Gazete Vatan Logo

İşte o liste

Her ilçeye yardımsever bir AKP’li!

İstanbul’da devlet eliyle yapılan yardımların ‘adresini’ belirleyen vakıfların heyetinde kanuna aykırı olmasına rağmen birer AKP’li üye atanması ‘yardım tartışmalarını’ daha da alevlendirdi.

29 Mart yerel seçim öncesinde hızlanan yardımlarla başlayan tartışmalar, gözleri ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’nın “mütevelli heyetleri”ne çevirdi. Çünkü 50 milyon TL’lik yardım dağıtılan İstanbul’daki ilçelerde bu yardımların kimlere yapılacağını bu 13 kişilik “mütevelli heyeti” karar veriyor. Kritik öneme sahip olan heyetin kanunen ‘siyasi’ nitelik taşımaması gerekir. Ve bu nedenle heyette kamu görevlilerinin yanı sıra her ilçede “iki hayırsever” vatandaş da yer alıyor.

İstanbul’un 39 ilçesinin 37’sinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’nın “mütevelli heyetleri” mercek altına alındığında heyette birer AKP’li İl Genel Meclisi üyesinin “hayırsever” kontenjanında olduğu ortaya çıktı. Bakırköy ve Kadıköy Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’nın mütevelli heyetlerinde AKPli üye bulunmuyor. Kanuna göre, İl Genel Meclisi üyelerinin bu vakıflarda görev alması kesinlikle yasak.

“AKP’li hayırsever”, Gaziosmanpaşa’da mütevelli heyetine seçilen AKP’li İl Genel Meclisi üyesi İsmail Aykaç hakkındaki şikayetle ortaya çıktı. Bu şikayeti inceleyen Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliği, 30 Ekim 2008’deki kararında “Sosyal Yardımlaşma Vakıfları’na siyasi parti temsilcisi atanamaz” diyerek, il genel meclis üyesinin bu vakıflarda yaptığı işlemlerin yok hükmünde olduğunu bildirdi. Her yıl bu vakıflara atama yapan İl Genel Meclisi, Başbakanlık’ın bu kararından hemen sonra yani 2008 Aralık ayında toplandı; AKP’li meclis üyeleri vakıfların mütevelli heyetlerinde görevlendirildi. Kararda, sadece ilçelerdeki vakıflarda değil İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyeti’ne de AKP’liler atandı. Sultanbeyli ilçesinden meclis üyesi olan Ali Güner ve Kadıköy ilçesinin meclis üyesi M.Nejat Güllü bu göreve hayırsever olarak getirildi.

Hayırseverler nerede görevli?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, vatandaşlara yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede bulunuyor. İl Mütevelli Heyetleri; vali başkanlığında, belediye başkanı, defterdar, il milli eğitim müdürü, il sağlık müdürü, il tarım müdürü, il sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu müdürü, il müftüsü, köy muhtarı, mahalle muhtarı, iki sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve iki hayırseverden oluşuyor. İlçe Mütevelli heyetleri Kaymakamlar başkanlığında; belediye başkanı, mal müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, sağlık bakanlığının ilçe üst görevlisi, varsa İlçe Tarım Müdürü, İlçe Müftüsü, bir köy ve bir mahalle muhtarı, bir sivil toplum kuruluşu ve iki hayırsever vatandaştan oluşuyor.

KANUN ‘YASAK’ DİYOR

Devlet yardımının, bir partinin yardımı görünmesine neden olan “partili hayırsever konusu”, daha önce bir şikayet üzerine müdürlüğün Hukuk Müşavirliği’nin gündemine geldi. İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesindeki mütevelli heyetine “hayırsever üye” olarak AKP’li İl Genel Meclis üyesi İsmail Aykaç hakkındaki şikayeti inceleyen müşavirlik, İl Genel Meclisi’nin kendi üyelerini hayırsever olarak görevlendiremeyeceğini şöyle açıkladı: “Mezkür hüküm ile İl Genel Meclisi’nin hayırsever vatandaşlar arasından seçim yaparak iki kişiyi vakıf mütevelli heyetinde görevlendireceği açıkça hükme bağlanmış olup, İl Genel Meclisi’nin kendi üyeleri arasından seçim yapmalarına imkan tanınmamıştır.”

İl Genel Meclisi’nin kararI

AKP’li üyelerin çoğunlukta olduğu İl Genel Meclisi, geçen Aralık ayında AKP’li meclis üyeleri vakıfların mütevelli heyetlerinde görevlendirildi. İstanbul’daki vakıflarda yer alacak iki hayırseverden biri AKP’li meclis üyesi oldu. Karar oyçokluğuyla alındı. Bu kararla sadece ilçelerdeki vakıflarla değil, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Mütevelli Heyeti’ne de AKP’liler atandı.

