Gazete Vatan Logo

İşte ilk analizler

Gazeteciler yerel seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdi?

Radikal gazetesi yazarı Altan Öymen:
"Eğer 2 turlu seçim olsa İstanbul ve Ankara seçimleri değişik olacaktı. Yerel seçim kanunlarının bir zaafı da budur. CHP mevcut belediyeleri koruyor. DSP de Eskişehir'i koruyor. AKP de bazı yerleri kazanıyor, örneğin Antalya...

"Sadece CHP değil MHP'nin de oyları artmış. AKP'den mennuniyetin azaldığı görülüyor. Sonuçlar uyarı izlenimi veriyor."

TESEV Vakfı Başkanı Erol Tuncer:
"Seçimler 2 turlu olmalı. AKP'nin oyu 2007'deki değerine ulaşamayacak. Tekrar gerilere dönmüş görünüyor.

Bu durum 2 açıdan sevindirici olabilir:

1- Uyarı niteliği taşımasıdır
2- AKP yüksek oy aldığı zaman bazı çevreler seçmenin yeteneklerinden şüphe ediyor. Ancak seçmen inceliyor, değerlendiriyor.

Radikal gazetesi yazarı Nuray Mert:
"Seçimlerin 2 turlu olması daha mantıklı.
Asıl dikkat edilmesi gereken bölgesel kayışlar başlamış demektir. Belli konular etrafında keskin ayrışmalar var. Bunlar netleşiyor. İsim bazında da netlikler var. Siyasi tablo alarm veriyor."

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ayşe Böbürler:
"İlk sonuçlar çok şaşırtmadı. Saadet Partisi'nin oylarının yükselmesi dikkat çekici. Seçimler genel seçim havasında gitti, bu sonuçları etkiledi. AKP'nin oy kaybettiğini söylemek için henüz erken. Yerel dengeleri hesaba katmak gerek. Yerel bazda örneğin Adana'daki durum MHP'nin oyu mu, Aytaç Durak'ın oyu mu? Ordu'da DSP, Adana'da MHP. İsim bazında bakılmalı. Halk AKP'ye güven oyunu tekrarlamıştır."

Sabah gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak:
"Büyük kentlerde 2 turlu olsaydı, MHP'nin oyları Melih Gökçek'i desteklerdi. AKP MHP'yi yanına almaya çalışırdı. AKP'nin oyları 22 Temmuz genel seçimlerine göre, çok altında; yüzde 42.9 dan başladı, yüzde 41.2 ye kadar indi. Antalya ise DP'nin de kalesiydi, Menderes Türel çok seviliyordu. Antalya sürprize işaret ediyor. Seçmene güvenilmeli. Antalya çok sürpriz oldu. AKP bütünlüğün temsilcisi gibi...

Ankara'da Murat Karayalçın'ın, Mansur Yavaş'ın üzerinde olacağını tahmin ediyordum. Adayın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. CHP'nin de çıkaracağı dersler var bu sonuçlarda; hem lider değişikliği konusunda hem de neden Güneydoğu'da neden hiç oy alamadığı konusunda..."

Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol:
"AKP oy kaybediyor. AKP'nin yüzde 46'ya çıkması zor. Yüzde 41 civarında kalır. MHP'nin, CHP'nin oyları yeni sandıklarla artıyor. CHP'nin yüzde 20'yi aşacağını düşünüyorum. CHP'nin aksine AKP'nin oylarında sıçrama olmuyor. Trendler çok önemli. DTP'de düşüş var. Normal bu, çünkü bölgesel oylar bunlar. Bu seçimde AKP oylarından bir miktar kaybetmiş. Doğudan gelen oylarını soğukkanlılıkla karşılamalıyız. Burada yaşayan insanların dertleri ne anlamalıyız. Orada vahim olan nokta SP'nin artışta olması, CHP'nin düşmesidir. Türkiye'nin belli bölgelerinde kesin yerlere sahip olan CHP'nin bu bölgesinde hiç oy almaması çok düşündürücüdür. Ciddi bir alarmdır."

Hürriyet gazetesi yazarı Oktay Ekşi:
"AKP nin oylarında aşınma, CHP'nin oylarında artma var. SP'nin belirli bir artış gösterdiğini görüyoruz."

Haberin Devamı