Gazete Vatan Logo

İstanbul polisi o 3 kişinin peşinde!

İstanbul’u yılbaşı gecesi kana bulayan saldırganın İstanbul Emniyeti’nde sorgusu sürerken polis bir yandan da teröristle bağlantısı olan üç kişinin peşine düştü

İstanbul polisi o 3 kişinin peşinde!

Gece kulübü Reina’ya yılbaşı gecesi gelerek silahla 39 kişiyi öldüren Abdulkadir Masharipov’un, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri sürüyor. Uzman bir ekip tarafından sorgulanan Masharipov’un polisin tüm sorularını yanıtladığı öğrenildi.

MİT de sorguda

Zanlının sorgusuna zaman zaman MİT İstanbul Bölge Müdürü ve MİT’in Ankara ekibinden bir kişinin de katıldığı öğrenildi. Yine İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da sorgulara katılıyor. Evde ele geçirilen dökümanlar ve dijital verilerin de incelenmesinin sürdürüldüğü belirtildi.

Polis ise olayla ilgili üç kişinin peşinde.

Oğlu da aranıyor

Masharipov’un katliamı yaptıktan sonra yanına aldığı 4 yaşındaki oğlunu teslim ettiği iddia edilen DEAŞ militanının izini süren polis, bu kişiyle küçük çocuğu arıyor. Yine saldırı öncesinde Masharipov’a silahları ve flashbank’ları veren kişi de polis tarafından aranan ikinci kişi. Polisi Masharipov’a ulaştıran 2 Ocak’taki Bakırköy’deki polise ateş edilen aracın içinde olan ikinci kişi de yine arananlar arasında. Arabada bulunan birinci kişi daha önce polis tarafından gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı

İran’da tutuklanmış

Türkiye’ye Ocak 2016’da yasa dışı yollardan giriş yaptığı sanılan teröristin sahte pasaport nedeniyle İran’da 15-20 gün gözaltında kaldığı belirlendi. Özbekistan’daki Fergane Devlet Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu olan Masharipov, aynı zamanda bilgisayar eğitimi de almış.

Reina görüntüsü Rakka emirinden

Saldırganın ifadesinde, ‘Saldırıyı yapacağımız kesinleşince Rakka’dan bağlantı kurduğum emir, Reina’nın içinden görüntü gönderdi. Bu görüntüyü tekrar tekrar izledim. İçerinin planını iyice ezberledikten sonra Zeytinburnu’na giderek silahı aldım, geri döndüm ve saldırıya başladım” demesi üzerine polis görüntünün içeriği ve kaynağıyla ilgili de çalışma başlattı. Reina’nın internet sitesi ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerinden derlenerek hazırlanmış olabileceği değerlendirilen görüntüler de polis tarafından an be an inceleniyor.

O fotoğrafları DEAŞ özellikle paylaşmış

Sosyal medyada bilgi kirliliği yapan paylaşımların birçoğunun, saldırının ilk gününden beri profesyonel bir dezenformasyon çalışması şeklinde yapıldığı bildirildi. DEAŞ’ın, operasyonların yapılmasını engellemek için yanlış fotoğraf ve bilgi paylaşımı yaptığı belirlendi. Hesaplar ve siteler araştırıldığında, bu kişilerin yurt dışında olduğu ve paylaşımların özellikle yapıldığı belirlendi. Hesap sahiplerinin kendilerini polis ya da istihbaratçı olarak tanıttığı ve polisin görevini aksatmak ve farklı yönlendirmeler yapmak maksatlı olduğu belirlenen bu kişiler için İstanbul Emniyeti yeni bir soruşturma başlattı.

Haberin Devamı