Gazete Vatan Logo

İstanbul'un utancı

Tedbir yetmedi, yılların ihmali sonucu Alibeyköy bir kez daha sular altında kaldı. Tek teselli, can kaybı olmaması

Dört gündür sağanak yağmur alarmında olan İstanbul'da beklenen yağış dün sabah geldi. Bu "10 yılın yağmuru" denecek kadar şiddetli bir yağış değildi ama yine de kentin yaklaşık 4 bin noktasını sel aldı. Belediye Başkanı Kadir Topbaş önceki gün "Metrekareye 100 kg yağış düşecek, 1 saatte 1 yıllık yağış bekliyoruz" diye uyarmıştı. Dün İstanbul'da bir saatte metrekareye 5 kilogram, gün boyunca ise metrekareye 33 kg. yağış düştü. Buna rağmen kentin alçak kesimlerini sel götürdü. Alibeyköy, Cincin ve Küçükköy dereleri taştı. Başta Alibeyköy olmak üzere Esenler, Güngören ve Bağcılar'da sel baskınları yaşandı. Oysa Alibeyköy'e gün boyu düşen yağış miktarı İstanbul ortalamasının üstüne bile çıkmamıştı.

Sağanak 8.30 sıralarında başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "Evinizden ayrılarak daha güvenli bir yere gidin" uyarısına rağmen özellikle Alibeyköy'de hemen hemen kimse evini terk etmedi. Bir saat içinde Alibeyköy'de Merkez ve Karadolap mahallelerinde, binaların bodrum ve birinci katlarını su bastı. Başta Alibeyköy Meydanı olmak üzere Karadolap Mahallesi'nin ara sokakları göle dönüştü. Çinçin Deresi'nin taşması sonucu da Esenler, Bağcılar ve Güngören'de sel baskınları yaşandı. Bu bölgede de özellikle çukur yerlerdeki ev ve işyerlerinin bodrum, giriş ve birinci katları sel sularıyla doldu. İstanbul'un Avrupa yakasında TEM Otoyolu bağlantılarında, Metris ve Basın Ekspres Yolu'nda ulaşım kesildi.

75 araç 150 personel çalıştı
İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı 16 ve Sivil Savunma Müdürlüğü'ne ait 2 tane zodiyat bot Alibeyköy Bölgesi'ne gönderildi. Alibeyköy Merkez ve Karadolap mahallelerindeki ara sokaklara giren botlar, mahsur kalan vatandaşları kurtardı. Üst katlarda mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için olay yerine gönderilen iş makinaları ve vinçlerden de yararlanıldı. 5 noktada botlarla kurtarma işlemi yapıldı. Kurtarma operasyonunda yaklaşık 75 araç, 150 personel su baskını olan bölgelerde kurtarma çalışmalarını sürdürdü. Şans eseri can kaybının yaşanmadığı sel baskınında hasar tespit çalışmaları başladı.

Topbaş: Dere yatağındaki binaları istimlak edeceğiz
Önceki gün olası sel felaketine karşı halkı uyaran ancak özellikle Alibeyköy gibi varoş bölgelerde uyarıları pek de dikkate alınmayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş haklı çıktı. Dün bastıran ani yağmur bir anda İstanbul'u esir aldı. Topbaş'ın dikkat çektiği Alibeyköy, derelerin taşması nedeniyle su altında kaldı, büyük maddi hasar oluştu.

Topbaş, dün sabah saat 08.30'da başlayan yağışın aniden bastırdığını, bunun da önceki gün yapılan ikazların ne kadar doğru olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Ancak vatandaşların, dün havadaki bulutlarda ani bir parçalanma ve ani bir açılma görüntüsü sonucu "Bir şey olmaz" diye alışık olmadığı bu tür ihbarlara itibar etmediğini ifade eden Topbaş, "Biz hep şunu söyledik; 'Aniden bastırabilir. Kaçmaya dahi vakit bulamazsınız' dedik. Nitekim öyle oldu. Maalesef bu sıkıntı yaşandı ve insanlarımız orada mahsur kaldı" dedi.

Bir daha yaşatmayız
Önceki gün can kaybından endişe ettikleri için Alibeyköy'de 300-500 insanı tahliye etmek istediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini söyleyen Topbaş, tek tesellilerinin -onca hasara rağmen- can kaybının yaşanmaması olduğunu belirtti.

Topbaş, "Şu anda İstanbul'un birçok noktasında dere yataklarında yapılanma olduğuna" dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bu yağışlarda İstanbul genelinde kaç evin sular altında kaldığına ilişkin rapor istedim. Yağmurlarla İstanbul'un hangi noktalarında problem oluyorsa, o noktaları istimlak edeceğiz. Bu insanları daha rahat yaşayabilecekleri başka yerlere taşımamız gerekiyor. Aksi takdirde biz bu tarzdaki her ciddi yağışta ve afette diken üzerinde kalamayız, insanlarımızın hayatını tehlikeye atamayız. Bunun anlayışla karşılanacağını umuyorum. Kimse kusura bakmasın. Yaşanan sıkıntılar, rahatsızlıklar ve stresleri bu millet devamlı çekmemeli."

