Gazete Vatan Logo

İşte en değerli markalar

“En Değerli Global Markalar” 2010 listesi açıklandı. Interbrand’in açıkladığı listede Coca-Cola 70.4 milyar dolarlık marka değeri ile bu yıl da en iyi marka oldu. Sadece ilk 5’i oluşturan şirketlerin 282.4 milyar $’lık marka değeri, şu an 280 milyar dolar büyüklüğü olan İMKB şirketlerinin piyasa değerini yakalayıp geçiyor.

Interbrand’in “En Değerli Global Markalar” 2010 listesi açıklandı. Bu yıl 11’incisi açıklanan listede Coca-Cola, yeniden en iyi global marka olarak seçilirken, en değerli 10 marka arasında bilişim ve teknoloji şirketlerinin hakimiyeti göze çarpıyor. IBM, Microsoft, Google, Intel, Nokia ve HP ile birlikte en değerli 10 global markanın 6’sını teknoloji şirketleri oluşturuyor. Geçen yıl 7’nci sırada olan Google, bu yıl 4’üncü sıraya yükseldi. HP ise bu yıl ilk kez en değerli 10 marka arasına girdi. Apple, Google, Blackberry, JP Morgan, Allianz ve Visa değeri en çok artan markalar olurken; Harley Davidson, Toyota, Nokia, Dell, UBS ve Citi 2010’un en çok değer kaybeden markaları oldular.

BRIC’ten marka yok

En değerli global markaların ülkelere göre dağılımında ise ABD açık ara ile başı çekiyor. En değerli 100 global markanın 49’unun şirket merkezi ABD’de. ABD’yi, 10 marka ile Almanya, 9 marka ile Fransa, 6 marka ile Japonya, 5’er marka ile İngiltere ve İsviçre izliyor. Global ekonominin yükselen gücü olarak tanımlanan BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerinin en değerli global markalar listesinde henüz bir markası bulunmuyor. Coca-Cola, daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da dünyanın en değerli markası oldu. Coca-Cola, 70.4 milyar dolarlık marka değerine sahip. Geçen yıla göre marka değeri en fazla artan 6 marka Apple, Google, Blackberry, JP Morgan, Allianz ve Visa oldu. Listede geçen yıla göre marka değeri en fazla gerileyen 6 marka ise Harley-Davidson, Toyota, Nokia, Dell, UBS ve Citi olarak sıralandı.

10 yeni marka katıldı

2010’da en değerli 100 global marka arasına katılan 10 yeni marka ağırlıklı olarak finansal servisler ve alkollü içecekler sektörlerinden geldi. Sprite, Santander, Barclays, Jack Daniel’s, Credit Suisse, Corona, 3M, Johnnie Walker, Heineken ve Zurich listeye giren markalar oldu.

IBM neden hâlâ bu kadar değerli

INTERBRAND’İN en değerli markalar listesinin ikinci sırasındaki yerini koruyan IBM, belki de bu listedeki en ilginç şirket. 1911 yılında kurulan IBM (International Business Machines) dünyanın ilk kişisel bilgisayarını üretmesinden bu yana dünyada teknoloji alanında hep ön planda oldu. Bilgisayar alanındaki üstünlüğünü yıllar içinde kaybetse ve bu PC birimini Çin’in Lenovo şirketine satsa da yazılım, altyapı, hosting alanlarında global faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca nanoteknoloji alanında uluslararsı danışmanlık hizmetleri sunuyor.

5 Nobel kazandılar

Dünya çapında 400 bin çalışanı ve 2009 yılında elde ettiği 12.3 milyar dolarlık kârıyla dünyanın en büyük 4’üncü teknoloji şirketi. Cirosu da yılda 100 milyar doları buluyor. Dünyada hiçbir teknoloji şirketinin sahip olmadığı kadar patente sahip olan IBM’in mühendisleri 5 Nobel Ödülü kazandı. Aynı zaman IBM çipleri halen dünya çapında en çok satılan ve kullanılan çipler arasında.

Haberin Devamı