Gazete Vatan Logo

İstanbul'un 655 bin araçlık otoparka ihtiyacı var

İstanbul'da 800 bin araç kapasiteli otoparklara ihtiyaç duyulduğu, buna karşılık mevcut kapasitenin 145 bin araç olduğu belirtildi

Otopark açığının giderilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından "İstanbul Ulaşım Sistemi ile Entegreli Yeni Otopark Alanları' çalışması başlatıldı. Bu proje uyarınca İstanbul'a 213 bin araç kapasiteli otopark yapılacak. Oluşturulacak transfer merkezleri ile sürücüler toplu taşıma araçlarına yönlendirilecek, şehir içi trafik yoğunluğu azaltılacak. 12 milyon nüfuslu İstanbul'da hergün 1 milyon 800 bin araç yollara çıkıyor. Yapılan araştırmalar, araçların günün yüzde 80'lik bölümünü park halinde geçirdiğini gösteriyor. Megakentteki otopark yetersizliği nedeniyle cadde, kaldırımlar ve boş yerler araçlarla doluyor. Bu da trafiği olumsuz etkiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilk kez İstanbul'un otopark envanterini çıkardı. Buna göre, İstanbul'da bin 630 otopark bulunuyor. Bunlar 145 bin 173 araç kapasitesine sahip. Araçlar 3 bin 335 parkomat, 87 bin 653'ü açık, 54 bin 185'ini de kapalı otoparklarda park edebiliyor.

800 BİN ARAÇLIK PARK İHTİYACI
Büyükşehir Belediyesi'nin "İstanbul Ulaşım Sistemi ile Entegreli Yeni Otopark Alanları' çalışması ile 26 ilçede toplam 213 bin 362 araç kapasiteli otoparkların yapılması planlandı. Bunların bir bölümünün inşaasına başlandı, bir kısmı ise henüz proje ve ihale aşamasında. Belediye planladığı otopark alanlarının sayısı toplam 229 adet. Bunların 128'i zemin altı, 84'ü katlı, 4'ü açık, 9'u asansörlü, 4'ü de cadde altı otopark olacak.

Kentte halen 7 bin 251 araç kapasiteli otopark inşaatları devam ediyor. 29 bin 86 araç kapasiteli otoparkın ise proje çalışmaları devam ediyor.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ TRANSFER MERKEZLERİ
İstanbul'da otopark ihtiyacını karşılamak ve toplu taşımaya yönlendirmek için de "transfer merkezi' uygulamasına gidilecek. Raylı sistem güzergahlarında belirlenen 36 transfer merkezinde 28 bin araç kapasiteli otopark planlandı. Şehir merkezine uzak noktalardan bu transfer merkezlerine araçlarıyla gelen sürücüler otomobillerini otoparklara bırakarak şehir içine toplu taşıma araçlarıyla ulaşacak. Çalışmanın Eminönü, Beyoğlu gibi kalabalık bölgelerdeki trafik yoğunluğu azaltması hedeflendi. Uygulama raylı sistem çalışmalarının da sona ermesiyle 2009 yılında devreye girecek.

İSTANBUL 5 BÖLGEYE AYRILDI
"İstanbul Ulaşım Sistemi ile Entegreli Yeni Otopark Alanları' çalışma için İstanbul 5 bölgeye ayrıldı. Bu bölgeler şöyle:

1. Bölge: Tarihi Ticaret, hizmet ve turizm fonksiyonlarının bulunduğu bölgeler. Bu bölgelerde otopark ve fiyatlandırma politikaları ile özel araç trafiği kısıtlanacak.
2. Bölge: Sahil kesiminde yeralan hizmet fonksiyonlarının yoğunluğunun daha düşük olduğu yerleşik alanlar.
3. Bölge: Konut ağırlıklı yerleşim alanlarını kapsayan bölgeler.
4. Bölge: Nüfus ve istihdam yoğunluğunun düşük olduğu yerleşim alanlarını kapsayan bölgeler.
5. Bölge: Kırsal alanlar, askeri alanlar, orman alanları gibi yerleşime açılmayacak ve dolayısıyla otopark talebi yaratmayacak bölgeler.

OTOPARK YAPIMI İÇİN BELİRLENEN NOKTALAR:
Bu çalışma ile İstanbul'da Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Beykoz, Eminönü, Esenler, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu İlçeleri bazında; 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planlarında ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planlarındaki otopark alanları belirlendi.

OTOPARK ENVANTERİNDEN RAKAMLAR
-2 bin 700 araç kapasiteli, Mekanik (Asansörlü) Otoparkın Avan Projesi tamamlandı.
-2 bin 620 araç kapasiteli otoparkın Ulaşım Planlaması yapıldı, proje ihalesi yapılacak.
-2 bin 570 araç kapasiteli otoparkın proje çalışması devam ediyor.
-7 bin 251 araç kapasiteli otoparkın inşaatı devam ediyor.
-13 bin 945 araç kapasiteli otoparkın da inşaatı tamamlandı.

Çalışmalar sonunda ortaya çıkacak otopark sayısı İstanbul'un sürekli artan nüfus ve araç sayısı dikkate alındığında otopark açığını gidermeye yetmiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan açığın kapatılmasının ve trafiğe rahat nefes aldırmanın yolunun toplu taşıma araçlarını cazip hale getirmekten geçtiğini belirtti. Bozdoğan, otoparklar ile ilgili maliyeti çıkarmak için ayrı ele almak gerektiğini kaydederek, "İstanbul'daki tüm ulaşımın çözümüne yönelik maliyet kısa vadede yani 5-6 yıl içinde 3 milyar dolar" dedi.

Haberin Devamı