logo

İşte Türkiye'nin en değerli markası!

Brand Finance'in yaptığı marka araştırması sonucuna göre Türkiye'nin en değerli markası 2 milyar 380 milyon dolarla Türk Telekom oldu. Uluslararası marka değerlendirme şirketi Brand Finance 7. kez "Türkiye'nin En Değerli Markalar" listesini yayımladı.

2012 verileri ile hazırlanan listeye göre 100 markanın toplamı 31 milyar 240 milyon dolar değerinde oldu. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin en değerli markası 2 milyar 380 milyon dolar ile Türk Telekom oldu.

Türk Telekom'u 2 milyar 121 milyon dolar ile Akbank, 2 milyar 61 milyon dolar ile Türkiye İş Bankası, 1 milyar 800 milyon dolar ile Türk Hava Yolları (THY) ve 1 milyar 579 milyon dolar ile Garanti Bankası izledi.

Araştırma sonuçları uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları paralelinde, ülke riskinin bir önceki yıla göre daha düşük hesaplanmasının, marka değeri üzerinde negatif etkisi olan iskonto oranını Türk markaları lehine etkilediğini ortaya koyuyor.

Son 7 yıl içerisinde ilk yüz markanın toplam değeri 25-35 milyar dolar bandı içerisinde seyrediyor. Bu yıl listeye 11 yeni marka dahil olurken, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor da listeye dahil olan yeni markalar arasında yer aldı.

2013 yılında geçen yıla göre marka değerini en çok artıran şirket, 539 milyon dolarla Akbank olurken, Akbank'ı 492 milyon dolarla İş Bankası, 426 milyon dolarla BİM ve 361 milyon dolarla Türk Telekom izledi.

Geçen yıl yer alan 89 markanın 71'i değer kazanırken, 18 marka ise değer kaybına uğradı.

Listede ilk 5'te yer alan markaların tamamı geçen yıla göre değerlerini artırdı.

Konuyla ilgili görüşlerini yer verilen Brand Finance Üst Yöneticisi (CEO) David Haigh, Türkiye'nin son yıllarda önemli ekonomik gelişmeler kaydettiğini ifade etti. Haigh, "Türkiye'nin ekonomik gelişimi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da tescil ediliyor. Doğal olarak, bu gelişmelerin marka değerlerine aynı oranda yansıması bekleniyor. Bu yıl Brand Finance tarafından yayınlanan 'Dünyanın En Değerli 500 Markası' araştırmasında Türk markaları yer alamadı. Marka ve marka değeri konusunda çalışmaların önem kazanması ile birlikte Türk markalarının da değerleri ile küresel sıralamalarda yer alacağını umut ediyoruz. 'Türkiye'nin En Değerli Markaları' çalışmasının bu gelişmeye katkıda bulunacak olması bizleri sevindirecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner ise "Türkiye'nin En Değerli Markaları" araştırmasının bu yıl yedinci yılını geride bıraktığını anımsattı. İlgüner, "Listeye dahil olmak için başvuran marka sayısında kaydedilen artış bu konuda ilginin her geçen gün arttığını gösteriyor. Ticari verilerin gittikçe erişilebilir olması araştırmaya dahil marka sayısının artmasına yardımcı olacaktır. Daha fazla şirketin sermaye piyasasına dahil olması ve/veya ticari veri yayınlarının artması ile bu gelişmenin de sağlanacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı