Gazete Vatan Logo

İşte Bir’in güvendiği belge!

Dönemin Başbakanı Erbakan’ın talimat yazısında, bakanlıklara 28 Şubat kararlarını göndererek kısa, orta ve uzun vadeli tedbirler alınmasını istiyor... Bir’in savunmasının en önemli dayanağı bu belge oldu...

İşte Bir’in güvendiği belge!

ANKARA - 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan emekli orgeneral Çevik Bir’in avukatının mahkemeden talep ettiği dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan imzalı kritik belgede, bakanlıklara 28 Şubat kararlarının uygulanması için talimat verdiği ortaya çıktı.

Savcılık ve mahkemede “MGK, Bakanlar Kurulu ve Başbakan Erbakan’ın talimatlarını uyguladım” diye savunan 28 Şubat döneminin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in avukatı Vahap Bozkurt, mahkemeye MGK’nın 28 Şubat kararlarını sundu ve ayrıca Bakanlar Kurulu kararları ile Erbakan’ın 28 Şubat kararlarının uygulanması için bakanlıklara gönderdiği talimat yazısı ve İçişleri Bakan Meral Akşener’in kendi alt birimlerine MGK kararları uyarınca verdiği talimatlara ilişkin belgelerin getirtilmesini istedi.


Belge kitapta

Bir’in savunmasının en önemli dayanağını oluşturan Erbakan’ın imzasını taşıyan belge, gazeteciler Saygı Öztürk ve Kemal Yurteri’nin yazdığı “Dünü ve Bugünüyle MGK” isimli kitapta yer alıyor. Erbakan’ın Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcılıkları, devlet bakanlıkları ve diğer bakanlıklara gönderilen talimat yazısı 14 Mart 1997 tarihini ve 01-51 / 01704 sayısını taşıyor. “Dosya” başlıklı yazıda şöyle deniliyor:

“28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararlarının 13 Mart 1997 günü Bakanlar Kurulu’nda öncelikle müzakere edildiği malumunuzdur. Bu müzakerede alınan ‘İrtica ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi’ kararı mucibince Milli Güvenlik Kurulu‘nun Bakanlar Kurulumuza bildirdiği hususların bir kopyası ilişikte bilgilerinize sunulmuştur.

‘Tedbirleri ihtimamla alın’

Bu konuların önemle dikkate alınarak, Anayasamızın; TC Devletinin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olması temel ilkeleri çerçevesinde, Bakanlığınızı ilgilendiren konularda, konuyla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerin dikkat ve ihtimamla alınması, mali destek ve yasa değişikliğine ihtiyaç gösteren tedbirler varba, bunlar hakkında da Bakanlar Kurulunca gereğinin yerine getirilebilmesi için Başbakanlığa bilgi verilmesini rica ederim.”

Erbakan, bu talimat yazısıyla birlikte MGK Basın bildirisi, MGK’nın 28 Şubat kararlarını ve eklerini de Bakanlıklara gönderdi. Talimat yazısı, bilgi için Cumhurbaşkanlığı ve MGK’ya da yollandı.

Sorgudaki CD muamması

ANKARA - 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in evinde bazı CD’ler bulunduğu, savcılık sorgusunda bu CD’lerle ilgili soru yöneltildiği, Bir’in de kendisine ait olmadığını söylediği ileri sürüldü.

Emniyet, savcılık ve hakimlik sorgusunda ağırlıklı olarak kendi imzasını taşıyan BÇG (Batı Çalışma Grubu) eylem, çalışma ve faaliyet planlarına ilişkin sorular yöneltilen Bir, savcılıktaki sorgu tutanağında geçen “Söz konusu belgeyi hazırlayan arkadaşlar bu konuda aşırıya gitmişlerdir. Ancak burada yer alan tedbirlerle ilgili olarak hiçbir eyleme geçilmemiş olup bu durum sadece yazıda kalmıştır” ifadesini düzeltmek istediğini söyledi. Bir, bu ifadesini kabul etmediğini belirtti.

