Gazete Vatan Logo

İşte dünyanın en zengin adamı!

Carlos Slim, ‘en zengin’ ünvanını Bill Gates ve Buffett’a kaptırmadı

Geçen yıl dünyanın en zenginleri listesinde ilk sırada yer alan Meksikalı milyarder Carlos Slim, madencilikten iletişime kadar birçok sektördeki yatırımlarının değerlerinde yaşanan artışların etkisi ile Bill Gates ve Warren Buffett’ı bu yıl da geride bıraktı. Slim’in sahipliği kamuoyuna açıklanmış şirketlerinin değeri 2010 yılında yüzde 37 artarak 70 milyar dolara ulaştı. Bu varlığın 48.9 milyar dolarlık bölümünü American Movil SAB adlı kablosuz iletişim şirketi oluşturdu.

Gerçek soyadı Selim

Berkshire Hathaway hisselerinin 2010 yılında yüzde 22 değer kazanması Buffet’ın Slim’i yakalamasına yetmedi. Warren Buffett’ın varlığı bu yıl 57.3 milyar dolara çıktı. Microsoft’un sahibi Bill Gates’in yatırımlarının değeri ise yüzde 8 geriledi. Gates’in 26 milyar dolarlık varlığının 16.7 milyar dolarlık kısmı Microsoft’tan geliyor. Gates Vakfı’nın ise 15.4 milyar doları bulunuyor.

Meksikalı Carlos Slim aslen Lübnanlı. Babası Yusef Selim Haddad, Lübnan’da doğdu. O dönem Osmanlı toprağı olan Lübnan’da yaşayan Haddad, 1902 yılında Meksika’ya göç etti. Burada emlak işine giren Haddad büyük başarıya ulaştı. Zengin bir Meksikalı ailenin kızı Linda Helu ile evlenen Haddad’ın 6 çocuğu oldu. Carlos Slim Helu, çiftin beşinci çocuğuydu. Meksikalılar, Haddad’ın Selim olan soyadını tam telaffuz edemedikleri için ailenin soyadı zaman içerisinde Slim olarak değişti. İnşaat mühendisi olan Slim’in asıl başarısı 1990 yılında Meksika’da özelleştirilen telekom şirketi Telmex’i satın almasıyla başladı. Slim’in servetinin kaynağını babasından kalan miras oluşturuyor. İlk işi, Şark Yıldızı anlamına gelen La Estralla Del Oriente adlı kuru gıda dükkanıydı. En büyük atılımını ise Meksika’nın ana telekom operatörü Telmex’i 1990 yılında özelleştirmeden alarak yaptı. Meksika’da her 10 sabit hattan 9’unu elinde bulunduran Telmex, Slim’in servetini katlamasına yardımcı oldu. Slim son derece sade ve tutumlu olmasıyla da tanınıyor. İlk yatırımını 11 yaşında hazine bonosu alarak yapan Slim’in, 12 yaşından bugüne kadar yediği çörekler, içtiği içecekler dahil tüm harcamalarını bir kenara not ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı