Gazete Vatan Logo

İşte o an!

Yaklaşık 1.5 yıldır süren Ergenekon operasyonlarına dün bir yenisi daha eklendi...

Ergenekon’un 10’uncu dalgası aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir’in de bulunduğu 7 ilde yapılan eş zamanlı operasyonlarla başladı.

AralarInda eski YÖK Başkanı Gürüz, MGK eski Gen. Sek. Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, 2. Ordu eski Komutanı Emekli Orgeneral Kemal Yavuz gibi devletin zirvesinden önemli isimlerin de olduğu 37 kişi gözaltına alındı.

Türkiye dün güne şok gözaltılarla başladı. Soruşturma Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla başlatılan 10. dalga operasyonunda MGK eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, 2. Ordu eski Komutanı Emekli Orgeneral Kemal Yavuz, Genelkurmay Başkanlığı’nın eski Hukuk Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel, Özel Harekat Daire eski Başkanı İbrahim Şahin, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Prof. Dr. Yalçın Küçük ve bazı muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı.

Genelkurmay’dan izin

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyon öncesi Genelkurmay Başkanlığı’na bir yazı göndererek “Askeri personelin gözaltına alınması” için izin istedi.

Genelkurmay gerekli izni verince, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebiyle yakalama ve arama müzekkeresi çıkarıldı.



Bu müzekkereler operasyonu gerçekleştirecek Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki ekibe teslim edildi.

Terörle Mücadele Şubesi’nde oluşturulan ekibe bilgi işlem uzmanıyla olay yeri inceleme uzmanı da eklendi.

Ve düğmeye basıldı

Gözaltıları gerçekleştiren ekiplerin, göz altına alınacak kişilerin isimlerini sabaha karşı kendilerine verilen sarı zarflardan öğrendikleri ortaya çıktı.



’Sarı zarf’ yönteminde savcılığın gözaltı ve arama kararları, yalnız ilgili birim sorumlusuna veriliyor. Birim sorumlusu, gözaltı işlemleri yapacak ekipleri, operasyondan önce belirli bir saatte göreve çağırıyor ve bir brifing düzenleniyor.

Operasyonu gerçekleştirecek ekiplerin amirlerine, içerisinde gözaltına alınacak kişinin isim ve adres bilgilerinin yer aldığı sarı bir zarf veriliyor. Bu yöntemle yakalanacak kişilere bilgi sızmasının önüne geçilmiş oluyor.



İlk baskın Küçük’ün evine

Sarı zarflar açıldıktan sonra ekipler ilk olarak Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün Ankara ve İstanbul’daki evine baskın düzenledi. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bedrettin Dalan’ın kurduğu İstek Vakfı ile Yeditepe Ünivesitesi’nde aramalar yapıldı. 10. dalga gün içinde genişleyerek sürdü ve asker, hukuk ve eğitim çevrelerinde çok önemli görevlerde bulunmuş sürpriz isimlerin ev ve işyerlerine de sıçradı. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “yakalama, arama ve inceleme” kararı üzerine polisler şok gözaltıları gerçekleştirdi.

Bilgisayarına el konuldu

Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün Ankara Karakusunlar’daki Önce Sitesi’ndeki evi, Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Ekipleri’ne bağlı 12 polis tarafından 5 saat arandı. Aramada Küçük’e ait el yazısıyla yazdığı notlar, belgeler, CD’ler ve bilgisayarına el konuldu. Küçük arama ve incemelenin ardından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Küçük, Emniyet’e götürülürken, “Bu bir diktatörlüktür” diye bağırdı. Polisin aramaları sırasında Küçük’le birlikte olan avukatı Levent Gök, “Bu değerli yazarımızın, aydınımızın evinde bu araştırmanın ve bu yakalama emrinin niçin verildiğini anlamakta kendisi de güçlük çekiyor. Kendisi Cumhuriyet sevdalısı, demokrasiye inanan, uygar ve çağdaş bir insan. Ergenekon kapsamıyla ilişkilendirilecek en ufak bir tutum ve davranışı olmadığını değil Türkiye, dünya biliyor” dedi.

