Gazete Vatan Logo

İşte saniyede 5 trilyon kare yakayabilen dünyanın en hızlı kamerası!

İsveçli araştırmacılar milyarlarca görüntü çeken kameraların bile ötesinde saniyede 5 trilyon görüntü yakalayabilen dünyanın en hızlı kamerasını geliştirdi.

İşte saniyede 5 trilyon kare yakayabilen dünyanın en hızlı kamerası!

Söz konusu bir saniyede en fazla kareyi çeken kamerayı bulmak olduğunda birçok farklı alternatif bulunuyor. Bu seçenekler de sinemada farklı sonuçlar elde etmek amacıyla kullanılabiliyor. Fakat söz konusu “en hızlı çekim yapan kamera” olduğunda zirvede çok uzun süredir MIT’nin saniyede 1 trilyon kare çeken kamerası yer alıyordu. Altı senenin sonunda dünyanın en hızlı çekim yapan kamerası unvanı el değiştirdi. FRAME isimli yeni cihaz saniyede 5 trilyon kare çekebilmesiyle öne çıkıyor.

İsmine bir kısaltma sayesinde kavuşan FRAME (Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures), Lund Üniversitesi‘ndeki bilim adamları Elias Kristensson ve Andreas Ehn tarafından geliştirildi. Bu yeni kamera o kadar hızlı çekim yapıyor ki bir saniyelik süre içinde zaman ve ışık yavaşlamış hissiyatı uyandırıyor. Böylece detaylı olarak gözlemlenmesi gereken anlar için ideal bir kamera olmasıyla öne çıkıyor. FRAME‘in geliştiricileri bu kamera yardımıyla kimya, fizik, biyoloji ve ilaç alanlarında yapılan deneylerde her şeyin tüm detayına kadar görüntülenebileceğini söylüyor. Bu kayıtlar sayesinde deneylerde yanlış giden noktalar belirlenebilecek, hataların tekrar edilmemesi sayesinde başarılı sonuçlar alınabilecek. Günümüzde kullanmaya alışık olduğumuz cihazlardan daha gelişmiş bir teknolojiye sahip olan FRAME doğal olarak normal çekimler için değil, bilimsel çalışmalar için kullanılacak.


Haberin Devamı