Bir’in ayrıca savcılıkta bir belge dışında kendisine gösterilen diğer belgeleri kabul etmediğini, bunların düzmece belgeler olduğunu söylediği de ileri sürüldü. İddiaya göre BÇG’nin MGK kararının ardından irticai faaliyetleri takip amaçlı kurulduğunu söyleyen Bir, savcının kendisine gösterdiği fişleme katalogları için “İlk kez burada gördüm, kabul etmiyorum” dedi. Çevik Bir’e savcının, diğer şüphelilere yöneltilen BÇG hakkında sorulan katalog soruların yanı sıra evinde bulunan 2 el yazısı not ile bir cemaat CD’sini sorduğu ve Bir’in şöyle ifade verdiği öne sürüldü: “Gölcük Donanma Komutanlığı’nda bulunduğu iddia edilen ve bana gösterilen belgeler, Genelkurmay Başkanlığı’nı yıpratmak için amatörce ve düzmece hazırlanmış belgeler. Genelkurmay Başkanı’nın imzası olan bir belgeye 2’nci Başkan paraf atmaz, böyle bir şey olamaz. Bu askeri teamüllere aykırıdır. Bu belgeleri kimler hazırladıysa çok amatörce hazırlamış. Yine bana göstermiş olduğunuz fişleme kataloglarını ilk kez burada görüyorum, kesinlikle kabul etmiyorum. Hükümetin, MGK’nın ve zamanın Başbakanı’nın emir ve talimatlarını uyguladım. Yasadışı hiçbir faaliyette bulunmadım ve yapmadım.

‘CD bana ait değil’

Evimde bulunduğu iddia edilen, içinde bazı cemaat liderlerinin konuşması ve vaazları bulunan CD bana ait değildir. Genelkurmay Başkanlığı’nda düzenlenen İrticai Faaliyetler Bilgilendirme toplantılarından sadece 2’sine katıldım. Göstermiş olduğunuz belgede imzası bulunan kişi İdris Koralp. Bu sorunun muhatabı kendisidir. Göstermiş olduğunuz 4 Nisan 1997 tarihli yazının, o yazı olup olmadığını hatırlamıyorum.” Bu iddialara rağmen diğer şüphelilelere evlerinden ele geçirilen belgelere ilişkin soru sorulmamış olması nedeniyle Bir’in evinde bahsedilen türde bir CD bulunup bulunmadığı ve Bir’in bu CD’yi kabul edip etmediği netleşmedi.

‘Tank üretin’i ‘Tank yürütün’ diye anlamış

ANKARA - Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, 28 Şubat soruşturması sırasında Çevik Bir’in verdiği ifadeleri hayretle izlediklerini söyledi. Kamalak, “Bu çerçevede dile getirdiği, ‘Erbakan’ın talimatlarını uyguladım’ ifadesi en basit tanımıyla ciddiyetsizliktir, hedef saptırmaktır. Bu beyanlar hiçbir şekilde gerçeklerle bağdaşmamaktadır” dedi. Merhum Başbakan Erbakan’ın 28 Şubat döneminde hukuk içerisinde kalarak antidemokratik dayatmalara karşı direndiğini kaydeden Kamalak, 28 Şubat tarihli MGK toplantısı tutanaklarının açıklanması halinde gerçeğin daha açık bir şekilde ortaya çıkacağını kaydetti. Erbakan’ın hükümeti döneminde Milli Tank Projesi’ni gündeme getirdiğini bildiren Kamalak, şunları kaydetti: “Merhum Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde, askeri çalışmalarla ilgili verdiği tek talimat ‘Tank üretin’ talimatı olmuştur. Hatta Milli Tank Projesi çerçevesinde, hükümet tarafından Başbakanlık’ta askeri erkana bir brifing verilmiştir. Dönemin Genelkurmay Başkanı ve Çevik Bir de bu brifingi dinleyenler arasındadır. Ancak öyle görünüyor ki, Sayın Çevik Bir merhum Erbakan’ın ’tank üretin’ talimatını, ‘Tank yürütün’ şeklinde anlamış.”

Haberin Devamı