Gazete Vatan Logo

İşte CHP’nin yeni ekonomi politikaları

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki gün Ankara’da yaptığı açıklamalarda en çok dikkat çeken bölümlerden biri ekonomiyle ilgili olanlardı. Kılıçdaroğlu geçmiş dönemlerdeki Ecevit hükümetinin ekonomi yönetimini eleştirirken, CHP’nin yeni ekonomi politikaları üzerinde çalıştığını duyurdu. Kılıçdaroğlu konuşmasında, “Önümüzdeki ekim ayı içinde de İstanbul’da ekonomi politikamızı açıklayacağız. İş çevreleri bunu merak ediyor. 1970’li Ecevit döneminde ekonominin iyi yönetilmediğini düşünüyoruz. Özeleştiri de yapmak zorundayız. Çatışma yerine uzlaşmayı tercih etmek daha sağlıklı bir yol. Ekonomi politikalarımızı açıkladığımızda iş dünyasının bundan memnun kalacağını düşünüyoruz” dedi.

Koordinatörler Öztrak ve Oran

CHP’nin çok merak edilen yeni ekonomi politikalarını hazırlayan ekibin başında Tekirdağ milletvekili eski BDDK Başkan yardımcı ve Hazine Müsteşarı olan, Genel Sayman Faik Öztrak’la birlikte eski Dünya Hazır Giyim Federasyonu Başkanı olan Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran bulunuyor. Oran’ın ağzından CHP’nin yeni ekonomi vizyonu şöyle: “Ortada üretemeyen, sürekli olarak dış ticaret ve cari açık veren, borcu katlanarak büyüyen bir Türkiye ile bunun yaratmış olduğu ekonomik daralma ve işsizlik var. Ayrıca yine bunların yarattığı göçten tutun, terör olaylarına kadar uzanan sosyal problemler karşı karşıyayız. Şu anda ekonomi sosyal hayatı son derece olumsuz etkiliyor. Programımız üreten ve kalkınan bir Türkiye’yi hedefliyor. Tarımla, hayvancılıkla, sanayiyle, turizmle, hizmet sektörüyle, dış ticaretle ilgili üretimin teşvik edildiği, devletin hem planlamacı hem de yönlendirici olduğu bir program.”

“Yatırıma teşvik ve sosyal barış”

“Program belli bir büyüme oranını içerecek ve makro dengeleri de gözetecek. İstihdam ile ihracata teşvik yaratan ve arttıran, belli sektörlerin belli bölgelerde kümelenmeleriyle bölgesel kalkınma da sağlayacak bir model. Bu noktada belli bölgelerde kamu yatırımları da söz konusu olacak. Aynı zamanda özel sektör doğru ve akılcı teşvik politikalarıyla istihdama, yatırıma, üretime ve ihracata teşvik edilecek. Yatırım ortamı iyileştirilecek, rekabet koşulları daha rekabetçi bir hale getirilecek. İnsanın yatırım yapmasını cezbedecek bir takım unsurlar gelişecek. Temelde üreten ve kalkınan bir Türkiye’nin yanında, insanlara yerinde iş ve aş sağlayan tersine göçü sağlayan sosyal barış içeren bir program hazırlıyoruz.”

“Üretim ve istihdam odaklı”

“Bizim kalkınma programımız insan, çevre, üretim odaklı olacak. Temelde Türkiye’nin en büyük sorunu olan işsizlikle ilgili istihdam odaklı olacak. Dış ticaret ve cari açığımız çok var. Dolayısıyla ihracat hedefli olacak. İllerin potansiyeline göre sektörel kümelenmeleri çok önemsiyoruz.

Şimdiye kadar ihmal edilen tarıma el uzatacağız. Çünkü Türkiye’de tarım çöktü. “Çalıştığımız sistem bir reçete değil, içi doldurulacak ekonomik bir kalkınma programıdır.”

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ALİ TOPUZ: “1970’lerde kötü yönettik”

ECEVİT Hükümetlerinde İmar ve İskân Bakanlığı ve Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlıklarını yürüten CHP’nin önemli isimlerinden Ali Topuz Kılıçdaroğlu’nun eleştirisine hak veriyor. Topuz, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını şöyle değerlendiriyor: “Genel Başkanımızın bu değerlendirmesini takdirle karşıladım. Çünkü tespiti ve söylediği doğrudur. 1970’li yıllardaki CHP ekonomiyi iyi yönetemedi. Eğer iyi yönetilmiş olsaydı 1980’deki 24 Ocak Kararları olmazdı. Bizden önce Demirel’in yönettiği ekonomi zaten batağa girmişti. O dönemde Ecevit, “Enkaz devraldık” demişti. Gerçekten enkaz devralmıştık. Bu enkazdan çıkış için alınması gereken radikal ekonomik tedbirlerin vakit geçirilmeden alınmalıydı. Toplum o dönemde CHP’ye ciddi bir kredi açmıştı. Ecevit çıkıp “biz ekonominin geldiği nokta itibariyle biz şu tedbirleri almak zorundayız. Ancak bu tedbirler sonucu 3-5 yıl sizde zorlanacaksınız ama sonunda bu hastalıktan kurtulmuş olacağız” deseydi toplum bu fedakarlık isteğini olumlu karşılardı.”

Haberin Devamı