Gazete Vatan Logo

İşte Ege’yi ölüme boğan o caniler

5 Ocak’ta Dikili’den Ege’ye açılan 14’ü çocuk 34 göçmenin hayatını kaybettiği bot faciasının ardından 5 organizatörün tutuklanmasını sağlayan jandarma, çete liderlerinin kimliğini de belirledi

İşte Ege’yi ölüme boğan o caniler

Ülkelerindeki savaştan kaçıp daha ‘güvenli’ bir gelecek için ölümü göze alarak Avrupa yoluna düşen sığınmacıların Ege’de yaşadığı trajedi devam ediyor. Göçmen kaçakçılığı ve ölümlerin önüne geçebilmek için İzmir İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit’in talimatıyla özel ekip kuruldu. 10 kişilik istihbarat ekibi, 5 Ocak’ta Dikili’den yola çıkan botun batması sonrası 14’ü çocuk 34 göçmenin ölümüne neden olan organizatörlerin peşine düştü.

Jandarma istihbarat ekipleri, kurtarılan 12 Suriye uyruklu göçmenin ifadeleri doğrultusunda aralarında taksicilerin de bulunduğu 22 kişiyi gözaltına aldı. 2’si yabancı uyruklu olmak üzere 5 kişi tutuklandı. Çalışmalarını genişleten özel ekip, Dikili’de göçmenleri ölüme gönderen çetenin liderlerini belirlemek için fiziki ve teknik takip başlattı. Araştırmada, kaçışı planlayanların Cezayir uyruklu Halim Anwar, Mahir Alasad ve Samir İsmail olduğu belirlendi. Kendileri de sığınmacı olan ve 2 yıl önce Avrupa’ya kaçmak için Türkiye’ye geldikleri anlaşılan üç kişinin, Türk organizatörlerle işbirliği yaparak insan ticareti yapmaya başladığı saptandı.

Haberin Devamı

1 YILDA 40 TEKNE

Zanlıların, batan botta bulunan 46 kişiyi Basmane’den aldıkları, gece yarısı taksilerle Dikili’ye gönderdikleri, Cezayirli insan tacirlerinin kişi başı bin ile bin 500 dolar aldığı belirlendi. Jandarma, polis ve MİT tarafından aranan zanlıların, 1 yıl içinde 40’a yakın tekne ve botla 2 bin kişiyi Avrupa ülkelerine kaçırdığı da ortaya çıktı.

‘SURİYELİ’ OYUNU

Üç organizatörün, Irak, İran ve Cezayir uyruklu göçmenlerin pasaportlarını botlara binmeden önce yırttıkları da ortaya çıktı. Avrupa ülkeleri sadece Suriye uyrukluları ‘göçmen’ olarak kabul ettiği için, diğer sığınmacıların da kendilerini Suriyeli olarak tanıtıp ülkelere geçiş yapmasını sağladıkları tespit edildi.

DÖVE DÖVE GÖNDERMİŞLER

34 göçmenin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmayı genişleten jandarma, olay günü batan botu A.Ç. isimli kaptanın götürmek için denize açıldığını, 1 mil gittikten sonra hava şartlarının kötü olduğu için geri döndüğünü belirledi. Koyda bekleyen 3 Cezayirli organizatörün geri dönen kaptan A.Ç.’yi döverek yaraladığı ve diğer botla kaçmak için hazırlık yapan Suriyeli kaptan Bahati Ali’yi tehdit ve dayakla 46 göçmenin bulunduğu bota bindirdikleri öğrenildi. Ali’nin, kullandığı botun 20 dakika sonra su alıp batması üzerine yüzerek karaya çıktığı da tespit edildi. Olaydan sonra kargaşa sırasında kaçan kaptan Basmane’de jandarma tarafından yakalandı ve tutuklandı.

Haberin Devamı

13 AYDA 350 ÖLÜ

Sahil Güvenlik Komutanlığı istatistiklerine göre son 13 ayda Ege Denizi’nin Türkiye kıyılarında 93 bin göçmen kaçamadan yakalandı. Tekne ve bot facialarında ise birçoğu çocuk 350’ye yakın kişi hayatını kaybetti. Mehmet İNMEZ / (Gazete Habertürk)