İŞTE İLÇELERDEKİ “AKP’Lİ HAYIRSEVERLER”


1 ADALAR Herman BALIYAN (AKP)

Şifa KIDIK

2 AVCILAR Namık ÖZTÜRK (AKP )

Jülide DEMİRÖZ

3 ARNAVUTKÖY Helim KURT (AKP)

Faruk CEYLAN

4 ATAŞEHİR Habib KİRAZ (AKP)

Ekrem DEMİRCİOĞLI

5 BAĞCILAR Nevzat AZGÜN (AKP)

Hasan SAYAN

6 BAHÇELİEVELER Necmettin KOÇAK (AKP)

Mustafa KIMIK

7 BAKIRKÖY Mesut TAHİNCİOĞLU

Osman ŞAHBAZ

8 BAŞAKŞEHİR Kamil ÇAKIR (AKP)

İsmail TUNÇBİLEK

9 BAYRAMPAŞA Şahamettin GECÜ (AKP)

Hüsnü GÜNEŞ

10 BEŞİKTAŞ İlker BÜYÜKÖZER

Hasan AVŞAR

11 BEYKOZ Yakup Ali MURADOĞLU (AKP)

Yakup GÜRKAN

12 BEYOĞLU Ahmet İBİL (AKP)

Murat ÇAKMAKTAŞ

13 BEYLİKDÜZÜ Ersoy Yılmaz DİNİZ (AKP)

Sacit ATEŞ

14 BÜYÜKÇEKMECE Osman ÇAĞLAR (AKP)

Kemal DEDE

15 ÇATALCA Osman KURTAY (AKP)

Selçuk TAŞKIN

16 ÇEKMEKÖY Remzi ÇETİNKAYA (AKP)

Hasan ÖZTÜRK

17 ESENLER Mustafa KAYA (AKP)

Hilmi IŞIK

18 ESENYURT Hayriye TURHAN (AKP)

Ali Murat ALATEPE

19 EYÜP Taner DURSUN (AKP)

Süleyman KARABULUT

20 FATİH Veysel Karani YÜKSEL (AKP)

Sabri COŞKUN

21 GAZİOSMANPAŞA İsmail Aykaç (AKP)

İsmail ÖZYİĞİT

22 GÜNGÖREN A. Turan AKKAYA (AKP)

Yalçın POLENOĞLU

23 KADIKÖY Hasan HACIBEKTAŞOĞLU (AKP)

Belma SATIR

24 KAĞITHANE Erkan ADIGÜZEL (AKP)

Yaşar GÖKSU

25 KARTAL Ahmet DEMİR (AKP)

Halit KARAKOÇ

26 KÜÇÜKÇEKMECE Ferhat YILDIZ (AKP)

Feyyaz ERMEZ

27 MALTEPE İsmet TEPRET (AKP)

Kamil BÜYÜKÇOLPAN

28 PENDİK Rahmi ÇAKMAK(AKP)

Şener KORKMAZ

29 SANCAKTEPE İsmail YILDIZ(AKP)

Ahmet TERZİ

30 SARIYER M. Ali ERDOĞAN (AKP)

Abdullah GÜNEYLİ

31 SİLİVRİ Şenol ESER (AKP)

Filiz GÜLER

32 SULTANBEYLİ Ahmet ASLAN AKP)

Hüseyin ŞAHİN

33 SULTANGAZİ Osman ÜNAL (AKP)

Mustafa ÇEŞTEN

34 ŞİLE Orhan ERTÜRK (AKP)

Turan TEMEL

35 ŞİŞLİ Mustafa SİLAHYÜREKLİ (AKP)

Zekeriya KAYMAK

36 TUZLA Mustafa SELVİTOPİ (AKP)

Ergül ÖZDEMİR

37 ÜMRANİYE Sayit MERT (AKP)

Orhan DENİZ

38 ÜSKÜDAR Hakkı ŞANLI (AKP)

Hasan DEMİR

39 ZEYTİNBURNU Yılmaz ERGÜL (AKP)

İsmail SAKA

(Yasaya aykırı olarak İstanbul’un 37 ilçesindeki SYDV Mütevelli Heyetleri’ne 1’er AKP’li İl Genel Meclisi üyesi atandı. Sadece Bakırköy ve Beşiktaş’ta AKP’li bulunmuyor. AKP’li İl Genel Meclisi üyelerinin yanına AKP rumuzu yer alıyor)

Haberin Devamı