Gazete Vatan Logo

İşte BDP'nin adayları

HAZİRAN ayında yapılacak seçimlere bağımsız adaylarla girecek olan BDP’de 20 milletvekilinden 9’u adaylık başvurusu yapmadı. Adaylık başvurusu yapan eski DEP Milletvekilleri Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılırken, BDP’nin başta Diyarbakır olmak üzere daha önce milletvekili çıkardığı bazı illerde, destekleyeceği aday sayısını artıracağı belirtildi.

BDP, yüzde 10’luk seçim barajı nedeniyle 2007 yılında olduğu gibi 12 Haziran’da yapılacak seçimlere de bağımsız adaylarla girecek. BDP bünyesinde kurulan bağımsız adayları destekleme komisyonuna son başvuru tarihi olan 18 Mart tarihine kadar yaklaşık 400 kişinin milletvekilliği için başvuru yaptığı belirtildi. Komisyona, son olarak kapatılan DEP’in eski Milletvekili Leyla Zana ile yine eski Milletvekili olan ve PKK’nın gizli sivil yaplınması ’Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi’ (KCK/TM) davasında tutuklu yargılanan Hatip Dicle başvuru yaptı. Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin Diyarbakır’dan aday gösterilmelerine kesin gözüyle bakılırken, Dicle’nin milletvekili olmak istemediği ancak parti yetkilileri tarafından ikna edildiği belirtildi.

Leyla Zana’nın DTP’nin kapatılması sırasında aldığı siyasi yasak nedeniyle milletvekili olması halinde BDP grubuna katılıp katılamayacağına mahkemenin karar vereceği belirtildi. Zana, DEP davasından dolayı siyasi yasaklı olduğu halde DTP’nin kurucusu ve üyesi gösterilerek yeniden 5 yıl siyasi yasak almıştı. Zana üyesi olmadığı partinin kapatılması davasında ceza almasına tepki göstermişti.

9 MİLLETVEKİLİ BAŞVURU YAPMADI
BDP’nin bağımsız adayları destekleme komisyonuna mevcut 20 milletvekilinden 11’i yeniden başvuru yaparken, 9’unun ise başvuru yapmadığı belirtildi. DHA muhabirinin aldığı bilgilere göre, Hamit Geylani (Hakkari), Fatma Kurtulan (Van), Nuri Yaman (Muş), Akın Birdal (Diyarbakır), Ufus Uras (İstanbul), Nezir Karabaş (Bitlis), Osman Özçelik (Siirt), Şerafettin Halis (Tunceli) ve Sevahir Bayındır (Şırnak) aday destekleme komisyoyuna başvuru yapmadı. BDP grubundaki diğer 11 milletvekilinin ise yeniden milletvekilliği için başvuru yaptığı ifade edildi.
BDP’nin başta Diyarbakır, Şırnak, Hakkari olmak üzere 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Milletvekili çıkardığı bazı illerdeki destekleyeceği aday sayısını artıracağı belirtildi. 2007 seçimlerinde Diyarbakır’dan 4 aday gösteren BDP’nin bu kez 6, Şırnak’tan 3, Hakkari’den 3, Van’dan 3, İstanbul 3 bölgeden de 3 adayı destekleyeceği öne sürüldü.

BDP’nin aday sayısını artırdığı iller dışında kalan seçim bölgelerinde ise 2007’de çıkardığı milletvekili sayılarını korumayı ve son seçimlerde milletvekili çıkarmayı kıl payı kaçırdığı bazı illerde de kesin milletvekili çıkarmayı hedeflediği ifade edildi. BDP’nin sanatçı Ferhat Tunç’u Tunceli’den aday göstermesi beklenirken, yönetmen-yazar Sırrı Süreya Önder’e de İstanbul 3’üncü bölge için teklif götürmesinin beklendiği belirtildi. BDP’nin destekleyeceği öne sürülen bazı adaylar şöyle:
"Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Tuncer Bakırhan (BDP Genel Başkan Yardımcısı), Altan Tan (DTK Daimi Meclis Üyesi), Nazmi Gür (BDP ABD Temsilcisi), Meral Danış Beştaş (BDP Genel başkan yardımcısı)İbrahim Ayhan (BDP Şanlıurfa İl Başkanı (KCK/TM davasından tutuklu), Selma Irmak (KCK/TM davasından tutuklu), Ramazan Markoç (KCK/TM davasından tutuklu), Ali Oruç (KCK/TM davasından tutuklu)."

Haberin Devamı