Gazete Vatan Logo

İşte Şansölye'nin merak ettiği soru

Camide sultanlarmı yoksa imamlar mı önde dururdu?

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, 2 günlük Türkiye ziyaretinin son gününde İstanbul’daydı

Sultanahmet Camii ve Ayasofya’yı büyük bir hayranlıkla gezen Merkel, Müslümanlar’ın ibadet şekilleri ve Osmanlı kültürüyle ilgili sorular sordu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 2 günlük Türkiye temaslarının son günü Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii ziyaretiyle başladı. Konuk Başbakan Merkel daha önce İstanbul’a gelen devlet başkanlarının yaptığı gibi sabah erken saatlerde Ayasofya ve Sultanahmet Camii’ni gezdi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın da eşlik ettiği gezide Merkel’e İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Sultanahmet Camii müezzinlerinden Durmuş Akbulut bilgi verdi. Müezzin Akbulut Alman Başbakan’ın özellikle caminin aydınlığından etkilendiğini söyledi:

Bu kadar büyük cami doluyor mu?

“Sayın Angela Merkel ziyareti boyunca son derece mütevazı davrandı. Öncelikle camimizin kapasitesini sordu, dolup dolmadığını merak etti biz de kendisine Cuma günleri ve Ramazan ayı gibi özel dini günlerde dolduğunu söyledik. Konuk Başbakan’a camimizin tarihini ve mimari yapısını anlattık. Merkel’in en dikkat ettiği nokta camimizin son derece aydınlık ve ferah bir havada olmasıydı. Özel bir mimarisi olup olmadığını sorunca biz de kendisine özellikle tavan ve kubbelerde kullanılan 260 pencere sayesinde bu atmosferin camimizin içinde her daim olduğunu ifade ettik. Hanımların camimize gelip gelmediğini sordu biz de kendisine geldiklerini söyleyerek hanımların nerede namaz kıldıklarını gösterdik. Osmanlı padişahlarının yalnız kalarak Allah’a ibadet ettikleri hünkar kasrını son derece dikkatle dinledi. Ziyaretin sonunda camimiz için ‘çok mükemmel’ dedi.”

‘Camide imam devlette sultan’

Merkel’e Ayasofya gezisi sırasında da Müze Müdürü Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun eşlik etti. Merkel’in sorularına büyük bir beceriyle cevap veren dursun, aralarındaki diyalogu şöyle anlattı: “Sayın Merkel Osmanlı sultanlarının mı yoksa din adamlarının mı daha önde olduğunu sordu. Kendisine camide imamın önde olduğunu, padişahın onun arkasında namaz kıldığını ama devlette Sultan ve Halife sıfatıyla padişahın önde olduğunu söyledim. Merkel gerçekten meraklı bir turist gibi her şeyi sordu. Çıkışta kendisine ben bir kalemlik ve müdürlüğümüz tarafından da bir Ayasofya katalogu hediye ettik. Bayan Merkel de Ayasofya ziyaretinde edindiği birçok bilginin kendisine ışık tutacağını ve ziyaret dolayısıyla çok memnun olduğunu söyledi.”

Bir yanda Hz. Muhammed bir yanda Hz. İsa ikonu!

Merkel, Ayasofya Müzesi’ni de büyük bir dikkat ve merakla gezdi. Alman Başbakan’a Ayasofya Müzesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun bilgi verdi. Dursun, Merkel’in müzenin tavanında Hz. Muhammed’in ismiyle İsa’nın ikonasının karşılıklı durmasını hayretle karşıladığını söyledi: “Sayın Merkel’e önce Ayasofya’nın Bizans ve Osmanlı Dönemi’ne ait olan binalar tanıtıldı. Müzemizde bulunan İmparator mozaiği hakkında bilgi verdik ve kubbenin pandatif bölümünde bulunan dört adet meleği gösterdik. Daha sonra Bayan Merkel apsis yani mihrap bölümüne götürülerek buradaki kilise ve cami arasında yön bakımından Kudüs ve Mekke yönelimleri anlatıldı. Cami içindeki levhalardan Kazasker Mustafa İzzet Efendi hatlarıyla ilgili sorular da soran Bayan Merkel, yazılarda ne yazdığını merak etti. Kendisine yazılarda, Allah, Muhammed ve yakın çevresinin isimlerinin olduğunu ve karşı cephelerinde ise Hz. İsa ve havarilerinin olduğu ikonaların bulunduğunu söyledik. Bayan Merkel bunu çok ilginç buldu.”

TERLİK GİYDİ, BAŞINI ÖRTMEDİ

Kraliçe Elizabeth’in aksine Merkel Sultanahmet camii’ni gezerken başını örtmedi. Ancak ayakkabılarını kendiliğinden çıkarıp yanında getirdiği özel terliklerini giydi.

Alman Liseliler de entegrasyon istedi!

Şansölye’nİn dünkü duraklarından biri de Beyoğlu Özel Alman Lisesi’ydi. Sevgi gösterileriyle karşılanan Merkel, öğrencilere eleştirecek bir şeyleri olup olmadığını sordu. Bunun üzerine 12. sınıf öğrencisi Svetoslava Vasileva, Alman ve Türk sınıfı arasında büyük farklar bulunduğunu ve entegrasyonun olmadığını, bu nedenle Türk ve Alman sınıflarındaki öğrencilerin değiştirmesinin faydalı olabileceğini söyledi.

Alman Kilisesi’ni gezdi

Merkel’e Alman Lisesi’nde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Alman Lisesi mezunu Cüneyt Zapsu eşlik etti. Merkel, daha sonra Tepebaşı’ndaki Alman Protestan Kilisesi’ni ziyaret etti.

Haberin Devamı