Gürüz ve Şahin’e gözaltı

Ankara’da daha sonra Eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, Eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Engin Aydın, Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da evine eş zamanlı olarak yapılan baskınla arama ve inceleme yapıldı. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün Çankaya’daki evinde, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın ise general lojmanlarındaki ikametinde polis ekipleri bütün belge ve dökümanları tek tek inceledi. İncelemenin ardından Eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, Eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ve Engin Aydın gözaltına alındı.

Kemal Yavuz’un evine baskın

Operasyonun İstanbul ayağında ilk adres Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün Balat’ta kütüphane olarak kullandığı ve kendisine ait dev arşivi sakladığı evi oldu. Küçük’ün akrabası ve öğrencisi olduğunu söyleyen Mustafa Göksoy, polislerin sabah saatlerinde kapıyı kırarak eve girdiğini söyledi. Küçük’ün evinde bazı dökümanlara el konuldu. 2. Ordu eski Komutanı Emekli Orgeneral Kemal Yavuz da İstanbul Şişli’deki evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı.

Kurmay Albay da gözaltında

Emekli Kurmay Albay İlyas Çınar da İstanbul’da gözaltına alındı. Çınar’ın Maltepe’deki evine sabah saatlerinde gelen polisler, evde yaklaşık 2.5 saat inceleme ve arama yaptı. Son olarak Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görev yaptığı belirtilen emekli Kurmay Albay İlyas Çınar gözaltına alındı.

Emniyet amiri ve askerler

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri de sabah erken saatlerde yapılan operasyonda İzmir Emniyet Müdürlüğü Hassas Şube’de emniyet amiri olarak görev yapan Ergin Erkılınçoğlu’nu gözaltına alındı. Operasyon kapsamında Foça Deniz Üs Komutanlığı’nda görev yapan Deniz Binbaşı Erbay Çolakoğlu da gözaltına alındı. Çolakoğlu’nun adı, Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan Ümit Sayın ile 19 Kasım 2007’de yaptığı iki ayrı telefon görüşmesi de Ergenekon İddianamesi’nde yer alıyor.

Emekli yarbayın evi cephanelik gibi...

ERGENEKON davası kapsamında dün sabah yapılan operasyonlarda Yarbay Mustafa Dönmez de gözaltına alındı. Adapazarı’ndaki 1’inci Ana Bakım Merkez Komutanlığı’nda görev yaparken geçen yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Komutanlığı’na atanan Yarbay Mustafa Dönmez’in bu sabah Ankara’da gözaltına alındığı belirtildi.

Dönmez’in Sakarya’nın Sapanca İlçesi Kadıpınar Köyü’ndeki evinde jandarma ve polis ekipleri öğle saatlerinde arama yaptı. Aramalarda ilk belirlemelere göre 22 el bombası, 100’ü aşkın mermi, 1 Kalaşnikof tüfek, 4 tabanca bulundu.

KİMLER GÖZALTINA ALINDI?

İşte 10’uncu dalgada gözaltına alınan isimlerden bazıları:

* Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz

* Prof. Dr. Yalçın Küçük n Genelkurmay Başkanlığı Eski Hukuk Müşaviri Emekli Tümgerenal Erdal Şenel n Eski Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Kemal Yavuz n Bedrettin Dalan’ın oğlu Barış Dalan n Bedrettin Dalan’ın Özel Kalem Müdürü İlhami Ümit Handan, n Özel Hareket Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin n Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Engin Aydın n İzmir Emniyet Amiri Ergin Erkılınçoğlu n Eski MGK Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç n Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Mehmet Akyazı n Foça Deniz Üssü’nde görevli binbaşı Erbay Çolakoğlu n Emekli Albay İlyas Çınar n Sivas ülkü ocakları eski başkanı Bekir Çelik n Sivas Ülkü Ocakları eski Başkanı Oğuz Bulut n Özkan Bektaş n Emekli Yarbay Mustafa Dönmez n Coşkun Umur n Emekli Albay Hüseyin Vural Vural n Bizkaçkişiyiz Platformu Yöneticilerinden Ataman Yıldırım n Mehmet Koral n Erdal Şahin n Polis memuru O.Y.Ş. İbrahim Şahin’in yeğeni n Öğretmen O.S

* Yüzbaşı Muharrem Sarıkaya n Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı’ndan Albay Cengiz Köylüoğlu n F.K. n Fatma Cengiz

* Özel Kuvvetlerden Emekli Albay Mustafa Levent Göktaş.

Haberin Devamı