Gazete Vatan Logo

İşte 10 maddelik İdlib mutabakatı

Pazartesi günü Putin ile Erdoğan’ın bir araya geldiği Soçi zirvesinde uzlaşılan İdlib’le ilgili mutabakatın zaptı ortaya çıktı. Zapta göre taraflar İdlib konusunda 10 maddelik anlaşmaya vardı....

İşte 10 maddelik İdlib mutabakatı

Esad rejiminin saldırı hazırlığıyla gözlerin çevrildiği Suriye’nin İdlib kentinde düğüm, geçen pazartesi Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya geldiği zirveyle çözülmüştü. Türkiye ve Rusya arasında İdlib’e yönelik imzalanan mutabakat zaptını CNN Türk yayınladı. İşte yaklaşık 4 milyonluk göç dalgasının önüne geçen ve çok sayıda sivilin hayatını kurtaran mutabakatın maddeleri:

TÜRKİYE ÜSLERİ GÜÇLENDİRECEK: İdlib gerginliği azaltma bölgesi korunacak. Türkiye gözlem noktaları güçlendirilecek.

RUSYA GÜVENLİĞİ ARTIRACAK: Rusya Federasyonu, İdlib’de askeri operasyonlar ve saldırılardan kaçınılması için gerekli önlemleri alacak ve mevcut statüko korunacak.

SİLAHSIZ BÖLGE KURULACAK: Silahsızlandırma bölgesi oluşturulacak ve bölge 15 - 20 km olacak.

SINIRLAR BELİRLENECEK: Silahsızlandırma bölgesinin sınırları sahadaki çalışmalarla belirlenecek.

TARİH 15 EKİM: Tüm radikal terörist gruplar silahsızlandırma bölgesinden 15 Ekim’e kadar çıkarılacak.

Haberin Devamı

AĞIR SİLAHLAR ÇEKİLECEK: Çatışan taraflara ait tüm tanklar, çok namlulu roketatarlar, toplar ve havanların da aralarında olduğu ağır silahlar 10 Ekim’de İdlib’deki silahsızlandırma bölgesinden çekilecek.

TÜRK VE RUS ASKERLERİ DENETLEYECEK: Silahsızlandırma bölgelerindeki denetimler Türk ve Rus askerleri tarafından yapılacak. Denetimler insansız hava araçlarıyla havadan da yapılacak.

OTOYOLLAR AÇILACAK: M4 - M5 otoyolu güvenliği yıl sonuna kadar sağlanacak ve trafiğe açılacak.

3’LÜ KOORDİNASYON MERKEZİ: İdlib’de sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemler alınacak. İran, Türkiye, Rusya ortak koordinasyon merkezi geliştirecek.

TERÖRLE MÜCADELE SÜRECEK: İki taraf her türlü tezahürde Suriye’deki terörizmle mücadele konusunda kararlılıklarını yineledi.

Silahsız bölgeden çıkacaklar

Mutabakatla, İdlib’de faaliyet gösteren ve başını Heyeti Tahrir Şam’ın (HTŞ) çektiği terör örgütlerinin, oluşturalacak silahsızlandırma bölgesini terk etmeleri, ağır silahların da 15 Ekim’e kadar çekilmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı