Gazete Vatan Logo

İşte Erdoğan'ın elindeki son seçim anketi!

Başbakan Erdoğan grubuna partisinin son yaptırdığı kamuoyu anketi hakkında bilgi verdi ve yüzde 46.8’lik oy oranı için “Bu beni tatmin etmiyor” dedi. Erdoğan Meclis çalışmalarının aksamaması için de “sıkıyönetim” ilan etti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP grubunda seçim bölgelerine gitmeyen vekillerine “listeye girmeyi unutun” mesajı verdi. Erdoğan, grubuna son anketler hakkında da bilgi verdi. Erdoğan, Meclis Genel Kurulu ve 2011 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda son dönemde iktidar milletvekillerinin devamsızlığı nedeniyle yaşanan sıkıntılar üzerine, önceki akşam Genel Merkez’de kapalı grup toplantısı yaptı. Grup toplantısı yapılması kararının Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında, yasalarını çıkartmakta zorlanan bazı bakanların sitemleri üzerine alındığı öğrenildi.

Erdoğan toplantıda vekillere de, bakanlara da sert çıktı. Grup toplantısı öncesi Genel Kurul’da yapılan Türksoy ile ilgili uluslararası sözleşmenin oylamasında bayram öncesinde olduğu gibi 184 toplantı yeter sayısının bulunaması, Erdoğan’ın vekillerine yönelik eleştiri dozunu da yükseltti.

Yüzde 46.8 yetmez!

Edinilen bilgiye göre Erdoğan toplantıda, partisinin son yaptırdığı anket sonuçlarını da açıkladı. Erdoğan, bu ankete göre AK Parti’nin oy oranının yüzde 46.8 olduğunu belirterek, “Bu beni tatmin etmiyor” dedi. Ankette, CHP’nin oy oranı yüzde 25, AK Parti kanadının sürekli “baraj” sıkıntısı bulunduğunu iddia ettiği MHP’nin oy oranı ise 12.7 olarak yer alırken, BDP’nin oy oranı yüzde 6, SP ve DP yüzde 2, BBP yüzde 1, HAS Parti ise yüzde 0.7 olarak gösterildi.

Yüzde 46.8’lik oy oranının kendisini tatmin etmeyeceğini ifade eden Erdoğan, bu oranın üzerine çıkılması için herkesin ilk günkünkü heyecanla çalışması gerektiğini vurguladı.

“Uyarın, silkeleyin”

Buna karşın 335 milletvekili ile bulundukları Meclis’te 184 toplantı yeter sayısının bulunmasında zorluk çekildiğine işaret eden Erdoğan, “335 milletvekilimiz varken 184 toplantı yeter sayısının bulunamamasını kabul etmiyorum. Bırakın 184’ü Genel Kurul’da her an 200 milletvekilimiz olacak” talimatını verdi. Toplantıya katılmayan milletvekilleri bulunduğuna da işaret eden Erdoğan ardından hem grup toplantısına katılmayan hem de meclis çalışmalarında devamsızlığı bulunan milletvekillerine yönelik şu eleştirilerde bulundu:

“Milletvekilinin işi nedir? Yasama faaliyeti yapmak. Millet bizi bunun için seçti. ‘Meclis’e uğrama’ şeklinde bu iş olmaz. Millet bizi buraya çalışalım diye gönderdi. Buradaki toplantımızda da katılmayan arkadaşlar olduğunu görüyorum. Sizden ricam bu arkadaşlarınızı uyarın, silkeleyin.”

‘Niye milletvekili oldunuz?’

Erdoğan, meclis çalışmalarına katılmayan milletvekillerinin yanısıra haftasonlarında ve 9 günlük bayram tatilinde seçim bölgesine gitmeyen milletvekillerine de sert çıktı. Erdoğan, “Bayram tatilinde seçim bölgesine gitmeyen arkadaşlarımız var. Seçim bölgesine gitmeyen milletvekili olur mu? Niye milletvekili oldunuz o zaman?” diye soran Erdoğan’ın, toplantı öncesinde il başkanlıklarından milletvekillerinin bayram tatili döneminde seçim bölgelerine gidip gitmediklerine ilişkin detaylı bilgi aldığı öğrenildi. Erdoğan’ın tatilde seçim bölgesine gitmeyen milletvekillerine ilişkin bu sözleri AK Partili vekiller tarafından “Başbakan belli ki bu arkadaşları silmiş” şeklinde yorumlandı.

10 yasa mutlaka çıkacak


Erdoğan konuşmasında seçim için 12 Mart tarihi itibariyle “sahaya” ineceklerini açıklarken de, bu tarihe kadar 10 önemli düzenlemenin Meclis’ten mutlaka çıkartılmasını istedi. 2011 bütçesi, Anayasa uyum yasaları, sözleşmeli askerlik, mali af, yenilenebilir enerji, ekonomiye ilişkin torba yasalar başta olmak üzere bu düzenlemelerin yasalaşması için Meclis’in gerekirse Cuma günleri de dahil olmak üzere 13.00-23.00 saatleri arasında çalışmasını isteyen Erdoğan, “Ben de mümkün olduğunca Meclis çalışmalarına katılacağız. Gerekirse Cuma günleri de dahil olmak üzere bitime kadar çalışılacak” dedi. Erdoğan Meclis çalışmalarının aksamamasi için milletvekillerinin yanısıra bakanları için de “sıkıyönetim” ilan etti. Bakanlarına yurtdışı gezileri için kendisine bilgi verme zorunluluğu getiren Erdoğan’ın, “Bakanlar yurtdışına çıkarken bana bilgi versin, yanlarına da milletvekili heyeti almasınlar” dediği öğrenildi.

Aksoy sinirlendirdi

Erdoğan konuşmasının ardından isteyen milletvekillerine ve parti yöneticilerine söz verdi. Grup Başkanvekilleri’nin yaptıkları konuşmalarda Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda istenilen düzenlemeleri 12 Mart’ta kadar Meclis’ten geçirebileceklerini vurguladıkları ancak Kütahya Milletvekili Soner Aksoy’un ise, Başbakan’a “10 yasa çıkacak diyorsunuz bence bu bir hayal” çıkışında bulunduğu öğrenildi. Aksoy’un bu ifadesi üzerine Erdoğan’ın yüzünün asıldığı öğrenilirken, durumu fark eden Aksoy’un sözlerine, “Yani muhalefet ile uzlaşma aranmaz ise zor” diyerek açıklık getirmeye çalıştığı belirtildi.

Haberin Devamı