Gazete Vatan Logo

İşte Irak’ın Barzani yaptırımları

Referandumun ardından toplanan Irak Meclisi, başta Kerkük tezkeresi olmak üzere IKBY’ye yönelik çok sayıda yaptırım kararı aldı

İşte Irak’ın Barzani yaptırımları

Irak Parlamentosu, Başbakan el İbadi, Savunma, İçişleri, Petrol bakanları ile Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı ve Genelkurmay Başkanı’nın katılımıyla referandumu görüşmek üzere toplandı. Kürt partilerinin boykot ettiği oturuma 184 parlamenter katıldı. Kürtlere karşı çıkarılan kararlardan biri de Kerkük’e askeri güç gönderilmesi oldu.

- Referandum kararı anayasal değildir. Tüm Askeri Komutanlıklar, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması ve anayasanın yerine getirilmesi için Kerkük’teki tüm olanaklarını 10 Haziran 2014’teki konumuna getirmesi.

- Referandum kararı alan Kürdistan Bölgesi yetkilileri ve Irak Federal Devleti’ne bağlı Kürt memurların yargılanması.

- IKBY denetimindeki tüm sınır kapılarını kapatma ve oradan ülkeye girecek ürünleri “kaçak mal” olarak kabul edilmesi.

- Komşu ülkelere söz konusu kararları yerine getirmesi için yardımcı olunması.

- Kerkük ile tartışmalı diğer bölgelerde bulunan petrol kuyularının denetiminin merkezi yönetime geçmesi ve buradaki siyasi partilere bağlı güçlerin hakimiyetine son verilmesi.

Haberin Devamı

- Mahkeme tarafından görevinden azledilen Kerkük Valisi’nin ve memurların bu karara uyması.

- Kürdistan Bölgesi’ndeki yabancı temsilciliklerin kapatılması.

Çok büyük bir hata!

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, New York’taki ‘The Asian Society’ kuruluşunda Amerikalı gazeteci ve televizyon sunucusu Charlie Rose’un sorularını cevapladı. IKBY’deki referandumla ilgili sorular üzerine Zarif, “Bunun çok ciddi hata olduğuna inanıyoruz. Kürtlerin dostu insanlar olarak, Kürtlerin ebedi dostları olarak kalacağız. Irak’taki Kürt bölgesiyle sınırlı kalmayacak büyük bir stratejik hata olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.