Gazete Vatan Logo

İstanbullular'ın yeni gözdesi akıllı bisikletler

İstanbul’da akıllı bisiklet uygulaması trafikten bunalanlara nefes aldırıyor. Anadolu ve Avrupa yakasında kurulan 69 istasyon ve 760'dan fazla bisiklet her ay binlerce kişiye ulaşıyor. Geçen yıl ise İsbike kiralama rakamı 150 bin kişiye ulaştı.

İstanbullular'ın yeni gözdesi akıllı bisikletler

lk olarak 2009 yılında Bisiklet Park projesini hayata geçiren İspark, güncel teknoloji ile bu çalışmayı daha da profesyonel hale getirerek İsbike Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemlerini kurdu. Kadıköy-Kartal sahilinde 16.5 km'lik hat üzerinde 10 istasyon bulunuyor. 100 bisikletle başlatılan uygulamaya ilginin büyük olmasıyla şu an sayısı 200'ü aştı. Ama sistemin bu kadar yoğun ilgi görmesi ve kiralanma rakamlarının binleri aşması üzerine kısa sürede bisiklet sayısının 50 bine çıkarılması planlanıyor. Çalışmaların ilk etapında İstanbul genelinde istasyon sayısı 69'a bisiklet sayısı ise 760'a çıkartıldı. Sistemden kredi kartı veya abonelikle yararlanabiliyorsunuz.

Her ay en az 15 bin kişi İsbike kullanıyor

İsbike, Baksi akıllı bisiklet sistemlerini hayata geçiren kişi Mimar Sinan Üniversitesi şehir bölge planlama bölümünden mezun Yavuz Salih. Yavuz, İngiltere'ye dil eğitimi için gittiği sırada akıllı bisiklet sistemiyle tanışmış ve ortağı Mehmet Kaya'yla Türkiye'de aynı sistemi Baksi adıyla hayata geçirmiş. 2011 yılından bu yana İstanbul'da akıllı bisiklet sistemi veren Baksi İstanbul dışında, İzmir, Antalya, Bursa, Çanakkale’de de kullanılıyor. İsbike pilot bölgesi olan İstanbul'da akıllı bisiklet sistemlerinin toplam 100 bin üyesi bulunuyor. Aylık en az 15 bin kişi bu sistemlerden yararlanıyor. Ancak sayı her geçen gün artıyor. Anadolu ve Avrupa yakası olmak üzere toplam 69 istasyonu bulunan sistemde en çok tercih edilen rotalar ise Kartal-Fenerbahçe ve Florya-Yeşilköy sahil hattı. Bisikletin şehir içinde ulaşım amaçlı kullanılması için çalışmalar başlıyor. Kent merkezlerine yeni istasyonlar kurulması planlanıyor.

Haberin Devamı

Kiralama için kimlik bilgileri şart

İsbike bisikletlerinden yararlanmak için kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi vererek sisteme üye olmanız gerekiyor. Akıllı bisiklet güzergahı üzerinde yer alan aynı zamanda abone noktaları olarak hizmet veren İspark Otoparklarına giden bisikletseverler, abonelik sözleşmesini imzaladıktan sonra aldıkları abonman kartları ile istedikleri her kiosk'tan bisiklet kiralayabiliyor.

Haberin Devamı

İSBIKE Nakit K.Kartı

0-60 dk 2,5 TL 3 TL

60-120 dk 4 TL 5 TL

120-180 dk 6 TL 7 TL

3 saat ve üzeri kullanımda her saat 4 TL olarak ücretlendiriliyor.