Gazete Vatan Logo

İşte Mazda'nın yeni yıldızı!

Japon otomobil üreticisi Mazda’nın yeni gözdesi, SUV segmentindeki CX-5 olacak...

JAPON otomobil üreticisi Mazda’nın yeni gözdesi Nisan ya da Mayıs ayında Türkiye’ye gelecek olan yeni ’Skyactiv Teknolojisi’ ile donatılmış SUV segmentindeki CX-5 olacak.
Mazda, fikri 2005 yılında ortaya atılan, 2007 yılında üzerinde çalışılmaya başlanan, daha verimli çalışan motor, yakıttan elde edilen enerjide yüzde 33 oranında artış sağlayan ’Skyactiv Teknolojisi’ ile donatılmış SUV aracı Mazda CX- 5 ile otomobil piyasasına yeni bir hareket getirmeye hazırlanıyor. Nisan ya da Mayıs ayında Türkiye’ye gelmesi beklenen CX-5 daha hafif şasi ile kasa, yeniden üretilen parçalar, segmentindeki araçlardan 120 kilogram daha hafif olan ve daha az karbondioksit salınımı ile rekabete girecek. Mazda, fiyatı ÖTV oranlarında yapılan artış nedeniyle Ocak ayı sonunda belirlenecek olan, iki farklı motor ve sekiz donanım seçeneği ile çıkacak yeni model için ön talep toplamadan 2012 sonuna kadar 250- 300 adet satmayı hedefliyor.

YENİ TEKNOLOJİNİN HABERCİSİ

2011 Yıl sonu değerlendirme toplantısı için İzmir’e gelen Mazda Motor Logistic Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul, Mazda CX-5’in sahip olduğu teknoloji ve donanımla yeni bir çağ açacağına inandığını söyledi. Aracın en büyük özelliğinin sahip olduğu motordaki sıkıştırma oranı olduğuna dikkati çeken Yurdakul, "İçten yanmalı benzinli motorlarda sıkıştırma oranı 11’e 1’dir. CX-5’te kullanılan motordaki sıkıştırma oranı ise 95 oktan benzinle 14’e 1’e çıktı. Normal dizel motorlardaki sıkıştırma oranı 16’ya 1 iken, Mazda’nın yeni dizel motorunda bu oran 14’e 1’e düştü. Bu oranlar her iki motorun da daha az yakıt tüketmesi buna karşın daha yüksek tork elde etmesini sağlıyor. 2 Lt’lik benzinli motor 100 kilometrede 6 litre, 2.2 lt dizel motor ise 4.2 lt mazot tüketecek. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde önemi daha çok artacak olan karbondioksit salınımı da büyük ölçüde düştü" dedi. CX-5’in büyük ilgi uyandıracağına inandıklarını ifade eden Yurdakul, "Biz önce aracımızı sunacağız. Sonra beğendirip ondan sonra da satışını gerçekleştireceğiz. Mayıs ayından önce lansmanı yapılacak, fiyatı kendi segmentindeki araçlardan farklı olmayacak" diye konuştu.

Önümüzdeki beş yıl içerisinde Mazda’nın ürün gamında bulunan bütün araçlarda kullanılacak olan ’Skyactiv Teknolojisi’nin üzerine 10 milyon dolar yatırım yapılmış bir konu olduğunu anlatan Yurdakul, "Skyactiv Teknolojisi, motorlarda kullanılan teknoloji konusunda yeni bir çığır açacak. Bu motor en basit anlatımıyla 1 birim yakıttan elde edilen enerjiyi yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkartarak yüzde 33’lük bir verimlilik artışı sağlıyor. Rakiplerine göre karbondioksit salınımı yüzde 20 daha az. Mazda, sürüş keyfi, fiyat kalite dengesini de gözeterek hem çevre hem de cep dostu bir araç geliştirdi" dedi.

OTOMOTİV CARİ AÇIĞA KURBAN GİTTİ

2011 Yılının otomotiv sektörü açısından hoş bir yıl olduğunu daha iyi olacakken cari açık paniği yüzünden engellendiğini ifade eden Yurdakul, "2011’in ilk yarısında kurlarda acayip artış olmasına rağmen otomobil pazarı iyiydi. Ama ikinci yarıda cari açık bilinci hükümeti bu konuda bir tedbir almaya zorladı tüketici kredilerinin faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle azalması ve ötv tedbirleriyle bu iş frenlenmeye çalışıldı. Sonuçta 865 bin otomobil, hafif ticari, ağır vasıtayla birlikte satış 900 bin oldu. Yıllık 1 milyon araç 2001 yılından beri konuşuluyor, Türkiye’nin gerçek potansiyeli 1 milyon ancak her seferinde bir engel çıkıyor, durduruluyor" diye konuştu.
Türkiye’nin bin kişiye düşen araç sıralamasında 135 araç ile dünya ortalaması olan 150 araçtan da daha geri olduğunu söyleyen Yurdakul, "AB ortalaması olan 250’yi yakalamamız için daha çok yolumuz var. Bu da nüfusun diğer yarısının da araç alması anlamına geliyor. O bakımdan 1 milyon araca kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum. AB’ye girmeye çalışırken zihniyeti de değiştirmemiz, otomobil ya da hafif ticari aracı lüks olmaktan, otomobil ve akaryakıtı vergi toplama aracı olmaktan çıkartıp bir ihtiyaç olduğunu kabul etmek gerekiyor" dedi.

HEDEF YÜZDE 2

Mazda’nın 2011 yılında pazarın performansını takip etmediğini, daha az araç sattığını ancak ileriye yönelik altyapısını, yeni bayi zinciri oluşturduğunu sözlerine ekleyen Yurdakul, "İleriye tek yürek halinde bakmamızı sağlayacak altyapıyı tamamladık. Önümüzdeki seneye yeni gelecek teknolojilerimizle kendimizi çok iyi hissederek başlıyoruz. Şu an 28 bayimiz var. Uzun dönemde de çok fazla bayi olmasını beklemiyoruz. Mazda on binlerce satan marka olmak niyetinde değil, en kaliteli, kaliteyi adede kurban etmeyecek bir markadır. Onun için orta vadedeki hedefimiz otomobil piyasasından yüzde 2 pay almaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı