Gazete Vatan Logo

İşte kamudaki şişman kediler

"Şişman kedi" ya da "fat cat" İngiltere'de yüksek düzeyde maaş alan bürokratlara verilen ad. Bizde zirvenin bayrağını elinde tutan 10.5 milyar lirayla Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan...

Kamudaki ücret dengesizliğini ortaya çıkarmak için kolları sıvayan CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, tüm kabine üyelerine ayrı ayrı, bakanlıklarına bağlı genel müdürlük, müsteşarlık ve kurum başkanlıklarında Ekim 2004 itibariyle ödenen maaşlara ilişkin soru önergesi yöneltti. Bakanlıkların büyük bölümü Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi. Verilen yanıtlar, kamuda en yüksek maaş alan bürokratların sıralaması da ortaya çıkardı.

İlk üçe girenler
Türk Telekom A.Ş. Genel Müdürü brüt 10.5 milyar lira ile maaş sıralamasında ilk sırada yer alırken, AA Genel Müdürü 8.8, Denizcilik Müsteşarı ise 8.6 milyar lira brüt maaşlarıyla ilk üçe girdi.

Telekom AŞ. Genel Müdürü, AA Genel Müdürü ve Denizcilik Müsteşarı, aldıkları ücretlerle, aynı dönemde 6 milyar maaş alan milletvekilleri, 5.2 milyar maaş alan Genel Kurmay Başkanı ile 3.7 milyar maaş alan Başbakanlık Müsteşarı'nı da geride bıraktı.

Ekim 2004 tarihindeki aylık brüt ücretlerine göre, (Ek ödeme, yan ödeme, fon payı, ek ücret, tazminat ve benzeri ek gelir ile yönetim kurulu üyeliklerinden alınan aylıklar da dahil olmak üzere) kamuda en yüksek geliri elde eden bürokratların maaşları şöyle:

* Türk Telekom AŞ. Genel Müdürü Mehmet Ekinalan: 10 milyar 567 milyon lira.

* AA Genel Müdürü Hilmi Bengi: 8 milyar 892 milyon lira.

* Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz: 8 milyar 622 milyon lira.

* SPK Başkanı Doğan Cansızlar: 8 milyar 65 milyon lira.

* Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Genel Müdürü Taci Bayhan: 7 milyar 396 milyon lira.

Merak edilenler
Kılıçdaroğlu'na verilen yanıtlar, kamuda Genel Müdür, Müsteşar ve Kurum Başkanı titrine sahip üst düzey bürokratların aylık ortalma ücretlerinin 2.5- 3 milyar TL arasında bulunduğunu da ortaya çıkarttı. İşte merak edilen bürokratların maaşları:

* Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer: 4 milyar lira.

* Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu: Aylık net 2 milyar 331 milyon 600 bin lira. Üç ayda bir 1 milyar 345 milyon 900 bin TL ikramiye alıyor.

* Başbakanlığa bağlanan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar: Ek ödemeleriyle birlikte brüt maaşı 5 milyar 15 milyon lira.

* Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı TCDD Genel Müdürü: Brüt 4 milyar 397 milyon 784 bin lira.

* PTT Genel Müdürü: Brüt 4 milyar 548 milyon 464 bin 693 lira.

* Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı İller Bankası'nın Genel Müdürü: Brüt 4 milyar 726 milyon lira.

* Karayolları Genel Müdürü: Brüt 4 milyar 727 milyon lira.

Son sıradakiler
AOÇ Genel Müdürü, Kadının Statüsü Genel Müdürü, Orman Genel Müdürü ve TÜBİTAK Başkanı ise üst düzey bürokratlar arasında adeta "asgari ücretli" konumunda bulunuyor. Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürü 1.5, Kadının Statüsü Genel Müdürü 1.9 milyar, Orman Genel Müdürü 2.2 milyar, TÜBİTAK Başkanı ise 2.3 milyar TL'lik maaşlarıyla, bürokrasinin "züğürt" tabakasını oluşturuyorlar.

Haberin detayı
Şişman kediler Batı basınında da gündemde
Fat cat yani Türkçe "şişman kedi", İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan bir terim. Devlet şirketlerinde, devlet televizyonlarında çalışan yüksek maaşlı kişiler için kullanılıyor. Halka açık özel şirketlerin yüksek maaşlı yönetim kurulu başkanı ve genel müdürleri de özellikle İngiliz basınında sık sık "şişman kedi" sıfatıyla gündeme geliyor.

İngiliz basınında adından önce en çok şişman kedi terimi kullanılan devlet memuru şüphesiz İngiltere A Milli Takımı Teknik Direktörü Swen Goran Eriksson. Yıllık maaşı yaklaşık 3 milyon dolar olan Eriksson İngiliz basınının en sevdiği şişman kedi. Sadece The Sun veya Daily Mail gibi tabloid gazeteler değil, The Guardian ve The Independent gibi gazeteler de seviyor bu terimi.

Tabloid Daily Mirror'un "şişman kedi" başlığını kullandığı haberlerden biri geçen yıl İngiliz devlet posta şirketi Royal Mail'in başkanlığına getirilen Adam Crozier'la ilgili. Yıllık zararı 2 milyar doları bulan şirketten yılda 1 milyon doları maaş alan Crozier geçen yıl sık sık "şişman kedi" namıyla anıldı.

İskoçya Cezaevleri Müdürü Tony Cameron da 320 bin dolarlık emekli ikramiyesinin yanı sıra 12 bin dolarlık emekli maaşıyla, İskoç The Express on Sunday gazetesine "şişman kedi" namıyla haber oldu.

İngilizce yayınlanan Avustralya gazetelerinde de "şişman kedi" haberlerine sık sık rastlanıyor. Örneğin geçen kasım ayında çevre kirliliğini önlemekle görevli bir devlet kurumunda üst düzey bir memurun yılda 240 bin Avustralya doları maaş alması The Herald Sun gazetesine aynı terimle haber oldu.

Şüphesiz üst düzey Türk devlet memurlarının maaşları Batı basınının eleştirdiği düzeylerde değil. Türkiye'de kişi başına milli gelir ve asgari ücretin bu ülkelerden 5-6 kat daha düşük olduğu konusunda da eminiz kimsenin şüphesi yok.

Haberin Devamı