Gazete Vatan Logo

İşte adım adım ölüme yolculuk!

Türk fotoğrafçıların övgülerini toplayan bir Instagram fotoğrafı 33 yaşındaki ABD’li Sarai Sierra’nın Türkiye’de ölümle noktalanan acı macerasının ilk halkasıydı...

İşte adım adım ölüme yolculuk!

İşte Sarai’nin ölümle noktalanan Türkiye ve fotoğraf tutkusunun tüm detayları...

Sarai Sierra... New York’un Staten Island bölgesinde eşi Steven ve 9 ile 11 yaşlarındaki iki çocuğuyla birlikte yaşıyordu. Zamanının çoğunu çocuklarına harcıyordu. Ama o hayatında yeni bir heyecan arıyordu. College of Staten Island’ın Sanat Fakültesi’nde fotoğrafçılık eğitimi almaya karar verdi. Ve dünyası birden değişti. Fotoğraf artık onun için bir tutku haline gelmişti. En çok köprüleri, güneşin doğuş-batışını ve duvar yazılarını (grafiti) fotoğraflamayı seviyordu. Fotoğraf çekmek için profesyonel bir makine alacak parası yoktu ama Samsung Galaxy S3 telefonu da işini görüyordu. Çektiği kareleri iPad 3’ü aracılığıyla ‘editliyor’ ve internetin en popüler fotoğraf paylaşım sitesi olan Instagram’a koyuyordu.
İşte adım adım ölüme yolculuk
Ülkesine gitti

Eşi ve kardeşi bir gün önce THY’nin tarifeli seferiyle giden Sarai Sierra’nın cenazesi önceki akşam saatlerinde kiliseden alınıp kargo terminaline getirildi. Gece kargo terminalinde kalan cenaze, dün sabah yapılan gümrük işlemlerinin ardından saat 12.20’de THY’nin İstanbul’dan New York’a giden Boeing 777 tipi “Akdeniz” adlı uçağının kargo bölümüne yüklendi.

Nakil ücreti alınmadı

Uçak saat 13.25’de havalandı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun talimatı üzerine Sarai Sierra’nın cenazesinden kargo nakil ücreti alınmadığı bildirildi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

1- Madem Sarai Türklerle bu ziyareti konuşuyordu, Tarlabaşı’nda hiç tekin olmayan bir yerde kalmak için anlaşırken onu kimse uyarmadı mı?

2- Sarai’nin Türkiye’de olduğu dönemde kardeşi David’in Facebook sayfasında yazan ‘Aldatacaksan çık onun hayatından’ mesajı onun için mi yazılmıştı?

3- 3 haftalığına geleceğini söylemesine rağmen neden ziyaretini kısa tuttu?

4-Cebinde 400 dolarla Türkiye’ye ayak basmıştı. Kocasından neden kendisine 500 dolar daha göndermesini istedi?

5- Pasaportunu neden odasında bıraktı?

6- Tarkan K. neden tüm bilgilerini silerek birden bire internette adeta ‘hayalet’ haline geldi?

7- Porto Riko’lu 14 yıllık evli bir koca, eşinin tek başına sadece fotoğraf çekmek için Türkiye’ye ve Hollanda’ya gitmesine, hatta tanımadığı erkeklerin evlerinde kalmasına nasıl izin verdi?


O köprü fotoğrafı...

New York’ta nispeten sakin bir çevrede yaşayan bir insandı. Ama Instagram onu bir anda yıldız haline getirdi. Çektiği her fotoğraf yüzlerce kişi tarafından beğenilip altına övgü dolu cümleler yazılınca Sarai’nin tutkusu da her geçen gün arttı. Instagram’ın 80 milyonu aşan kullanıcılarının hatırı sayılır bir bölümünü oluşturan Türkler de fotoğraflarına yorumlar yazıp beğeniyordu. Sarai’nin Türkiye ve Türkler’le ilk tanışması da bu yolla oldu. Tarkan, Serhat, Uğur, Nazan gibi birçok Türk Instagram kullanıcısından olumlu yorumlar alan Sarai’nin çektiği bir fotoğraf Kasım ayında @bestofmy isimli Türk Instagram grubunda yer bulunca bu, ABD’li kadın için dönüm noktası oldu. Grubun yöneticilerinden Nedim (Bu kişi, genç kadının ölümünden sonra twitter’dan Sarai’nin İstanbul’da olduğu günlerde kendisinin Toronto’da bulunduğunu ve hiç görüşmediklerini yazdı) tarafından eklenen Verrazano Köprüsü’nde günbatımı fotoğrafı Sarai’nin Türkiye’ye giden yolu açtı. Sarai, fotoğrafın burada yayınlanmasının ardından, ‘Bu harika gruba çektiğim kareyi koyduğunuz için çok onurlandım. Harika fotoğraflar var burada. Sizi takip edeceğim’ diye yazdı. Takip etti de...

