Gazete Vatan Logo

İşte en gerçekçi Atatürk heykeli

Balmumu müzesi Madame Tussauds önümüzdeki ay İstanbul'da açılıyor. Müze'nin en dikkat çekecek figürü Atatürk heykelinin yapım sürecini Madame Genel Müdürü Sarper Hilmi Suner anlattı.

İşte en gerçekçi Atatürk heykeli

Atatürk'ün balmumu figürü nasıl hazırlandı?

Madame Tussauds İstanbul’da sergilenecek balmumu figür için Madame Tussauds Londra Stüdyoları’nda 30’un üzerinde sanatçı ve araştırmacı, 4 ay süren yoğun bir çalışma dönemi geçirdi. İlk olarak figürün hangi dönemi yansıtacağının belirlenmesi gerekiyordu. Madame Tussauds Londra’da bulunan Atatürk figürü esas alınarak ve araştırmalar sonucunda dünya çapında bir devlet adamı olarak öne çıktığı ve üçüncü kez cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı 1931 yılındaki haliyle tasvir edilmesine karar verildi. Londra’daki ilk figür, Atatürk’ün karizmasını ve ışığını yansıtmadığı gerekçesiyle 2005’te değiştirilmiş balmumu figürü yapacak ekip Türkiye’ye gelerek görselleri incelemişti. Yeni çalışmada da bu figürün özellikleri esas alındığı için aslına uygun bir görüntüye ulaşılması için elimizde temel veriler mevcut bulunuyordu. Ancak yeni figürün kıyafetleri, duruşu gibi bazı noktalar üzerinde yeni bir çalışma dönemi daha geçirildi. 1931 yılına aitgörüntüsüne ilişkin farklı açılardan ipuçları toplandı ve üretim başladı. Özellikle kıyafet detayları, duruşu, yüzündeki ifade gibi konularda en iyiye ulaşılması için revizyonlar gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Güçlü mimiklerini figüre yansıttık

Atatürk’ün figürü yapılırken en fazla hangi konuda zorlanıldı?

Atatürk gibi bir liderin ışığını ve karizmasını balmumu bir figürle yansıtmak işin en zor tarafı. Böyle figürler için de hiçbir zaman “tamam bu oldu” demek mümkün olmuyor. Özellikle de yüz detayları en fazla çaba harcadığımız alan oldu. Atatürk’ün bakışlarının derinliğini, hem güçlü hem sempatik kişiliğinin mimiklerindeki yansımasını sağlamak için ekibimiz çok uzun süre çaba harcadı. Daha önceki figür için Anıtkabir’deki masktan yararlanılmıştı. Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzüyle ilgili ölçülerin birebir balmumuna uygulanması konusunda bu detay bize önemli bir rahatlık sağladı. Ancak ifadenin oluşturulması için ekip çok fazla mesai harcadı. Yine de büyük bir çoğunluğun içine sinecek ve Atatürk’ü doğru yansıtacak bir figür oluşturmak için çalıştık.

Haberin Devamı

Duruşu ve kıyafetleri farklı

Londra'daki müzede sergilenen Atatürk figürü ile İstanbul'da sergilenecek Atatürk arasında ne gibi farklılıklar var?

Londra’daki figür, yeni Atatürk figürünün temelini oluşturdu bu yüzden bu sağlam temeli korumak istedik. Tabii hiçbir zaman tamamen aynı figürü yapmak mümkün olmuyor. Bu çalışmayı gerçekleştirirken, 2005 yılında hazırlanan figürde edinilen deneyimlerden yararlanmak bize avantaj sağladı. Hedefimiz daha iyisini yapmak oldu. Bunun dışında somut farklılıklara bakacak olursak kıyafetleri ve duruş farklılıkları dikkatinizi çekebilir.

Elmacık kemikleri ifadeyi netleştirdi

Makyaj aşamasında neler yapılıdı?

Balmumu cilt gerçekliğini yaratmak için eşsiz bir malzeme ancak makyajla da oldukça önemli değişiklikler yapılıyor. Elbette makyaj teriminden Madame Tussauds sanatçılarının anladığı, fondöten, rimel gibi süsleme maksatlı bir çalışma değil. Biz daha çok farklı boyalar ve boyama teknikleri kullanarak cildin tonunu ve üzerindeki detayları oluşturuyoruz. Elmacık kemiklerine verilen kontörlerle ifadeyi netleştiriyor, figürün her ışık ve açı altında son derece gerçekçi gözükmesi için çaba sarf ediyoruz.

Haberin Devamı

Kılcal damarları bile belli oluyor

Hangi malzemeler kullanıldı, kaç kiloluk bir figür ortaya çıktı?

Madame Tussauds figürlerinde baş balmumundan, vücut ise fiberglass malzemeden üretiliyor. Balmumu bir cilt gerçekliğini yaratmak için eşsiz bir malzeme, fiberglass ise figürün sağlamlığını ve kusursuz duruşunu garanti altına alıyor. Bunun dışında saç ve kaşlar gerçek saçlardan tek tek ekilerek uzman ekip tarafından aslına uygun saç stili oluşturuluyor. Diş ve gözler için gerçeğine en yakın görüntüyü verecek materyaller seçiliyor. Özel bir teknikle uygulanan boyalarla yüzdeki bütün özellikler, ten rengi, yüz bölgesindeki farklı tonlar, kılcal damarlara varan detaylar figüre yansıtılıyor. Büyük bir titizlik ve sabır isteyen, insan emeğinin çok yoğun olduğu oldukça detaylı bir çalışma sonucunda figürler tamamlanıyor.

Haberin Devamı

Gerçek beden ölçülerinde

Atatürk'ün karizması, ışığı, yakışıklılığı figüre nasıl yansıtıldı?

Atatürk gibi olağan üstü bir ışığı olan bir liderin karizmasını bir balmumu figüre tam olarak yansıtıldığını söylemek çok iddialı bir yaklaşım olur. Ancak Madame Tussauds gerçeğe en yakın hatta gerçeğinden ayırt edilemeyecek düzeyde figürleri hazırlamak üzere 250 yıllık bir tarihe ve geleneğe sahip. Mustafa Kemal Atatürk’ün figürü de gerçek beden ölçülerine uygun hazırlandı ve yüz özelliklerinin birebir yansıtılmasıyla bakışlarının derinliği elde edilmeye çalışıldı.

30 heykeltıraş çalıştı

Madame Tussauds Londra Stüdyoları’nda 30’un üzerinde sanatçı ve araştırmacı figür üzerinde çalıştı.

4 ayda tamamlandı

Figün üzerinre 4 ay süren yoğun bir çalışma dönemi geçirildi ve her detay sık sık kontrol edildi.

620 milyon liraya mal oldu

Bir Madame Tussauds figürünün ortalama maliyeti 160 bin Pound’u (620 bin TL) bulabiliyor.

Çelik mavisi

Atatürk’ün göz rengi çelik mavisi - yeşil mavi olarak tanımlandı bakışları için yoğun çaba harcandı.

Saçlardaki detay

Uzman saç stilistleri Atatürk’ün saçlarını figüre tek tek monte etti. Bu çalışma altı hafta sürdü.