Gazete Vatan Logo

İşte CHP'nin yerel seçim planı!

Yerel seçim çalışmalarını sürdüren CHP, ÖDP'nin güçlü olduğu bazı ilçelerde aday belirleme sürecinde "uzlaşma" formülünü hayata geçirecek. CHP bu ilçelerde ÖDP tabanının da desteğini alabilecek adaylar çıkaracak. Uzlaşma formülüyle bazı ilçelerde yüzde 10'un üzerinde oy alan ÖDP'nin CHP'yi de etkileyerek geride kalmasına sebep olmaması hedefleniyor.
2014 yılı Mart ayında yapılacak yerel seçimlere hazırlanan CHP, sol partilerle ortak çalışma başlatmaya hazırlanıyor. ÖDP'nin güçlü olduğu bazı ilçe ve beldelerde incelemeler yapan CHP, adayların belirlenmesi yönteminde "uzlaşı" formülünü hayata geçirecek. ÖDP'den de oy alabilecek isimler aday gösterilecek. Bazı isimlerin de ÖDP'den CHP'ye geçmesi ve buralarda ÖDP'nin aday göstermemesi bekleniyor.

CHP ELİNDEN KAÇIRDI

CHP yönetimi, önceki yerel seçimlerde partiden aday adayı olmasına karşın aday gösterilmeyince DSP, İP, DP, ÖDP gibi partilerden aday olan ve yüksek oylar alan, hatta bazı yerlerde seçimi kazanan isimler nedeniyle 2014 seçimlerinde sıkıntı yaşamak istemiyor. 2014 seçimlerinde bu hataya düşülmemesi konusunda özen gösterileceği ifade edilirken, "Uzlaşı" formülünün bu tespit üzerine ortaya çıktığı bildirildi.

SAMANDAĞ CHP'YE KATILIYOR

2009 seçimlerinde 1 ilçe ve 3 beldede seçimi kazanan ÖDP'nin Hatay'ın Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, CHP'ye katılıyor. Nehir'in CHP'den belediye başkan adayı gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ÖDP; 2009 seçimlerinde Kırıkkale'nin Hasandede, Malatya'nın Ağılbaşı ve Hatay'ın Aknehir beldelerinde seçimi CHP'li adayın önünde kazandı. ÖDP Aydın'ın Çeştepe, Erzincan'ın Geçit, Hatay'ın Tomruksuyu ve Kuzeytepe, Kırıkkale'nin Büyükafşar ve Tokat'ın Kuyucak beldelerinde 2009 seçimlerinde yüzde 40'a varan oy oranlarına ulaştı, ancak seçimi kazanamadı. 2009 yerel seçimlerinde ÖDP Artvin'in Hopa, Adana'nın Karataş, Malatya'nın Arguvan ve Nevşehir'in Avanos ilçelerinde yüzde 10'un üzerinde oy oranına ulaştı. Bu 4 ilçeden Hopa'da ve Arguvan'da CHP adayları seçimi kazanırken, Karataş ve Avanos'ta CHP'nin başkanlığı kazanamamasında, ÖDP adayına verilen oylar rol oynadı. CHP önümüzdeki yerel seçimlerde benzer durumları yaşamamak için çalışma başlattı. Rize'nin Pazar ve Fındıklı ilçelerinin de dahil olduğu, ÖDP'nin güçlü olduğu ilçe ve beldelerde ortak çalışma yapacak. CHP'nin diğer sol partilerle de benzer şekilde yerel seçimlere yönelik çalışma yapabileceği belirtiliyor.

SAĞDAN DA GEÇİŞ VAR

Bir süre önce DP'den istifa eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da CHP'ye katılacak. Daha önce CHP Genel Merkezi'ne gelen ve burada kendisine "Anketlerden çıkarsan aday yaparız" mesajı iletilen Kocadon, bu teklifi kabul etti. İlçe örgütlerinin karşı çıktığı Kocadon, yapılan farklı anket ve eğilim yoklamalarından ciddi bir fark atarak ön planda çıkınca, CHP'nin adayı olması kesinleşti.
DP'den istifa eden Göltürkbükü Belediye Başkanı Halil İbrahim Kaynar, Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, Yalı Belediye Başkanı İsmail Altındağ ile İzmir Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in de kısa süre içerisinde CHP'ye geçebileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı