Gazete Vatan Logo

İstanbul’un modayla randevusu

Defileler, sunumlar, tanıtımlar, açılışlar derken İstanbul, modayla dopdolu bir hafta geçirdi. Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul kapsamında 2018 Sonbahar/Kış koleksiyonları moda dünyasıyla buluşurken podyumlardaki farklı konseptler ve canlı performanslar dikkat çekiciydi.

İstanbul’un modayla randevusu

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul (MBFWI) kapsamında bu sezon 32 marka ve tasarımcı 2018 Sonbahar/Kış koleksiyonlarını sergiledi. Defile ve sunumların büyük çoğunluğu Zorlu PSM alanında gerçekleşirken farklı mekanlar ve kendi showroom’larını tercih eden marka ve tasarımcılar da vardı. Bazı defilelerde alışılmışın dışındaki kurgular dikkat çekerken canlı performansların olduğu podyumlar modaseverlere müzik ziyafeti yaşattı.

Canlı renk ve desenler

Aynı zamanda Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı da olan Mehtap Elaidi’nin podyumunda bir oturma odası oluşturularak koleksiyonun ilham aldığı Sevim adında bir kadının hayatına göndermeler yapıldı. Sevim’in yaşadığı farklı dönemlerden ve bu dönemlere dair formlardan ilham alan koleksiyonda hem canlı renk ve desenler hem de ince detaylarla zenginleşen sade tasarımlar yer aldı.

Sokak çiçekleri etkisi

Koleksiyonunu kendi showroom’unda sergileyen isimlerden Aslı Filinta ise sokak çiçekçilerinden esinlenmişti. Çiçekçi kadınlar, defile sırasında, podyuma serili çiçeklerden buketler yaptılar.

Haberin Devamı

Gazino ambiyansı

Dikkat çekici konseptlerden biri de Ece Kavran’ın URUN markasının sunumuna aitti. Çocukluğunda iz bırakan ihtişamlı gazinoları, markasının sade ve rafine stiliyle bir arada sunan Ece Kavran, gazino sahnesi ambiyansı yaşattı.

Canlı müzik enerjisi

Canlı müzik performansları da defilelere olan ilgiyi artıran unsurlardan biriydi. Örneğin tasarımcı Belma Özdemir, ünlü sanatçı Sertab Erener’in vokalinde olduğu Oceans of Noise grubunun performansıyla defilesine başladı. Yine MiiN by Kadir Kılıç defilesinin sonunda da Hande Yener şarkılarıyla podyumdaydı. DB Berdan defilesinde genç şarkıcı Serel Yereli de canlı bir vokal performansı gerçekleştirdi.

Podyumdaki diğer ünlü isimler arasındaysa Tuvanam defilesinde yürüyen Çağla Şıkel’in yanı sıra Cihan Nacar defilesinde yürüyen Tülin Şahin ve Merve Özbey de vardı.

Misafir tasarımcı

Sezonun misafir tasarımcısıysa Tiflis markası Atelier Kikala idi. Mercedes-Benz presents Atelier Kikala defilesiyle İstanbul podyumunda yer aldı. 2012 yılında kurulan markanın kreatif direktörü Gürcü Tato Oragvelidze. Tiflis Devlet Akademisi mezunu tasarımcı uluslararası moda tasarım yarışması BEnext’in kazanan isimlerinden biri. MBFWI podyumunda yer alan 2018 Sonbahar/Kış koleksiyonu 80’li yılların siluetlerinden ilham almış; neon ve elektrik renklerle ofis şıklığına asi dokunuşlar katıyor.

Haberin Devamı

Sezonun ilkleri

- Bu sezon Niyazi Erdoğan ilk kez kadın-erkek karma defile yaptı. Kadın-erkek karma defile yapan bir diğer isim de Nihan Buruk. O da defilesinde yeni marka ismi St.Nian’ı ilk kez kullanmış oldu. Genç tasarmcı KadirKılıç’ın markası MiiN de uniseks koleksiyon sunan isimlerden.

- NetWork, 2018 İlkbahar/Yaz koleksiyonunu kendi mağazasında düzenlediği NetWork Stories: On Ice isimli bir etkinlikle kutladı. NetWork, MBFWI takviminde ilk kez yer alan markalardan.

- 2008 yılında girişimci Dilan Güme tarafından kurulan ve Ebru Atılgan’ın tasarım direktörlüğünde 30’dan fazla ülkede satış yapan Exquise markası da bu sezon ilk kez MBFWI’de yer alan bir diğer marka.

Haberin Devamı

- Moda Tasarımcıları Derneği kurucusu Bahar Korçan’ın Nişantaşı yeni konsept mağazası da etkinlik kapsamında ön gösterimde yabancı basınla buluştu. Mağaza, Korçan’ın kendi tasarımlarının yanı sıra genç isimlerin de yer aldığı bir butik formatında.

10 sezonun hikayesi

2013’ten bu yana İstanbul Moda Haftası’nın isim sponsoru olan ve kenti alternatif bir moda başkenti olarak konumlandırma yolunda emin adımlarla ilerleyen Mercedes-Benz Türk’ün hazırlattığı “Story of X Seasons” kitabı büyük ilgi gördü. Kitap, bugüne dek detaylı bir arşiv çalışması yapılmamış olan Türk moda tarihinin son beş senesine odaklanıyor. Mart 2013’ten bugüne gerçekleşen 10 sezonda koleksiyonlarını sergileyen toplam 105 marka ve tasarımcının defile ve sunumlarından anlar yer alıyor. İstanbul’u önce bölgesel, sonra da global bir alternatif moda başkenti olarak konumlandırma hedeflerine her sezon daha da yaklaştıklarını söyleyen Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan, “Bu kitap bizim için en heyecan verici projelerden biri. Geçtiğimiz 10 sezonu bir araya topluyor ve Türk moda ortak belleğine eşsiz bir katkı olarak öne çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı