Gazete Vatan Logo

İşte ilk sızan suçlamalar

10’uncu dalgada gözaltına alınanlar neyle suçlanıyor?

Ergenekon soruşturması kapsamında 7 ilde eş zamanlı olarak gözaltına alınan 37 kişinin sorgusuna başlandı. İlk sızan bilgilere göre, eski YÖK Başkanı Gürüz’ü Kemal Alemdaroğlu ile bağlantısı, Dalan’ı ise Veli Küçük’le ilişkisi gözaltına aldırdı

Ergenekon’da şok dalganın ardından sorgulamalar da başladı. Önceki gün akşam saatlerinde İstanbul’a getirilen zanlılar sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. İbrahim Şahin, Yalçın Küçük ve eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde, Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, emekli kurmay albay İlyas Çınar ve eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz’ün de bulunduğu 18 zanlı ise Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguya alındı.

Kötü muamele iddiasıGözaltına alınan TSK’da görevli 4 albay, bir binbaşı, bir yüzbaşının aralarında bulunduğu 6 zanlı İstanbul Merkez Komutanlığı’nda sorgulanırken, Sivas’ta gözaltına alınan 10 zanlının sorgulanmalarına Sivas Emniyet Müdürlüğü’nde başlandı. Bu arada 24 saatlik gözaltı süresi dün sabah dolunca polis 3 günlük ek gözaltı süresi daha aldı. Zanlılar dün sabah itibariyle avukatlarıyla görüştürüldü. Emekli Tümgeneral Erdal Şenel’in avukatı Abdullah Kaya, zanlıların elverişsiz koşullardaki nezarethanede tutulduğunu ileri sürerek, “Nezarethane aşırı soğuk. Müvekkilim 67 yaşında. Kendisine giyecek verme durumumuz söz konusu değil. Emniyetten bu tedbirleri ivedi almasını talep ediyoruz” dedi. Ancak Emniyet iddiayı yalanlayarak, “Zanlılar gün içinde nezarethanede, gece ise Emniyet amirlerinin odalarında tutuluyor. Nezarethanenin soğuk olduğu ve kaloriferlerin yakılmadığı iddiası da kesinlikle yalandır” açıklamasını yaptı.

İşçi Partisi’yle ilişkide

GözaltIna alınan yüksek profilli zanlıların Ergenekon bağlantıları ve neyle suçlandıkları da ortaya çıktı.

Prof. Yalçın Küçük: Önceki günkü 10’uncu dalgada gözaltına alınan Yalçın Küçük’ün İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek bağlantıları nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi. Küçük, daha önce Abdullah Öcalan ile Bekaa’da buluşmuş ve örgüt elemanlarına konferans verirken çekilen fotoğrafları basına yansımıştı. Perinçek’in de Bekaa’da Öcalan ile görüntüleri medyada yer almıştı.

‘VELİ KÜÇÜK’LE FOTOĞRAFLARI VAR’

Eski İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan: Son operasyonun kilit ismi görülüyor. Örgütün üst düzey sorumluları arasında. Kurduğu üniversitede ulusalcı yapılanmaya gittiği, Ergenekon’un çıkarları doğrultusunda kamuoyu çalışmaları yaptığı ileri sürülüyor. Yapılan aramalarda Dalan’ın Veli Küçük ile çektirdiği fotoğraflar da ele geçirildi. Daha önce gözaltına alınan paşalarla sık görüştüğü iddialar arasında.

EMEKLİ ORG. YAVUZ POYRAZ’LA YEMEK YEDİ

Emekli Orgeneral Kemal Yavuz: Yavuz’un, Baltalimanı’ndaki İ.Ü. tesislerinde, Başbakan Erdoğan hakkında çok sayıda kitap yazan, Ergenekon tutuklusu Ergun Poyraz’la görüştüğü de iddialar arasında.

‘ALEMDAROĞLU’YLA TEMASTA’

Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz: Sızan bilgilere göre, eski YÖK Başkanı Gürüz, yine Ergenekon sanıklarından İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu’yla bağlantıları nedeniyle gözaltına alındı. Polis yaptığı telefon dinlemelerinde daha önce gözaltına alınan bir çok zanlının “İki Kemal aslanlar gibi mücadele ediyor, savaşıyor” dediklerini belirledi. Polise göre bu ikili Ergenekon’un üniversite yapılanmasının başında. Gürüz, fotoğrafta 2003’teki ‘Cumhuriyete Sahip Çık’ mitinginde Alemdaroğlu ile birlikte ‘Ordu göreve’ pankartının önünde görülüyor. Ancak Gürüz, daha sonra bu pankartları eleştiren sert bir açıklama yapmıştı.


‘Tetikçilerin başı’

Susurluk hükümlüsü İbrahim Şahin: Eski Susurluk sanığı, Özel Harekat eski Daire Başkan Vekili... Polisi Şahin’e götüren isim operasyonun tutuklu sanığı Muzaffer Tekin oldu. Şahin’in Ergenekon’un ele geçirilen ikinci tetikçi gurubunun başı olduğu ileri sürülüyor. Sivas’ta yakalanan bu grubun Türkiye’de sansasyon amaçlı suikastlar planladıkları, özellikle Ermeni vatandaşlar olmak üzere, aydınlar ve üst düzey siyasilere suikast hazırlığı yaptıkları tespit edildi. Ancak polis Şahin’in bu eylemler için kimden talimat aldığını araştırıyor. Öte yandan bu gruba bağlı bir çok hücrenin de tespit edildiği ve bunların yakalanması için çalışmaların yapıldığı açıklandı.

Generalden Cerrah’a ziyaret

23. Motorlu Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı dün İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı ziyaret Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ziyaret etti. Dağsalı çıkışta soruları yanıtsız bırakırken Cerrah “20 Ocak’ta Mekanize Tugay’da doğal afetlerle ilgili bir seminer var. O seminere davet etmek için geldiler” dedi.

Komutan eşlerinden ince mesaj

eskİ MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç’ın gözaltına alınması sonrası, kuvvet komutanlarının eşleri Or-An sitesindeki lojmanlarda Kılınç’ın eşi Güney Hanım’ı ziyaret edip moral vermeye çalıştı. Bu ziyarete halen Ergenekon zanlısı olarak cezaevinde bulunan emekli orgeneral Hurşit Tolon’un eşi Ayla Hanım da katıldı. Lojmanlarda Tolon’un, Kılınç’ların alt komşusu olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı