Gazete Vatan Logo

İstanbul'u yıkacak AKP-CHP ittifakı!

Deprem korkusunu yaşayan kentte, partiler bu kez ittifak yapacak...

İstanbul için kritik Perşembe. 12'si CHP'li, biri bağımsız ve 26'sı AK Partili olmak üzere tüm ilçe belediye başkanları deprem gündemiyle bir araya geliyor.

Türkiye Belediyeler Birliği Encümeni'ni toplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bu kez ilçe belediye başkanlarıyla depremi masaya yatıracak.

Buluşma Saraçhane'deki belediye binasında. Akşam gazetesinden Nebahat Koç'un haberine göre, Topbaş başkanlığındaki toplantıda 'deprem öncesi ve sonrası' çalışmalar ele alınacak. Başkanlardan toplantıya teknik başkan yardımcılarıyla katılmaları istendi.

AKOM ve depremle ilgili müdürlük yetkilileri hazır bulunacak. Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleri de davetli. AK Parti adına Ergün Turan, CHP adına Fahrettin Kayhan'ın çalışma toplantısına katılacağı öğrenildi.

ORTAK DİL, ORTAK AKIL İÇİN

Zirvede, kentsel dönüşümler ilçe bazında ele alınacak. Başkanlar, ilçelerindeki binaların durumlarıyla hakkında bilgi verip öneriler sunacak. Özellikle Kat Mülkiyeti Kanuna yönelik görüşler dile getirilecek. Başkan Topbaş, dönüşüm gereken binalardan harç alınmaması önerisini de gündeme getirecek. Toplantıda deprem sonrası koordinasyon için ortak akıl ve ortak bir dil oluşturulması planlanıyor.

Zirve örnek olacak

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu (AK Parti): Büyükşehir Belediyesi İstanbul'da hepimiz için öncü ve koordine güçtür. Bu anlamda İstanbul diğer iller için de örnek teşkil edecek. Bütün veriler havuzda toplanarak, İstanbul'un ortak aklı ortaya çıkacaktır.

Depremin partisi olmaz

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül (Bağımsız): Büyükşehir Belediye Başkanı'nın böyle bir toplantı yapması çok uygun. Depremin partisi olmaz. İstanbul'da böyle bir hazırlık varsa, herkes destek vermeli. Çok geç kalmış bir olay. İstanbul'un zemin etüt, jeolojik çalışmasını yapmak lazım. Bölgemizde 28 mahallenin zemin etüdünü yaptık, ilçenin röntgenini çektik.

Birliktelik şart, toplantı yararlı

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç (CHP): Samimi olunması halinde toplantıyı çok faydalı görüyorum. Çok gerekli bir toplantı. Çünkü ilçe belediye ayağında çözülemeyecek noktalar var. Bu konunun sivil toplum, Büyükşehir ve hükümetle ele alınması gerekiyor. İstanbul'da yerel yönetim organlarının büyükşehirlerden, küçük belediyelere kadar güçbirliği yapması gerekiyor. 2 yıldır münferit olarak deprem konusunda çalışmam var. Ancak belli noktalarda tıkanıyor. Böyle bir tıkanıklığı ancak Büyükşehir'le aşabilirim.

Bu işin siyasi yönü yok çözüm gerekli

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadir Topbaş'ın ilk yıllarında başkanlarla buluştuğunu, 3 yıldır yapılmadığını belirtti. Öztürk, depremin siyasi yönü olmadığını kaydederek, 'Kat mülkiyet kanununun değişmesi gerekiyor. Binaların yenilenmesini sağlayacak kentsel dönüşüm için yüzde 10-15 gibi fazla imar hakkının tanınması çözüm getirir' dedi.

Haberin Devamı