Gazete Vatan Logo

İstanbul Ticaret Üniversitesi sizlere 'gelecek' vaat ediyor

Rektör Prof. Dr. Sait Sevgener, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde eğitim modelinin tamamen iş dünyasının istekleri doğrultusunda oluşturulduğunu ve bu modelin, mezunlara iş yaşamının kapılarını açacağını vurguluyor

Sizleri, geleceğinizin kapısını açacak, çağı yakalamanıza yardımcı olacak genç bir üniversitenin ayrıcalığını yaşamaya davet ediyoruz. İstanbul Ticaret Üniversitesi gerçek anlamda bir kent üniversitesi. Bu üniversitenin bir ayağı İstanbul ticaretinin kalbi Eminönü'nde, bir ayağı İstanbul uygarlığının en eski yerleşim merkezi Üsküdar'da. Beyninizi ve bedeninizi dinlendirmek isterseniz, onun yeri de hazır: Kandilli. İşte, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Sevgener ile yaptığımız röportajdan çarpıcı bölümler.

* Neden İstanbul Ticaret Üniversitesi?
1- Küreselleşen rekabet ortamında yarışma, yaşama ve başarma yetenekleriyle donatılmış uygar, katılımcı ve paylaşımcı bireyler yetiştirdiğimiz için.

2- İş dünyasının istekleri doğrultusunda tasarlanmış uygulamalı bir üniversite olduğu için.

3- Eğitim ve öğretimin farklı zaman ve aşamalarında bin yılların ticaret merkezinde iş çevreleriyle iç içe yaşama olanağı sağladığı için.

Bu modelin yaratacağı en önemli şans, mezunlara iş yaşamının kapılarını açacak olmasıdır.

* Eğitim dili İngilizce mi?
Üniversitemizin eğitim dili, İngilizce destekli Türkçe'dir. İngilizce destekli, Türkçe eğitim modeli ile mesleklerine ilişkin konuları Türkçe öğrenen öğrencilerimiz; zorunlu olarak alacakları ve en az 35 kredi toplayacakları mesleki İngilizce dersleri ile, İngilizce bilgi ve yeteneklerini etkin kullanabilecekleri bir düzeye geleceklerdir.

* Çift anadal eğimi sağlıyor musunuz?
Üniversitenin fakültelerinden birinde bir lisans bölümüne kayıtlı olan bir öğrencinin, ikinci bir lisans diploması almak amacı ile üniversitenin bir başka fakültesinin lisans bölümüne devam etmesi olanaklıdır. Üniversitenin "Çift Anadal ve Yandal Yönetmeliği" koşullarını yerine getiren öğrenciler, en erken üçüncü ve en geç beşinci dönemin başında, çift anadal eğitimi için başvurabilirler.

Kariyer planlama merkezi
* Staj olanaklarından söz eder misiniz?
Stajların amacı, öğrenim sırasında elde edilen teorik bilgilerin pratikle geliştirilmesini sağlamak ve teorik bilgilere pratik bir alt yapı hazırlayarak öğrencilere alanlarında deneyim kazandırmaktır. Stajlara çok büyük önem veriyoruz. Stajlar, Staj Komisyonları tarafından yönetiliyor. Staj yerleri, her bölümün özelliği gözönünde tutularak Kariyer Planlama Merkezi ve Staj komisyonlarının ortak çalışmalarıyla bulunuyor.

* Öğrenci hizmetleri...
Önem verdiğimiz bir başka konu... Kişisel Gelişim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurduk. Öğrencilerimizin kendilerini tanımalarına, okul ve okul dışı yaşantılarında güçlüklerle başedebilme becerilerini geliştirebilmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca, her öğrencinin bir danışmanı var. Bu danışman, eğitim-öğretim sürecince öğrenciyi izler ve yönlendirir. Öğrencinin derslere yazılma, ders seçimi işlemleri danışman onayı ile yapılır.

