Gazete Vatan Logo

İşte o operasyon!

10 PKK'lının öldürüldüğü harekatın o görüntüleri

İşte o operasyon!

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde 31 Aralık’ta 10 PKK’lının ölü ele geçirildiği operasyonda örgüt üyelerinin kullandığı sığınak ve ele geçirilen malzemelerin görülerini medyaya dağıtıldı.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, örgüt yöneticilerinden oluşan grubun ilerleyen zamanlarda eylem yapmak üzere toplandıklarını belirterek, Kandil’e giden finansmanın büyük çoğunluğunun Diyarbakır’dan gönderildiğini söyledi.

Diyarbakır Valiliği Lice İlçesi’ne bağlı Birlik ve Şenlik Köyü bölgelerinde 31 Aralık 2012 tarihinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik yapılan ve örgütün üst düzey yöneticilerinin aralarında bulunduğu 10 kişinin öldürüldüğü, Kobra helikopterlerinin bölgeyi taradığı ve örgüt üyelerinin barındığı sığınağın iç görüntülerini medyaya dağıttı.

Görüntülerde PKK’lıların barındığı ve girişine doğal bitki örtüsü ile gizlenen sığınağın görüntüleri de bulunuyor. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, PKK’lıların tuvalet ihtiyacını üzeri toprak ve naylon ile örtülü sığınağın içindeki varilleri kullanarak giderdiğini, burada, iş aletleri ve çukur şeklinde tuvalet bulunduğunu ve PKK’lıların günlerce bu kötü koşullarda kaldığını belirten Toprak, şöyle dedi:

"Tuvalet ihtiyaçlarını bu bidonlara doldurup içeride bırakıyorlar. Sığınağın duvar kısımları ısı yalıtımı için naylonlarla kapatılıyor. Sığınakta koridor, kiler, mutfak, depo ve yaşam alanı bulunuyor. Yerler ve tavan ahşap olarak yapılmış. Sığınak içinde küçük bir bölüm ise el yapımı bomba imal etmek için kullanılıyor.İçeride ayrıca ranzaların bulunduğu bir bölüm ve kütüphane gibi bir yer var."



"SIĞINAĞA KOKUDAN GİRMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Sığınaktaki koşulların çok kötü olduğunu belirten Toprak, şöyle devam etti:

"Buraya pis kokudan girmek mümkün değil. Sığınakları öyle kamufle ediyorlarki 10 defa dahi üstünden geçseniz fark edemezsiniz. Son zamanlarda biraz daha yerleşim birimlerine yaklaştıklarını görüyoruz. İçeride 2 metre yüksekliğinde boşluk var. Hava saldırılarına karşı tedbir alındığını görüyoruz. Tüm bunlara rağmen hayvanın bile yaşayamayacağı bir yer olduğunu görüyoruz."

"YENİ BİR EYLEM PLANLIYORLARDI"

Vali Toprak, operasyon sırasında PKK’lıların güvenlik güçlerine el bombası atarak dere yatağına doğru kaçtığını, teslim olmaları yönünde çağrı yapıldığı halde ateşle karşılık verildiğini söyledi. Operasyon sırasında İnsansız Hava Araçlarının ısıya duyarlı kameralarla sığınağı tespit ettiğini belirten Toprak, şöyle devam etti:

"Toplam 10 kişi orada etkisiz hale getirildi. Teröristler yazın ve kışın hain eylemlerin planlaması, müzakeresi, bir sonraki döneme ilişkin planlamasını yapıyorlar. Zaman zaman çıkıp planlarını gerçekleştirmek için harekete geçiyorlar. Üst düzey sorumluların orada toplanması yeni bir planlama içinde olduklarına ilişkin bilgi var. Orada bulunmalarının amacı; yeni eylem arayışlarıdır. Normalde o tarihte kış üslenmesinde olmaları gerekiyordu."



HALKI CEZALANDIRMAK İÇİN EYLEM YAPACAKLARDI

Örgütün halkı cezalandırmak için halka karşı eylem planlamasında olduğunu belirten Vali Toprak, 2012’yi ’zafer yılı’ ilan etmesine karşın hezimete uğradığı gerçeğinden yola çıkarak, insanlara acı yaşatacak kanlı eylemleri planlama aşamasında olduklarını söyledi. Vali Toprak, şöyle konuştu:

"Tüm çalışmalarımızı yeni bir Gaziantep, yeni bir dershane ve Koşuyolu bombalaması gibi olayları engellemek için yapıyoruz. 2012 yılı içerisindeki hezimet nedeniyle vatandaşa zulüm yaşatmak, acı yaşatmak, korku ve baskı uygulayarak onları sindirme noktalarına çekmek için bu faaliyetleri yürütüyor ve geri durmuyorlar. Şu anda burada olan terörist grubun içinde Diyabakır bölge sorumlusu, Hani sorumlusu, Lice Sağgöze sorumlusu ve iki İranlı terörist var. Bu İranlı teröristlerden biri Lice Sağgöze sorumlusu, diğeri ise özel güç sorumlusudur. Bunların toplanması burada eylem planlaması içinde olduklarını gösterir. Sözde bazen sanki ortam çok ılımanmış gibi görünen zamanlarda birden bire çok acı bir patlamayla sarsıldığımızı ifade edebiliriz. Gaziantep patlaması bunun örneğidir. Tüm bunlara rağmen önümüzdeki dönem kanlı eylem yapmak üzere teröristlerin planlamada oldukları görülüyor."

Vali Toprak, çocukların uyuşturucuya alıştırıldığını, PKK’nın silah, uyuşturucu, insan ticareti üzerinden para sağladığını, Avrupa’ya gönderilen uyuşturucunun yüzde 75 oranında kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Vali Toprak, Silvan saldırısı olayının bir dönüşüm noktası olduğunu, PKK’nın devletin vatandaş ile birlikteliğini hissederek sabote etmeye çalıştığını ifade etti. Vali Toüprak, ailelerin çocuklarına sahip çıkmasını, dağdan kurtarması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı