Gazete Vatan Logo

İşte barda silahın sonu

"İçkili yerlere silahla girilmemesi için" ısrarla yayın yapan VATAN'ın bu uyarısında ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı

Alkolle silah bir araya geldi, gece yine kanlı bitti. Süzer Plaza'nın alt katında bulunan Red Room adlı barda çıkan iki grup arasındaki masa paylaşma kavgasında, aralarında işadamı Levent Penso'nun oğlunun da olduğu 3 üniversiteli genç bacaklarından vuruldu. Kanlı olay 03.00 sıralarında meydana geldi. Bilgi Üniversitesi'nde okuyan Serim Penso (21), aynı okuldan Yalçın Sisa (21) ve Koç Üniversitesi öğrencisi Alp Yalçın (22) bir grup arkadaşıyla Red Room'a geldi. Gençler bir masaya oturup eğlenmeye başlamıştı ki, ikisi kadın 4 kişilik bir grup masanın kendilerine ait olduğunu söyledi. İki grup arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü.

'Laf attılar' iddiası
Bir iddiaya göre de Penso ve arkadaşları, diğer gruptaki kızlara laf attı. Kavga da bu yüzden çıktı. İhbar üzerine olay yerine gelen polis kavgayı ayırdı. Ancak husumet polis gittikten sonra da devam etti. Kimliği henüz belirlenemeyen 2 genç, Penso ve arkadaşlarının masasına tekrar gelip "Burası bizim masamız, boşaltın" diye ısrar etti. Penso'nun karşı çıkması üzerine gençlerden biri cebinden silahını çıkarıp çekti, Yalçın Sisa, Alp Yalçın ve Serim Penso'nun bacaklarına birer kurşun sıktı. Daha sonra yaklaşık 250 kişinin olduğu barda çıkan kargaşadan yararlanarak kaçtı. Vurulan gençler Amerikan Hastanesi'ne kaldırıldı.

'Polisim' demiş
Oğlunun telefonu üzerine hastaneye koşan işadamı Levent Penso, ciddi birşey olmadığını öğrenince derin bir nefes aldı. Baba Penso, "Oğlum arkadaşlarıyla birlikte eğleniyormuş. Bu sırada kendini sivil polis olarak tanıtan Çeçen Yavuz adlı bir kişi oğlumu silahla yaralanmış. Böyle bir bara nasıl silah sokulur anlamıyorum" dedi.

Yasa çıkana kadar daha kaç can yanacak?
VATAN, iki gün üstüste yayınladığı haberlerle "Eğlence yerlerine silahla girilmesin" çağrısı yaptı. İstanbul'un ünlü eğlence mekanlarından Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan eğlence mekanlarındaki kanlı olayların bitirilmesi için bu yerlere silahla girilmesinin yasaklanması gerektiğini belirtip şunları söylemişti: "Bunun için mücadele ediyorum. İstanbul Valiliği'ne dilekçe vererek "silahla girilmesine engel olun" dedim. Ancak Valilik'ten gelen yanıt, "Yasada silahla girilemeyecek yerler arasında eğlence mekanları yok" oldu. Oysa alkolle silahın bir araya gelmesi cinayete teşviktir. Hükümete sesleniyorum, hatta yalvarıyorum. Eğlence mekanlarına silahla girilmesini engelleyen yasayı acilen çıkarın."

Vekiller de destek oldu
VATAN'ın bu çağrısına siyasilerden de büyük destek geldi. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaettin Akbulut, VATAN'ı tebrik edip "Alkollü yerlere silahın girmesini engellemek için ne gerekiyorsa derhal harekete geçeceğim ve gerekeni yapacağım. Danışmanlarıma talimat vereceğim ve bu düzenlemenin ne şekilde yapılacağını araştırmalarını isteyeceğim. Kanun değişikliğiyle mi olur, yoksa tüzük ya da yönetmelikle mi yapılır belirleyip, gerekli düzenlemenin yapılmasını sağlayacağım. Belki yasa düzenlemesine gerek kalmadan 'umuma açık yerlere silahla girilemez' diye bir yönetmelik çıkartabiliriz" demişti.

Herkes 'yasa şart' diyor
Yasa olmadan bir şey yapamayız
* İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Güngör: Bir ara Valilik kararıyla tüm eğlence merkezlerine silahla girmeyi yasaklayan bir uygulama yapmak istedik. Ancak mevcut kanunda düzenleme yapılması gerektiği hususu belirdi. Biz de vazgeçtik tabii... Fakat buna rağmen belirgin yerlerde Emniyet Teşkilatı kanalıyla güvenlik önlemleri aldık.

'Ruhsatım var, sen kim oluyorsun' diyorlar
* Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır: Otele, restoranla, bara istediğiniz istediğiniz kadar dedektör yeşleştirin sorunu çözmez... Adamın taşıma ruhsatı var, x-ray cihazından geçerken güvenlik elemanı, 'Silahınızı bırakın' diyemiyor. Çünkü adam diyor ki, 'Devlet bana taşıma ruhsatı vermiş, sen kim oluyorsun' Acilen bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var.

Servis kapısından girmiş olabilir
* Süzer Plaza Yönetimi: Zanlının olay sonrası barların mal kabul servis kapısından kaçtığının gören tanıklar var. Plazanın 5 güvenlik kamerasında zanlının görüntüsü yok. Bu da bu kişinin binaya silahla girmek için de yine aynı kapıyı kullanmış olabileceğini gösteriyor. Red Room'a ihtar verildi ve kapatma cezası için emniyetin nihai kararı bekleniyor.

Haberin Devamı