Gazete Vatan Logo

İşte öğlenleri 20 dakika uyumak gerekli(ymiş)!

İşte öğlenleri 20 dakika uyumak gerekli(ymiş)!

Her gün 7-8 saat uyuyorum ama öğleden sonra enerjim bitiyor diyenlerdenseniz merak etmeyin. Meğer vücudun doğası buymuş...

İş hayatının en korkunç yanı sabah erken uyanmak bana kalırsa. Ne kadar uyursam uyuyayım yetmiyor bir türlü. Sabah kahveyle ayakta durabilsem de pil dayanmıyor akşamüstüne. Her gün kendime "Daha erken yatacağım" sözleri versem de, meğer ben suçlu değilmişim. Vücudun dengesini de ayarlarını da bozmuşlar!

Vücut günde 2 kez uyumak istiyor

Araştırma Avustralya'nın Adelaide Üniversitesi'nden. Öğlen yemeğinden sonra uyku bastırması son derece normalmiş. Nedeni çok basit. Hayatımızın 3'te biri uykuda geçse de aslında bu doğru bir sistem değil. İnsanoğlunun bünyesi ana okullarında ya da yuvada olduğu gibi; günde 2 kez uyumaya göre programlanmış. Vakti gelince uyumak istiyor. Vücuda bunu vermeyince de sorun oluyor.

Verim kaybının en büyük nedeni...

İşte iş yerlerinde öğleden sonra yaşanan iş verimi kaybının en büyük nedeni bu. Çünkü uykusuzluğun vücuda büyük zararları var. Yaratıcılığımız azalıyor mesela. Beynimizi tam kapasite kullanamıyoruz. Dikkatimiz dağılıyor, mantıklı düşünme yeteneğimiz azalıyor. Bedene de etkileri büyük. Mesela kortikosteron adı verilen stres hormonu arttığı için hücre bölünümü duruyor. Motor becerilerimiz bile olumsuz etkileniyor.

Haberin Devamı

14:30 gibi kestirmeniz gerekiyor

Akıllardaki ortak soru şu: Bu işin doğrusu ne? Araştırmayı yapan Dr. Fiona Kerr'e göre öğle uykusu şart. Saat 14:30 gibi 15-20 dakika 'kestirmek' gerekiyor. Bu bilgisayarı yeniden başlatmak gibi... Beynin daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Hafıza, kıvraklık, algı seviyesi bir yana modumuz bile yükseliyor. Stres azalırken motor becerileri artıyor. Bu uyku yerine "Gece 20 dakika daha fazla uyuyayım" deme şansınız malesef yok. Aynı şey olmuyor.

İdeali 20 ya da 90 dakika uyku

Tüm işverenler alıp okumalı bu araştırmayı... Buna göre sessiz, karanlık bir yer bulmak gerek. İşe yaraması için iki seçenek var. Gözleri kapatıp 15-20 dakika boyunca nefese odaklanılmalı. "Uykuya dalmasanız bile işe yarar," diyor Dr. Kerr. "E-posta kutunuzundaki mailleri silip yenilerine yer açmak gibi," diye tarif ediyor. Bir diğer seçenek ise 60-90 dakika. Zor bir problemi çözmeden ya da çok zor bir konuyu öğrenmeden önce bu kestirme büyük önem taşıyor. Ama tabii dikkat edilmesi gereken taraflar da var. Eğer 30-60 dakikalık uyku aralığında kalkarsanız çok daha yorgun uyanırsınız. Çünkü 30 dakikadan sonra beyin rüya gördüğümüz REM uykusuna geçiyor. 90 dakika sonrası da zararlı. 1.5 saatten sonra beyin tam uyku döngüsüne girdiğini zannediyor. Sarhoş gibi, baş ağrısıyla uyanırsınız aman diyeyim.

Haberin Devamı

Siesta geleneği yüzyıllardır var

Zaten eski insanlara kulak vermekte her zaman fayda vardır. İspanyollar öğleden sonra boşuna 'siesta' yapmıyor. Şu an birçok büyük şirket de öğle uykusunun önemini anlamaya başladı. Mesela bu tarz yeniliklerin öncüsü olan Google... Kaliforniya'daki merkezde 'sleeping pods' yani uyku kapsülleri denen koltuklar var. Onun içine girip öğlen 20 dakika kesirmen gerek. Hatta bunu yapmayanlara nedeni soruluyor. ABD'nin önde gelen haber sitelerinden Huffington Post, dondurmacı Ben & Jerry's, hatta PricewaterhouseCoopers'ta da bir süredir uyku odaları var. Darısı biran önce başımıza!

Haberin Devamı