Gazete Vatan Logo

İşte sır gibi saklanan Amerikalı yeni Doblo

Tofaş’ın 360 milyon dolar yatırımla ABD pazarı için yenilediği Doblo kamuflajla gizlenen test sürüşlerinde ilk kez paparazzilere yakalandı

İşte sır gibi saklanan Amerikalı yeni Doblo

Ford Otosan’ın Transit Connect modelinden sonra Tofaş’ın Doblo’su otomotivin anavatanını keşfetmeye hazırlanıyor. Tofaş’ın ABD pazarı için ürettiği yeni Doblo, gizli test sürüşlerinde paparazzilere yakalandı. Şirketin 268 milyon euro (360 milyon dolar) yatırımla yenilediği hafif ticari araç, Kuzey Amerika’nın karlı yollarında ilk kez görüntülendi. Fiat-Chrysler Grubu’nun ABD’de Ram Promaster City markasıyla satacağı araç, gizlilik nedeniyle ağır kamuflajla kış deneme sürüşlerini gerçekleştiriyor. Ram Promaster City’ye bakıldığında çamurluktan başlayan ve ön ızgaraya yaklaştıkça daralan üçgenimsi oval farlar, belirginliğini koruyor.

175 bin araç satacak

İlk izlenimlerden ve kamuflajdan Doblo’nun özellikle ön kısmında değişikliklerin yaşanacağı anlaşılıyor. Aracın önümüzdeki günlerde ABD yollarında ilkbahar ve yaz koşullarına göre testleri gerçekleştirilecek. Testlerin sonucunda Ram Promaster City satışa hazır hale gelecek. Tofaş, 2000 yılından bu yana 1.4 milyon adet üretilen ve ve Avrupa’da önemli satış grafiğine ulaşan Fiat Doblo’nun Amerikan versiyonunu 2014 yılının sonundan itibaren ABD ile Kanada’ya ihraç edecek. Tofaş’ın ABD normlarına uygun olarak yenilediği hafif ticari araç, 2015 model yılı olarak satışta olacak. Tofaş, yeni Doblo’dan 2021 yılına kadar ABD’ye minimum 175 bin araç ihraç etmeyi planlıyor. Amerikan pazarından gelecek talep doğrultusunda ihracat rakamı daha da artırılabilecek.


İLK KEZ HANNOVER’DE EYLÜL’DE SERGİLENECEK

Mart başında yapılan Cenevre Motor Show’da VATAN’ın sorularını yanıtlayan Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Bursa fabrikasında üretilen Fiat Doblo’nun oldukça kapsamlı değişime uğrayacağını belirterek, “Yenilenen aracımız ilk olarak görücüye 25 Eylül’de kapılarını açacak 65’inci Hannover IAA Ticari Araç Fuarı’nda sergilenecek” demişti.

Yeni yerli otomobil 2015 yılında geliyor

Tofaş’ın yeni ürün atağı yeni Fiat Doblo ile sınırlı değil. Şirket, 520 milyon dolar yatırımla 2015 yılının ikinci yarısında üretmeye başlayacakları yeni binek otonun çalışmaları sürüyor. Yeni binek otomobilden 2015-2023 arasında toplam 580 bin adet üretilecek. Bu üretimin üçte biri ihraç edilecek. Tofaş CEO’su Başaran, “Yeni aracın bir kaç farklı versiyonu olabilir” açıklamasını yapmıştı.

Ömrü 2021 yılına uzadı

Tofaş geçen yılın Mayıs’ta BD projesiyle birlikte Doblo’nun ömrünün 2018’den 2021 yılına uzadığını açıkladı. Doblo’nun 268 milyon euroluk ek yatırımla hem iç pazar hem de Kuzey Amerik pazarları için yenileneceğini bildirdi. 60’dan fazla ülkeye ihraç edilen Fiat Doblo, ABD’de satılacak ikinci ‘Türk malı’ aracı olacak. Türk otomotiv sektörü ABD pazarını ilk Gölcüklü Transit Connect’le 2009’da fethetmişti.

Haberin Devamı