Gazete Vatan Logo

İstanbul’un kayıp adası UNESCO yolunda

Vordonisi’den geriye kalan yalnızca Anadolu yakası kıyılarına bakan bu çıkıntılar. Adanın tarihi onu UNESCO Kültür Mirası’na dahil edecek

İstanbul’un kayıp adası UNESCO yolunda

İstanbul’un kayıp adası olarak bilinen, tarihi Vordonisi’nin gün yüzüne çıkartılması için Maltepe Belediyesi ve 3 üniversite ortak çalışma yürütüyor. Sualtı araştırmacı ve arkeologlardan oluşan ekip, belediye öncülüğünde tarihi batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası’na kabul edilmesini hedefliyor.

Tarihi yaklaşık 1200 yıl öncesine dayanan ve 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kalan Vordonisi adası, Maltepe Belediyesi öncülüğünde bir ekiple gün yüzüne çıkartılacak. Yapılacak çalışmayla adanın tüm özellikleriyle keşfedilerek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve Unesco’ya bir çalışma sunulacak. Sonraki aşama ise batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması ve turizme açılması.

İki adadan oluşuyor

Bölgede yaşayanlar dışında pek bilinmeyen Vordonisi, aslında iki adadan oluşuyor. Biri büyük, diğeri küçük Vordo olarak geçen adalar, İstanbul’un 10’uncu ve 11’inci adalarını oluşturuyor. Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı, Sedef, Tavşan, Kaşık, Yassı ve Sivriada’dan oluşan İstanbul Adaları’nın gizemli parçası olan Vordonosi, gelişen teknolojiyle birlikte 2000’li yıllarda daha fazla bilinmeye başladı. Bizans tarihçisi Semavi Eyice tarafından 1936’da kayıtlara geçen Vordonosi’nin, hemen karşısındaki Küçükyalı’da Satyros Manastırı’nın ikizi olduğu biliniyor.

Haberin Devamı