Gazete Vatan Logo

İşte dünyanın en iyi CEO’ları

ABD’li haftalık finans dergisi Barron’s, ‘Dünyadaki En İyi 30 CEO’ listesini açıkladı

Listede yer alan isimler arasında dünyaca ünlü yatırımcı Warren Buffett, Amazon.com sitesinin kurucusu Jeff Bezos ve Starbucks CEO’su Howard Schultz bulunuyor.

ABD’li Dow Jones’un iş ve finans dünyasına yönelik yayınladığı haftalık Barron’s dergisi ‘Dünyadaki En İyi 30 CEO’ listesini açıkladı. Amerika’dan 18, Avrupa’dan 7, Asya’dan 3 CEO’nun yer aldığı listede Avustralya’dan ve Kanada’dan 1’er CEO bulunuyor..

Listeyi hazırlarken, dünyaca ünlü yatırımcı Warren Buffett’ın “İyi bir CEO, daima iş yerinin sahibi gibi düşünür” sözünü dikkate aldığını açıklayan Barron’s, “Buffett’ın demek istediği, mükemmel bir lider; tutku, bağlılık, yaratıcılık ve girişimcilik ruhunun harmanlanmasından oluşur. Bu bulunması kolay bir karışım değil. Bundan dolayı biz de bu yıl ‘Dünyadaki En İyi 30 CEO’ listemizi Buffett’ın bu sözünü temel alarak oluşturduk” dedi.

Berkshire Hathaway’in kurucusu Warren Buffett’ın da yer aldığı listedeki diğer isimler arasında, Amazon.com sitesinin kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, tüketicinin alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeyi başardığı için; Starbucks kahve zincirlerinin CEO’su Howard Schultz ise yarattığı sektörde liderliği asla elinden bırakmadığı için bulunuyor. Aralarında 1971 yılından bu yana FedEx’de CEO koltuğunda oturan Fred Smith’in de bulunduğu listede JPMorgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon ve dünyanın 3’üncü büyük yazılım firması Oracle’ın CEO’su Larry Ellison da yer alıyor. Dimon’ın listeye girmesini sağlayan özellikleri daima ‘resmin tamamını’ görme yeteneği ve detaylara verdiği önem olarak sıralanıyor. Ellison’ın ise kurumsal dünyanın Apple’ını kurmayı başardığına dikkat çekiliyor. 2002’den bu yana Priceline.com’un CEO’luğunu üstlenen Jeffrey Boyd’u, en iyi 30 CEO’dan biri yapan dağılmış bir şirketi yeniden yapılandırıp pazar lideri konumuna yükseltmiş olması. Teknoloji devi Siemens’i adının karıştığı rüşvet skandalından kurtarmak için 2007’de CEO’luk görevine atanan Peter Loscher da Siemens’i örnek alınacak bir şirket haline getirmeyi başardığı için Barron’s dergisinin listesinde yer alıyor. Hem Fiat hem Chrysler markalarını bataktan kurtarmayı başaran Sergio Marchionne de listede kendisine yer bulmayı başaran CEO’lar arasında. Listede, McDonald’s CEO’su Jim Skinner ve çatısı altında KFC markasını bulunduran Yum! Brands CEO’su David Novak da bulunuyor. ‘Dünyadaki En İyi 30 CEO’ listesinin az tanınan simaları arasında reçetesiz ilaç firması Perrigo’nun CEO’su Joseph Papa ve Asya’nın lider su arıtma şirketlerinden Singapore merkezli Hyflux’un CEO’su Olivia Lum da yer alıyor.

Steve Jobs artık listede yok...

Dünyanın en değerli markası olan Apple’ın kurucularından Steve Jobs ise artık ‘Dünyadaki En İyi 30 CEO’ listesinde yer alamıyor. Jobs, geçen yıl Ekim ayında kansere yenik düştü. Emekli olmaları dolayısıyla listeden çıkartılan CEO’lar arasında IBM’in CEO’su Sam Palmisano ve Cummins’in CEO’su Tim Solso bulunuyor. Netflix CEO’su Reed Hastings, Wynn Resorts CEO’su Steve Wynn, Canada’s Royal Bank CEO’su Gordon Nixon ve Daimler CEO’su Dieter Zetsche de listeden çıkartıldı. Liderlerin, listede yer almak için, çalıştıkları şirketlerde en az 3 yıldır CEO koltuğunda oturuyor olmaları şartı bulunuyor. Şirketlerinin ise en az 5 milyar dolarlık pazar değerine sahip olmaları gerekiyor.

Haberin Devamı