* Üniversitede sosyal yaşam nasıl?
Üniversitemizde eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların yanısıra, kültürel ve sosyal etkinliklere de gerekli önem veriliyor. Bu bağlamda sanatsal, kültürel ve toplumsal gelişme sağlayacak etkinlikler sıklıkla gerçekleştiriliyor. Biz, bu faaliyetleri de eğitimin bir parçası olarak görüyoruz. Öğrencilerimizi renkli bir sosyal yaşam bekliyor, buna hazır olsunlar. Öğrencilerimiz, demokratik ortamların oluşturulduğu konferans ve söyleşilerde kendilerini ifade etme olanağı buluyorlar. Futbol ve basketbol takımlarımız üniversitelerarası yarışmalara katılıyorlar. Ayrıca kürek, masa tenisi, yüzme, voleybol ve satranç dallarında da faaliyet gösteriyoruz.

Gücü logosunda
İstanbul bin yıllardır, gücün ve zenginliğin merkezidir. Gücün, otoritenin ve etkinin simgesi olan siyah ile doğallığın, zenginliğin ve aydınlığın simgesi sarı, İstanbul'un ve Üniversitenin değişmez renkleri... Merdiven; gelişmenin, ilerlemenin, yükselmenin ve evrimin doğrultusunda yol almanın simgesi. Kullanılan simgede belirli sayıda basamak bulunması gelişmeye ve evrime sınır konulduğu anlamını taşımıyor, her çağda bilinmeyenlerin bilinenlerden daha çok olduğunu hatırlatıyor.

Üst basamakta bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi en yüksek noktadadır. Üniversitenin kurucusu İstanbul Ticaret Odası'nın ambleminden esinlenerek oluşturulan bu tasarım; yelkenleri rüzgarla dolu, güçlü bir "ticaret kalyonu"nu anlatıyor.

Öğrenci Konuk Evleri
Üniversitemizde il sınırları dışından gelen kız ve erkek öğrenciler için Öğrenci Konuk Evi bulunmaktadır. Bu evlerde öğrencilerin rahatça kalabilecekleri odalar, ders çalışabilmeleri için bilgisayarlı etüt mekânları ve kafeterya bulunmaktadır.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım: Emin adımlarla ilerliyoruz
350 bine ulaşan üyesiyle dünyanın sayılı sivil toplum kuruluşlarından birisi olan İstanbul Ticaret Odası'nın iş ve eğitim dünyasına yaptığı sayısız katkılardan biri ve en önemlisi İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Ticaret Odası'nın ve kurucu vakfı İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı'nın maddi ve manevi desteğiyle Türkiye'nin sayılı üniversitelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

İstanbul Ticaret Odası'nın kurumsal kimliği ve ticaret hayatındaki öncü olma geleneği, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Türk şirketleri için uluslararası pazarlarda rekabetçi ve etkin temsilcileri yetiştirmesinde önemli rehber olmaktadır ve olacaktır. Asırlardır uygarlığın merkezi konumundaki İstanbul'da, İstanbul'un ticaret merkezinde, uygarlığın merkezinde kent üniversitesi olma özelliğini her noktasıyla yaşayan İstanbul Ticaret Üniversitesi, "iki kıtada" eğitim veren bir üniversite olarak küreselleşmenin buluşma noktasını da temsil etmektedir. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin bu ayırıcalıklı özelliklerinin desteklenmesinde, etkin ve çağdaş bir eğitimin gerçekleştirilmesinde her türlü maddi katkıyı yapmış ve yapmaya da devam edecektir. Bu desteğin somut bir kanıtı olarak İstanbul Ticaret Odası, her yıl olduğu gibi 2004 - 2005 eğitim ve öğretim yılında da lisans seviyesindeki öğrencilere 1 milyar, ön lisans seviyesindeki öğrencilere 500 milyon lira "karşılıksız" katkı sağlayarak velilerinin aile bütçesine önemli bir katkı gerçekleştirecektir. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin mezunlarının hayata hazırlanmalarında ve mezuniyet sonrası iş bulmalarında her türlü destek ve organizasyonu gerçekleştirecek olan İstanbul Ticaret Odası, mezunlarımızın Türk iş hayatının önemli bir parçası olmalarını da sağlayacaktır.

Haberin Devamı