Gazete Vatan Logo

İşte sınavın birincileri!

1 milyon 650 bin 225 aday üniversiteli oldu

2 milyon 19 bin adayın yarıştığı LYS’de 759 bin aday örgün öğretime, 891 bin aday da açık öğretim ve iki yıllık yüksek okullara girmeye hak kazandı. Şampiyonluk fen liseleri öğrencilerinde.

"Akıllı Tercih Sistemini" kullanmadan, tercih listenizi teslim etmeyin… Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre, Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) puan türlerinde toplam 1 milyon 650 bin 225 aday, 180 ve üzeri puan alarak lisans programlarında tercih yapmaya hak kazandı. ÖSYM’den sınava ilişkin yapılan açıklamaya göre, LYS’lere toplam 2 milyon 19 bin 865 aday başvururken, sınava 1 milyon 934 bin 919 aday girdi. Sınava girmeyen aday sayısı 84 bin 946 olarak belirlenirken, sınavı geçersiz aday sayısı 473, sınavı geçerli aday sayısı da 1 milyon 934 bin 919 olarak tespit edildi. Cinsiyete göre sınav başarısında, MF puan türünde 157 bin 108 erkek, 120 bin 511 kız; TM puan türünde 191 bin 460 erkek, 218 bin 860 kız; TS puan türünde 165 bin 5 erkek, 184 bin 522 kız öğrenci başarılı oldu. Kız öğrenciler erkek öğrencilere sınavlarda daha başarı gösterdi.

En başarılı Kilis

MF puanına göre en başarılı iller sıralamasında Kilis birinci olurken, Kırşehir ikinci ve Karabük ise üçüncü oldu. Sinop dördüncü, Gümüşhane beşinci, Denizli altıncı, Ankara yedinci, Burdur sekizinci Kırıkkale dokuzuncu ve Antalya onuncu sırada yer aldı.

TM puanına göre en başarılı iller arasında ilk on sırada sırasıyla Kilis, Kastamonu, Niğde, Sinop, Kırşehir, Eskişehir, Gümüşhane, Bartın, Kırıkkale ve Burdur geliyor. TS puanına göre ise en başarılı iller arasında ilk onda sırasıyla Bitlis, Bartın, Aydın, Sinop, Niğde, Siirt, Nevşehir, Manisa, Gümüşhane, Tekirdağ bulunuyor.

Artvin ve Ardahan döküldü

2011-LYS’de en az başarılı olan iller sıralamasında son 10’da yer alan illere de yer verildi. MF puan türünde Artvin, TM ve TS puan türlerinde Ardahan en az başarılı il oldu. Buna göre, MF’de Elazığ, Muş, Şanlıurfa, Kocaeli, Tunceli, Hakkari, Ağrı, Şırnak, Ardahan ve Artvin; TM’de Adıyaman, Diyarbakır, Hakkari, Artvin, Van, Gaziantep, Şanlıurfa, Tunceli, Şırnak ve Ardahan; TS’de Burdur, Şanlıurfa, Giresun, Van, Hakkari, Erzincan, Artvin, Tunceli, Gaziantep ve Ardahan en az başarı iller olarak belirlendi.

Sıfırın altında alanlar

Ham puan dağılımına göre, LYS-1’de Matematik testinde 50 sorunun tamamını doğru yanıtlayan bin 124 aday bulunurken, bu testte 31 bin 51 aday sıfırdan küçük puan aldı. Geometri testinde 30 sorunun tümünü 2 bin 640 aday doğru yanıtladı. 37 bin 867 aday sıfırdan küçük puan aldı.

LYS-2’de Fizik testinde 224, Kimya testinde 2 bin 504, Biyoloji testinde 522 aday 30 sorunun tümünü doğru cevaplandırdı. Fizik testinde 23 bin 636, kimya testinde 3 bin 764, biyoloji testinde de 4 bin 760 aday sıfırın altında puan aldı.

LYS-3’teki Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 2 aday soruların tümüne doğru yanıt verirken, bin 349 aday sıfırdan küçük puan aldı. Coğrafya-1 testinde ise 52 aday tüm soruları doğru yanıtlamayı başardı. 2 bin 55 adayın sıfırdan küçük puan aldığı coğrafya-1 testinde 0-5 arasında soruyu 644 bin 670 aday doğru yanıtladı.

Tarih testinde 891, coğrafya-2 testinde 3 bin 153, felsefe testinde ise 945 kişi sıfırdan küçük puan alırken, tarih testinde 361 bin 92, coğrafya-2 testinde 358 bin 830, felsefe testinde 361 bin 38 aday 0-5 arasında doğru soru yanıtlayabildi.

LYS-5’teki Almanca testinden 56, Fransızca testinden 60, İngilizce testinden 2 bin 431 aday sıfırdan küçük puan aldı.

TM birincisi diplomat olacak

LYS’de TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde Türkiye birincisi olan Özel Yamanlar Anadolu Lisesi öğrencisi Deniz Çağlın, “Hazırlanma sürecinde sosyal faaliyetlerimden de geri kalmamaya çalıştım, her hafta halı sahada maç yapmaya gayret ettik” dedi. Deniz Çağlın, annesi Sevim, babası Şenol, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla Özel Yamanlar Kolejinin kafeteryasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çağlın, dün sabah uyandığında heyecanlı olduğunu, ancak ’birinci olurum’ diye düşünmediğini ifade etti. Çağlın, “Şaşkınlık da var, şükran duygusu da var. Meslek olarak diplomatlığı düşünüyordum, o yüzden hukuk fakültesi ya da uluslararası ilişkiler tercih edeceğim”dedi.