3 haftalık plan yaptı

Sarai zaman içinde Türk kullanıcılarla çok yakınlaştı. Onların çektiği İstanbul fotoğraflarına bayılıyordu. Kocasına sürekli olarak en büyük hayalinin İstanbul’a gidip benzer kareler çekmek olduğunu söylüyordu. Oysa ki daha önce hiç yurt dışına çıkmışlığı yoktu. Bunun için parası da... Ama kafasına koymuştu bir kere... Özellikle grup içinde önce @Taylloo sonra da @Şahhrudd takma isimlerini kullanan Tarkan ile yazışıyorlardı. Sonunda Türk fotoğrafçıların da teşvikiyle kararını verdi. Bu sırada yine Instagram aracılığıyla tanıştığı Hollandalı Ammer Reduron (@devonmiles1981) da Amsterdam’da çok güzel grafiti fotoğrafları çekebileceğini, burada geçirdiği vakit sırasında evindeki kanepede kalabileceğini söylüyordu. “Sen bana orayı dolaştır ben de sana New York’u” diyerek onun teklifini de kabul etti. İnternetten bulduğu Tarlabaşındaki oda için 13 günlük peşin ödeme yaptı. 223 dolar verdi. ABD’den hareket etmeden önce hem İstanbul hem de Amsterdam biletleri cebindeydi. Tarkan‘a yazdığı son mesajlarda 3 haftalığına Türkiye’ye geleceği için çok heyecanlı olduğunu anlatıyordu.

İşte adım adım ölüme yolculuk

400 dolarla geldi

Türk Instagram’cılar, cebinde 400 dolarla Türkiye’ye adım atan Sarai’ye ‘Sana rehberlik yaparız’ diye söz vermişti. Nitekim Sirkeci ve Galata Köprüsü civarında fotoğraf çekerken Tarkan’la da görüştü. Alkol ve uyuşturucu kullanmıyordu ama Tarkan’la gittiği barda yakınlaştıkları iddia edildi. Ardından tartışmalı Amsterdam ziyareti geldi. Sarai, Instagram arkadaşı Ammer Reduron’un evinde 3 gün geçirdi. Reduron’a veda ederken çekilmiş bir fotoğrafın altına yazdığı, ‘Küvet bir harikaydı. Bunun hayalini ileride kuracağıma eminim. Harika zaman geçirdim. Harika bir rehbersin. Teşekkürler. Konuşuruz’ mesajı soru işareti oldu.

Ve son mesaj...

Sarai, 21 Ocak’ta saat 11.00’de, Tarkan’a “Ben birazdan Galata Kulesi’nin karşısına geleceğim, gelir misin?” diye yazdı. Saat 11.33’te tekrar mesaj attı ve “Ben çıkıyorum ulaşmak istersen beni telefondan ara” mesajına “Ben oraya geleceğim, umarım wireless’ın vardır” diye yanıt geldi. Ama iddiaya göre bu buluşma hiç gerçekleşmedi ve genç kadının cesedi de günler sonra Cankurtaran’da bir dehlizde bulundu.


İnternette Sierra’nın kaybolmasını forumlarda tartışan ABD’liler, genç fotoğrafçıyla Tarkan K. adlı Türk arasındaki yazışmaları internetin derinliklerinden ortaya çıkardı. Çünkü Tarkan K. ABD’li kadının ölümünün ardından Sierra ile olan bütün yazışmalarını ve ABD’li kadınla haberleşmekte kullandığı Gmail hesabını kapattı. Ayrıca Instagram’daki tüm fotoğraflarını da kaldırıp hesabını etkisiz hale getirdi. Buna rağmen Sierra ile Tarkan’ın son yazışmasını gösteren bir görüntü forumlarda dolaşıyor.

Sierra: Bu hafta İstanbul’a gidiyorum. O güzel yerleri kendi gözlerimle göreceğim için çok heyecanlıyım.

Tarkan: Mutlaka görmelisin!! Tadını çıkar sevgili Sarai.

Sierra: Teşekkürler! Öyle planlıyorum. :) 3 hafta orada olacağım. O kadar çok dolaşacak yer var ki.

Tarkan’ın polise verdiği ifadede ABD’li kadınla beraber olduğunu söylemesi dün tüm Amerikan basınında manşetlerdeydi. Sarai ile birlikte Türkiye’ye gelecek olan ancak son anda programını iptal eden en yakın arkadaşı Magdalena Rodriguez bu iddiaya FoxNews’e konuşarak yanıt verdi: Onun söylediklerine bir saniye bile olsun inanmıyorum. Sarai’yi tanıyorum. O biriyle kaçamak yapacak bir insan değil. Ayrıca böyle bir şey olsa mutlaka bana söylerdi.

TARKAN’IN AVUKATI: Sadece kahve içtiler

SIERRA’nın kaybolduğu günden itibaren en son görüştüğü kişi Taylan K. olarak biliniyordu. Ancak daha sonra bu kişinin Tarkan K. olduğu ortaya çıktı. Fakat dün bir açıklama yapan avukatı müvekkilinden Taylan olarak bahsetti. Avukat Özkan Polat, müvekkili hakkında çıkan haberler doğrultusunda bir açıklama yapma gereği duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Müvekkilimin Sierra ile bir dostluğu vardır. Barda buluştukları doğrudur, ancak bir duygusal yakınlaşmaları bahsedildiği gibi yoktur. Sadece kahve içmişlerdir. Taylan iyi bir aileden gelen iyi eğitim almış, mastırı yurt dışında yapmış ve bir süre yurt dışında yaşamış bir vatandaş. Basında bir tinerci yapıldı. 3-4 ay öncesine dayanan bir internet sitesinde birbirlerinin fotoğraflarına yaptıkları yorumla başlıyor tanışıklıkları. Basının karşısına çıkmaması ise katil ya da katillerin bir an önce yakalanacağından ve kendisinin suçsuz olduğunun ispatlanacağından emin olduğu için.”

Haberin Devamı