Gazete Vatan Logo

İstanbul’un barajları 10 yılın dibine indi

İstanbul’un barajları 10 yılın dibine indi

İstanbul barajlarının doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 27.77’ye geriledi. Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Herkesin tasarruf yapmaya başlaması lazım” dedi.

İstanbul barajları kırmızı alarm veriyor. 15 milyon kişinin yaşadığı mega kentin barajlarının dün itibariyle doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 27.77’ye geriledi. Haziran ayı gelmeden barajlardaki suyun azalması İstanbullularda endişe yarattı. İklim değişikliği uzmanı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, VATAN’a son gelişmeyi şöyle değerlendirdi: “İstanbul’un 10 Ağustos’a kadar yetecek suyu var. Bunu ancak çok sağlam yağacak yağmurlar arttırabilir. Su en fazla Ağustos’un 15 ile 20’sine kadar dayanır. Cehenneme gibi bir yaza hazır olmalıyız.”

Melen İstanbul’u kurtarmaz



Prof. Kurnaz vatandaşların acilen su tasarrufu yapması gerektiğini belirterek “İnsanların tıraş olurken, diş fırçalarken suyu kapaması, arabaları fazla yıkamaması, çamaşır ve bulaşığı makinede yıkaması gerekiyor ” dedi. Kurnaz, Melen Barajı’nın çözüm olmayacağını belirterek, “Melen, İstanbul’u kurtaramaz. Çünkü oraya da yağmur yağmıyor. İstanbul’da ne kadar su azaldıysa Bolu ve Melen’de de o kadar azaldı” diye konuştu.

Yağışlar azaldı

METEOROLOJİ Genel Müdürü İsmail Güneş: “Bu sene ülkemiz genelinde yağış azlığı var. Ekimden bu yana kasım, aralık, ocakta yağışlarda azalma oldu. Mart, nisan ve mayısta yağışlar mevsim normallerinin üzerinde oldu. Bu yağışlar açığı kapatamaz. Gelecek olan yağışlarla vatandaşlarımızı rahatlatırız.”

100-110 gün için yeter

DEVLET Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, ‘3. İstanbul Uluslararası Su Forumu’nda yaptığı konuşmada İstanbul’daki su sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “İstanbul barajlarındaki su 100-110 gün için yeter” diyen Özkaldı, “Bu sene belli ölçüde kuraklık var. Ancak bu içme suyu sorunu yaşayacağımız anlamına gelmiyor. İstanbul’daki en büyük eksikliğimiz depolama kapasiteleri olması gerektiği kadar değil” dedi.

Tasarruf çağrısı

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: “İstanbul’da 7 yılda bir kuraklık oluyor. Benim İSKİ Genel Müdürü olduğum dönemde de kuraklık vardı. Sonra 2000 ve 2007’de de kuraklık oldu. Bu yıl da kuraklık var. Önümüzdeki cumadan itibaren yağmurlar geliyor. Vatandaşların tasarruf etmesinde fayda var.”

Haberin Devamı