Gazete Vatan Logo

İşte erken emekliliğin formulü

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi kurumların birden fazlasında çalışanlar için 1 Ekim 2008’den sonra 1.261 gün hangi kuruma prim ödenmişse oradan emekli olunuyor. 2008 sonrası için ise hangi kuruma çok prim ödendiği önemli

İşte erken emekliliğin formulü

Sabah yazarı Faruk Erdem bugün köşesinde erken emekliliğin formulünü kaleme aldı. Erdem, birleşen hizmetlerin erken emekli edeceğini belirtti.

İşte o yazı:

Çalışanların emeklilik hesapları yapılırken tüm hizmetleri hesaba katılıyor. Tabii bunun için hizmet birleştirmesi dediğimiz yöntemin uygulanması gerekiyor. 2008'deki reformla tüm kurumlar (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile banka sandıkları) SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) çatısı altında birleştirildi. Kurumlar arası çalışmalar belli yöntemlerle birleştiriliyor emekli olunacak kurum belirleniyor. Bir çalışan hem SSK'lı hem Bağ-Kurlu hatta hem de Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışabilir. Çalışmalarının tamamı prim gününü oluşturuyor. Birleştirilen çalışmalara askerlik doğum borçlanmasıyla elde edilen günler de ilave edilebiliyor.

SON 3.5 YIL FORMÜLÜ

Birden fazla kurumda çalışan kişinin hangi kurumdan emekli olacağı konusu gündeme getiriliyor. Bu noktada iki ayrı işlem bulunuyor. 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanlar için kural son 7 yıldaki 1.261 gün olarak işletiliyor. Yani siz son 1.261 gün hangi kuruma prim ödemişseniz hizmetleriniz birleşmesinden sonra o kurumdan emekli oluyorsunuz. 1 Ekim 2008'den sonra sigortalı olanlarda ise hangi kuruma daha çok prim ödenmişse emeklilik de o kurumdan gerçekleşiyor. 1 Ekim 2008 öncesi sigortalıların son 7 yılda çalıştıkları iki kurumun hizmet süreleri eşit ise (1.260 gün) o zaman son çalışılan kurum emeklilikte geçerli oluyor ve maaş burdan bağlanıyor. Bir örnekle anlatalım. Bay A 02.10.1997 tarihinde Bağ-Kur'lu (4B) olarak ilk kez sigortasını yaptırdı. 10 yıl sonra işyerini kapatan Bay A 2007 yılından sonra bir firmada SSK'lı (4A) olarak çalışmaya başladı. Emeklilik zamanı gelen Bay A hizmet birleştirmesi yaptı. Bay A'nın emekli olacağı kurum son 7 yıldaki çalışmalarından bulunuyor. Buna göre son 7 yıl en az 3.5 yılı SSK'lı olan Bay A'nın emekliliği SSK'ya göre yapılıyor.

Haberin Devamı

NE ZAMAN VE NASIL YAPMALI?

Birden fazla kurumda çalışmanız varsa hizmet birleştirmesi yaparak prim sayılarınızı tamamlayabilirsiniz. Bunun için emeklilik döneminiz gelmeden bir süre önce SGK'ya başvurarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun mutlaka yazılı olması gerekiyor.

Haberin Devamı

MEMURLARIN DURUMU

Memurların hizmet birleştirmesi yapmaları onlara farklı avantajlar da sağlıyor. Memurlar hizmet birleştirmesi yaparak 1 Ekim 2008 öncesi hizmetleriyle emekli aylığına esas teşkil eden derece ve kademelerini yükseltebiliyor. Böylece maaşları da artıyor.