Gazete Vatan Logo

İşte emekliye yapılan zam!

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2011 yılı zamlı maaşları belli oldu. Kim ne kadar alacak?

Oranları Başbakan Erdoğan bizzat açıklarken, en düşük maaşı alanlara yıllık 80 ile 91 TL arasında zam yapıldı. Halen 371 TL ile en düşük maaşı alan Bağ-Kur’lu tarım işçisinin emekli maaşı Ocak ayında 434 TL’ye, Temmuz ayında ise 451 TL’ye çıkacak. İşçi emeklisinin en düşük maaşı ise Ocak’ta 648 TL’den 710 TL’ye, Temmuz’da ise 739 TL’ye yükselecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılı SSK ve Bağ-kur emeklilerinin maaş zamlarını açıkladı. Yeni zam oranlarına göre 2011 Ocak ayı başında en düşük emekli maaşına yüzde 17 zam yapılacak. Temmuz zammıyla birlikte en düşük emekli maaşına yapılacak zam oranı ise yılsonunda toplam yüzde 21.7 oranına ulaşacak. 7 milyon SSK ve Bağkur emeklisini ilgilendiren zam kararını Başbakan Erdoğan dün yapılan AKP Grup toplantısında açıkladı. Erdoğan, “Ocak ayında en düşük aylıklara en az 60 lira olmak üzere artı yüzde 4 oranında artış yapıyoruz. İlk altı aydaki enflasyona bakılmadan, enflasyon daha düşük oranda çıksa dahi yüzde 4 oranında artış aynen geçerli. Bir başka ifadeyle 2011 yılının tamamında emekli aylıklarını yüzde 21.7- yüzde 4 oranında artırıyoruz” dedi.

En düşüklere 80-91 TL zam

Erdoğan, rakamsal olarak, yıl toplamında en düşük emekli aylıklarına yıllık 80-91 lira arasında artış sağlanacağını söyledi. Böylece en düşük maaşı alan Bağ-Kur tarım emeklilerinin ücreti 371 liradan Ocak ayında 434 liraya, Temmuz’da da 451 liraya çıkacak. En düşük SSK emeklisinin maaşı da 492 liradan 577 liraya yükselecek.

Emekli memurun zammı

Başbakan Erdoğan, 2011 yılında emekli maaşlarına yapılacak ve 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak zamlara ilişkin, 2010 yılında olduğu gibi düşük aylık alanlara daha yüksek oranda artış yapılacağını belirtti.

Erdoğan, ülke şartları daha iyiye gittikçe, imkanlar arttıkça bunu, emeklilerin maaşlarına, yaşam standartlarına azami düzeyde yansıtmaya devam edeceklerini belirterek, “Yeni anayasa paketi sebebiyle de memurlarla yapılan sözleşmelerle de orada da ne tür bir artış olacaksa zaten o da ayrıca emeklimize yansıyacak. Bunu da emekli memurumuzun bilmesi gerekir. Onlara vefa borcumuz var, onların emeğine hürmetimiz var ve bunun gereğini yerine getireceğiz” dedi.

Programla uyumlu bütçe dengesini bozmaz

ERDOĞAN sözkonusu zamların 2011 yılı bütçesine tamamen uyumlu olduğunu belirterek “Kaynağını nereden buluyorsunuz nasıldır, şudur budur diyenler orta vadeli programımıza bakarlarsa uyumlu olduğunu görürler. Yani bütçe dengesinin bozulması, bütçeye ek yük getirilmesi, mali disiplinden taviz verilmesi asla söz konusu değildir” dedi. Erdoğan 2002 yılından bu yana yaptıkları zamlarla ilgili de bilgi vererek emeklileri enflasyona ezdirmediklerini iddia etti. Erdoğan şöyle konuştu: “2002 yılının sonunda imkitada gelmemizin hemen ardından emekli aylıklarına seyyanen 75-100 lira artış yaptık. 2010 yılı içinde enflasyon hedefi yüzde 8.3 olmasına rağmen emekli maaşlarına yüzde 14 ile yüzde 25 arasında zam yaptık. Bu rakamları özellikle vurguluyorum. Bağ-kur emekli aylığına 2002 yılından bu yana yüzde 493 oranında artış yaptık. Reel artış yüzde 184’tür. Esnaf aylığına da yine bu dönemde yüzde 284 oranında reel olarak da yüzde 84 artış yaptık. SSK tarım emeklisinin reel zammı yüzde 36 oldu. SSK işçi emeklimizin aylığı 8 yılda yüzde 174 oranında arttı. Yani reel olarak yüzde 31 oranında artış kaydetti. Bunlar en düşük aylıklara yapılan artışlardır. Ortalama aylıklarda ise Bağ-Kur tarım emeklimizin maaşı reel olarak yüzde 174, esnaf emeklimizin aylığı yüzde 84, SSK tarım emeklisinin yüzde 26 ve SSK işçi emeklisinin aylığı da yüzde 32 artmıştır. Geçmişteki kayıplarını telafi edecek şekilde toplam enflasyonun çok üzerinde artışlar verdik.”



Emekli maaşlarına göre artış tutarları ise şu şekilde olacak;

Haberin Devamı