Sınavın şampiyonları

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre, MF-1 ve MF-2 puan türünde Kırşehir Prof. Dr. İlhan Kılıçözlü Fen Lisesinden Murat Kaan Erdal; MF-3 ve MF-4 puan türünden Ankara Fen Lisesinden Aycan Doğa Hakyemez; TM-1, TM-2, TM-3 puan türünde Özel Yamanlar Anadolu Lisesinden Deniz Çağlın, TS-1 ve TS-2 puan türünde İstanbul Lisesinden Utku Evci birinci oldu. LYS sonuçlarına göre, DİL-1, DİL-2 puan türünde İstanbul Kabataş Lisesi’nden Can Berk Özşen, İstanbul Galatasaray Lisesi’nden Evrim Bilal Engin, İstanbul Lisesinden Zeynep Gizem Topçak; DİL-3 puan türünde Özel Bahçeşehir Fenve Teknoloji Lisesinden Arda Çınar, İstanbul Galatasaray Lisesinden Evrim Bilal Engin birinci oldu.

‘Sınava canım nasıl istiyorsa öyle çalıştım’

LYS MF-3, MF-4 ve Y-MF-3 puan türlerinde 2011-LYS Türkiye birincisi olan Ankara Fen Lisesi öğrencisi Doğa Hakyemez, sınava canı nasıl istiyorsa öyle çalıştığını, sorular, özellikle matematik sorularının dershanede çözdüğünden bile daha kolay olduğunu söyledi. Türkiye birincisi olduğu haberine fazla tepki göstermeyen Doğa’yı ilk olarak babası Yavuz ve annesi Aynur Hakyemez kutladı. Doğa Hakyemez’in annesi Jeoloji Mühendisi Aynur Hakyemez, tek çocukları Doğa’nın, ilkokuldan bu yana başarılı bir öğrenci olduğunu söyledi. Hakyemez, “Sınava canım nasıl istiyorsa öyle çalıştım. Sorular, özellikle matematik soruları burada çözdüğümüzden bile daha kolaydı” diye konuştu.

Çadırda çalıştı Türkiye ikincisi oldu

Kütahya’nın Simav ilçesinde, 19 Mayıs’ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem sonrası çadırda oluşturulan etüt merkezinde sınava hazırlanan Tuğçe Gizem Çelik, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre, Y-TM-2 ve Y-TM-3 puan türlerinde Türkiye birincisi oldu.İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Dursun Gülseren, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu Öğretmen Lisesinden bu yıl mezun olan Çelik’in, 592,834 puanla Y-TM-2 ve 594,322 puanla Y-TM-3 puan türlerinde Türkiye birincisi olduğunu bildirdi. Gülseren, şu anda İzmir’de ailesiyle tatilde bulunan Çelik’in, Simav’a döndüğünde Kaymakamlık tarafından ödüllendirileceğini sözlerine ekledi.

Tercih formları teslim süresi pazartesi başlıyor

LYS’yi kazanan adayların tercih formu teslim süresi 25 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, LYS’de başarılı olan adaylar, okumak istedikleri üniversiteleri belirleyerek, tercih formlarını 25 Temmuz-5 Ağustos arasında ÖSYM’ye teslim edecek. İnternet kullanımında deneyimli olmayan adayların başvuru merkezlerini kullanmaları öneriliyor. Tercih işlemleri için bankaya herhangi bir ücret yatırılmayacak. LYS yerleştirme sonuçlarına üniversitelere toplam 759 bin 638 aday yerleştirilecek. Devlet üniversitelerinin ön lisans programlarına 276 bin 167, lisans programlarına 363 bin 952; vakıf üniversitelerinin ön lisans programlarına 25 bin 932, lisans programlarına 51 bin 66; KKTC niversitelerinin ön lisans programlarına 1699, lisans programlarına 14 bin 696; yurtdışındaki üniversitelerde ön lisansa 150, lisans programlarına 2 bin 54 öğrenci kayıt yaptıracak.

Gizem ilk 25 bine girdi

YGS’ye 5 dakika kala ÖSYM tarafından daktilosuna izin verilen ve VATAN’ın haberinden sonra LYS’ye daktilosu ile giren görme engelli Gizem Alakaya’nın sınav sonucu ailesini sevince boğdu. Gizem, sınavdan 446 puan alarak ilk 25 bine girdi ve başarılı bir sonuca imza attı. VATAN’a konuşan Gizem, “Sonucumdan dolayı çok mutluyum. İngilizce İktisat okumak istiyorum” dedi.

İlk 10’a girene otomobil hediye

Yeni Yüzyıl Üniversitesi, LYS sonuçlarına göre ilk 10’a girip fakültelerinden her hangi birisine kayıt yaptıran öğrencilere otomobil hediye edecek. Üniversiteden yapılan açıklamada, LYS sonuçlarında başarı sıralamasına göre ilk 10’a giren adaylardan hem öğrenim ücreti almayacağı hem de birer araba hediye edileceği belirtildi. Araçlar en az 30 bin TL değerinde olacak.

En başarılı liseler fen liseleri

ÖSYM’den sınavla ilgili yapılan değerlendirmede de şunlar kaydedildi, “Bazı testler geçen yıla oranla daha zor olmasına rağmen genel olarak geçen yıl yapılan sınavlar ile uyumlu bir sonuç dağılımı elde edilmiştir. Bununla birlikte, 2011-LYS’lerin ortalamalar ve standart sapmalar açısından daha güvenilir (seçici) sınavlar oldukları görülmüştür. Fen liseleri, diğer liselere göre daha başarılı olmuşlardır. Fen liselerini ise askeri liseler ve Anadolu liseleri izlemiştir. Meslek liseleri arasında en başarılı öğretmen liseleri ondan sonra da imam hatip liseleri olmuştur. İmam hatip liselerinin genel lise düzeyine yakın puanlar alabildikleri dikkati çekmiştir.”

Haberin Devamı