İstimlak başlayacak
Topbaş, bir basın mensubunun "bazı vatandaşların' istimlak etmek için sular altında bırakıyorlar' yönünde iddiada bulunduklarını" söylemesi üzerine ise şöyle dedi: "Yani biz şimdi o bölgeyi istimlak etmek için dua ettik... O bölgeye çok yağmur yağsın, seller olsun diye... Böyle bir şey olur mu? Kollektörlerin ne olduğunu, nasıl çalıştığını, neye cevap vereceğini kimsenin bildiği yok. Bunun kollektörle alakası yok. Yağan yağmur, tabii ki denize ulaşmak için önüne gelen her türlü engeli alıp götürecek. Biz maalesef barınma ihtiyacımız için, yerel yönetimler yolgöstermediğinden kendimize göre boş bulduğumuz yerlerde, geldik yapılarımızı yaptık. Hiç bakmadık dere yatağına... 10 yılda, 50 yılda,100 yılda ve 500 yılda bir gelen afetler var. Dünya tufanlar yaşamış. Bu yaşanan da böyle."

Yağış için en riskli bölgenin Alibeyköy Deresi olduğunu, orada geçmiş dönemde istimlaklar yapılarak gecekonduların taşındığını, ancak dar bir bölgede yaşayan insanların taşınmamakta direndiğini kaydeden

Topbaş, "Burası devamlı tehdit altında. Dün, o bölgenin hemen boşaltılması için talimat verdim. Buradaki yerleri istimlak edip hepsini kaldıracağız. Kimse kusura bakmasın. Her yağmur, bizim de reflekslerimizi, bilgi ve deneyimlerimizi artırıyor. Tavukçu Deresi'ndeki ıslah çalışmaları da durmuştu. Orada da çalışmaları yeniden başlattım" diye konuştu.

Gün boyu m2'ye yağış miktarı
Bölge...........................Yağış miktarları
Alibeyköy...............................33 kg.
Kumköy...............................52.5 kg.
Sarıyer:..................................40 kg.
Atatürk Hava Limanı:.............13.5 kg.
İstinye:...................................40 kg.
Erenköy:.................................21 kg.
Sabiha Gökçen:.....................17.5 kg.

Sağanak yağış doğuya kayıyor
Marmara'da sele neden olan şiddetli yağış doğu bölgelere kayıyor. Karadeniz'de ise sağanak yağış yarın öğleden sonraya kadar aralıklarla devam edecek. Yağmur daha sonra doğu bölgelere kayacak. Hava sıcaklığında haftasonundan itibaren artış bekleniyor. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım "3 gün içinde metrekareye 100 kg. yağış düşecek demiştik. Dün ve yarın gerçekleşecek yağış da dikkate alındığında tahminlerimiz tuttu" dedi.

391 kişi kurtarıldı
* İstanbul'da 3 bin 818 yeri su bastı. İhbarların 2 bin 588'i İSKİ, 388'i itfaiye, 842'si ise Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'ne yapıldı.

* Sel felaketinde 200'den fazla bina, 3 okul ve 1 sağlık ocağı sular altında kaldı. İstanbul'da binalarda mahsur kalan 391 kişi kurtarıldı.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı birimlerden bin 155 personel, 196 motopomp, 49 vidanjör, 176 pompa, 98 kamyon ve kamyonet, 23 iş makinası, 24 servis aracı operasyana katıldı.

* İstanbul'da sağanak yağışın en yoğun yaşandığı 08.30 ile 09.30 arasındaki bir saatlik sürede metrekareye 5 kilogram yağış düştü.

Yağmacılar iş başındaydı!
Alibeyköy'deki sel felaketinde fırsatçılar da boş durmadı. Sel yüzünden camı kırılan market ve bakkallardaki gıda malzemelerinin sel sularına kapılıp gitmesinden yararlanan bazı kişiler, özellikle sıvı yağ ve makarna gibi ambalajlı ürünleri toplama telaşına düştü. "Sele kapılıp gideceğine ben götürürüm" diyen bir fırsatçı da suların arasından spor ayakkabıları topladı. Alibeyköy'deki BİM marketin pencereleri de sel suları yüzünden kırılıp içerdeki birçok malzemeler dışarıya çıkınca bazı açıkgözlüler, bu maddeleri toplamaya başladı. Polis, özellikle zarar gören işyerlerinin yakınında nöbet tutarak hırsızlığı önledi.

Haberin Devamı