Gazete Vatan Logo

İşte iki tarafın ateşkes şartları!

Dolaylı olarak görüşmelerde bulunuldu

Bölgedeki en güçlü aktörlerden biri olan Mısır, Türkiye ve Katar’ın desteğiyle taraflar arasında ateşkes için girişimlere başlandı. Önceki gün Mısır’da Hamas ve İsrailli yetkililer dolaylı olarak görüşmelerde bulundu. Taraflar şu önkoşulları ortaya koydu:

Hamas:

- Abluka son bulsun.

- Operasyonlar derhal dursun.

- İsrail Hamas liderlerini öldürmeye son versin.

- Filistinli balıkçılara ateş açılmasın.

İSRAİL:

- 15 yıl ateşkes ilan edilsin

- Gazze’ye silah girişi dursun.

- İsrail topraklarına roket saldırıları sona ersin.

- İsrail’e yönelik olası bir saldırıda sıcak takip hakkı.

- Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi garantör olsun.

- Mısır tarafından ablukanın sona ermesi.

Meşal, ‘Netanyahu ateşkes istedi’ dedi

Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal, İsrail’in Gazze’deki hedeflerine ulaşamadığını belirterek, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ateşkes talebinde bulunduğunu söyledi. Mısır’ın başkenti Kahire’de bir basın toplantısı düzenleyen Meşal, “Direnişin [Filistinliler] silahları düşmanı (İsrail) hazırlıksız yakaladı” dedi. Netanyahu’nun ateşkes talebinde bulunduğunu da söyleyen Meşal, “Savaşı kim başlattıysa o bitirmelidir” diye konuştu. Gazze’de Hamas, Batı Şeria’da El Fetih şeklindeki iki başlı yönetime göndermeyle Filistinlilere, “tek bir vizyonda birleşme” çağrısı da yapan Meşal, insan hakları örgütlerinden de İsrail’in Gazze’deki “suçlarını açığa çıkarmalarını” talep etti. Meşal, hem Gazze hem de İsrail’le sınırı olan Mısır’dan da destek istedi.

İsrail’den yalanlama

Meşal’in “Netanyahu ateşkes istedi” sözlerine daha basın toplantısı bitmeden İsrail’den yanıt geldi. Hükümetten üst düzey bir yetkili, “Hamas’ın ateşkesle ilgili yorumları ve İsrail’in bir ateşkes istediği iddiaları, bir F-15 uçağımızı düşürdükleri ya da Knesset’e [İsrail meclisi] saldırdıkları kadar tutarlıdır” dedi.

İSRAİL TEHDİT ETTİ

48 saatte şartlara uyun yoksa gireriz

Gazze sınırına 40 bin asker yığan İsrail, 48 saat içinde taleplerinin karşılanmaması durumunda kara harekatına başlayacağı tehdidinde bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakın bir üst düzey yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, “İsrail’in güneyindeki halk için barışı garantileyen diplomatik bir çözümü tercih ederiz. Bu mümkün olursa, kara harekatı hiç gerekmez. Ama, diplomaside başarısız olunursa, kara kuvvetlerimizi göndermekten başka seçeneğimiz kalmaz” dedi. Hamas sözcüsü, İsraille ateşkes için yüzde 90 prensipte anlaştıklarını açıkladı. Ancak Hamas’ın politbüro şefi Musa el Marzuk, İsrail’in koşullarını kabul etmediklerini ilan etti.

El Fetih ve Hamas anlaştı!

Gazze’de Erdoğan’ın istediği oldu. El Fetih ve Hamas İsrail’e karşı birlikte hareket etme kararı aldı. Dün ortak yapılan bir açıklamada, Hamas ve El Fetih örgütlerinin en azından Gazze krizi çözülene kadar birlikte hareket etme kararı aldıklarını açıklandı. El Fetih yetkililerinden Jibril Rajoub, Ramallah’da toplanan yaklaşık 1000 kişilik topluluğa yaptığı bildiride ‘Aramızdaki ayrılıklara bir son veriyoruz’ diye konuştu. Manara Meydanı’nda toplanan topluluk İsrail aleyhine sloganlar atarak savaş çağrısı yaptı.

Haberin Devamı